– Νίνα Γρηγοριάδου στα «Χ»: «Tο πρόβλημα είναι ότι μας ζητούν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες, τις οποίες εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε»
– «Πλατινένιο» στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό το μέλι Βελανιδιάς από τον Άγιο Αθανάσιο
Πραγματικό χρυσάφι αποδείχθηκε η ποιότητα του μελιού βελανιδιάς που παράγει μία οικογενειακή μελισσοκομική επιχείρηση με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο της Δράμας, αφού μετά την πλατινένια διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου, όπου συμμετείχαν παραγωγοί από πολλές ηπείρους, οι προτάσεις για προμήθεια του προϊόντος διπλασιάστηκαν και οι πωλήσεις είχαν άνοδο της τάξης του 25-30%.
Το μέλι απέσπασε την πρώτη θέση ποιότητας μελιού διεθνώς στην κατηγορία platinum 2021. Η σπάνια ποιότητα του προϊόντος μετά τη διάκριση έγινε άμεσα αντιληπτή από χώρες όπως η Αργεντινή και το Μπαχρέιν. Ενδιαφερόμενοι από τις εν λόγω περιοχές επικοινώνησαν με την επιχείρηση και ζήτησαν να τους αποσταλούν ποσότητες στην τιμή των 45 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, οι ποσότητες που ζητήθηκαν ήταν πολύ μεγάλες και οι δυνατότητες παραγωγής της μικρής οικογενειακής μελισσοκομικής επιχείρησης δεν μπορούν να καλύψουν τόσο αυξημένη ζήτηση για την ώρα. Έτσι, το μέλι βελανιδιάς που παράγει παραμένει ένας, σχεδόν αναξιοποίητος εν δυνάμει θησαυρός.
Η οικογενειακή μελισσοκομική επιχείρηση με την επωνυμία «Golden bee», που έχει έδρα τον Άγιο Αθανάσιο αλλά αξιοποιεί τη βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής του Παρανεστίου αποτελείται από την κα Νίνα Γρηγοριάδου, τον σύζυγό της κο Σάββα Μυλωνά και τον γιο τους κο Θεόδωρο Μυλωνά.
Όπως εξηγεί η κα Γρηγοριάδου στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», η μελισσοκομική λειτουργεί περίπου 9 χρόνια, από τότε που ο σύζυγός της χρειάστηκε να κάνει νέες επαγγελματικές επιλογές. Ήταν ουσιαστικά η αγάπη που προϋπήρχε για τη μελισσοκομία και τελικώς από χόμπι μετατράπηκε σε επάγγελμα. Η τυποποίηση του μελιού που παράγει η επιχείρηση άρχισε πρόσφατα μετά την εξασφάλιση πιστοποίησης ISO, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν τα σχέδια μονάδας παραγωγής.
«Εμείς πάντα γνωρίζαμε ότι έχουμε ένα άριστο προϊόν. Ωστόσο, ο κόσμος που το προμηθευόταν μας ρωτούσε αν υπάρχει κάποια πιστοποίηση εάν το μέλι έχει αποσπάσει κάποια βραβεία κλπ. Σκεφτήκαμε να στείλουμε το μέλι για πιστοποίηση στο χημείο του κράτους και μάλιστα, όταν οι υπεύθυνοι επικοινώνησαν μαζί μας, μας είπαν ότι είχαν δεκαετίες να δοκιμάσουν τέτοιο μέλι. Το μέλι είναι άριστης ποιότητας. Έτσι, αποφασίσαμε να στείλουμε το προϊόν στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό μελιού στο Λονδίνο, με την ονομασία «London Honey Awards 2021». Αυτό έγινε τον Μάιο του 2021. Ήταν η επιβεβαίωση του μελιού Βελανιδιάς που παράγουμε, η οποία οδήγησε άμεσα σε αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου. Αλλά παρουσιάστηκε και διεθνές ενδιαφέρον από χώρες όπως το Μπαχρέιν και η Αργεντινή, που κοστολόγησαν το προϊόν στα 45 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι μας ζητούν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες, τις οποίες εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε» εξηγεί η κα Γρηγοριάδου.
Η ίδια επισημαίνει ότι το κλίμα που έχει η Δράμα και η περιοχή του Παρανεστίου παράγει αυτή την άριστη ποιότητα μελιού. Οι μέλισσες στις κυψέλες της επιχείρησης συγκεντρώνουν πολύτιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ουσίες από θεραπευτικά βότανα, από την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής του Παρανεστίου. Οι άνθρωποι της επιχείρησης συζητούν τη διάθεση του προϊόντος και σε περισσότερα μέρη εντός της χώρας, κυρίως τουριστικά, όπως η Χαλκιδική, παρότι η ζήτηση του προϊόντος στη Δράμα εμφανίζει κάποια διστακτικότητα, κάτι που η κα Γρηγοριάδου αποδίδει κυρίως στην ανασφάλεια που έχει το εμπόριο λόγω της πανδημίας η οποία συνεχίζεται.
Η βράβευση του μελιού βελανιδιάς που παράγει η επιχείρηση με το πρώτο βραβείο στον μεγαλύτερο διαγωνισμό μελιού στον κόσμο, είναι ουσιαστικά η επιβράβευση των ανθρώπων της «Golden bee» από τον Άγιο Αθανάσιο. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι μία ακόμα επιβεβαίωση των θαυμάτων που συνεχίζει να γεννά η Δραμινή γη λόγω της πλούσιας και σπάνιας, σε πολλές περιπτώσεις, βιοποικιλότητας.