Η επιβίωση του αγροδιατροφικού τομέα περνάει από τον εκσυγχρονισμό του

0
2966

Για τα δάνεια μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης μας μιλάει ο κ. Διονύσης Πάνου, Περιφερειακός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Τράπεζας Πειραιώς

Ο αγροτικός κόσμος έχει την ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικός στη διεθνή αγορά, μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο συμμετέχει η Τράπεζα Πειραιώς, με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται έως του ποσού των 200 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκινήσει τη διάθεση των δανειακών προϊόντων, που συνδέονται με το νέο εγγυοδοτικό εργαλείο, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη χρηματοδότηση αγροτών, συνεταιρισμών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
Οι χρηματοδοτήσεις, που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν ακόμα και στα 5 εκατ. ευρώ, γίνονται με τη μορφή μακροπροθέσμου δανείου, για την κάλυψη των παγίων δαπανών και των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, που έχουν ενταχθεί σε δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ή υλοποιούν συναφείς επενδύσεις, καθώς και με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης για δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
Στη χρηματοδότηση των επενδυτικών έργων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγροδιατροφής στην Περιφέρειά μας, αναλύει ο κ. Διονύσης Πάνου, Περιφερειακός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Τράπεζας Πειραιώς.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης;
Η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) αφορά στη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγροδιατροφής, με ευνοϊκούς όρους. Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης συγχρηματοδοτείται από την Ελληνική Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).

Ποια είναι η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο Ταμείο Εγγυήσεων;
Συμμετέχουμε με ανώτατο ύψος χαρτοφυλακίου τα €200.000.000. Μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου και της εγγύησης που παρέχεται από το ΕΤαΕ, επαγγελματίες αγρότες, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, που πραγματοποιούν επιλέξιμες επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν με προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Πώς μεταφράζεται η παροχή εγγύησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο;
Ότι τα δάνεια καλύπτονται από την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων σε ποσοστό 80%.

Για τι πόσα δανείων μιλάμε;
Κάθε δικαιούχος μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ποσά που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 5 εκατ. Ευρώ, ανάλογα βεβαίως με το μέγεθος και την σημαντικότητα του υπό πραγματοποίηση επιχειρηματικού σχεδίου. Με τα δάνεια αυτά στηρίζουμε τους αγρότες, τα αγροτικά συλλογικά χρήματα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, που προχωρούν στον εκσυγχρονισμό τους.

Ποια είναι τα προνόμια που μπορεί να έχει ο αγρότης ή ο επιχειρηματίας;
Οι δικαιούχοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν με χαμηλότερο επιτόκιο και μειωμένες εξασφαλίσεις, με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, για ποσά που κυμαίνονται από €10.000 έως και €5.000.000. Η αποπληρωμή του δανείου μπορεί να γίνει σε μηνιαίες, 3μηνιαίες, 6μηνιαίες ή ετήσιες τοκοχρεωλυτικές ή χρεολυτικές δόσεις, ενώ παρέχεται και περίοδο χάριτος μέχρι 2 έτη.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα επενδυτικά δάνεια;
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής των επενδυτικών σχεδίων δικαιούχων, που έχουν ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης (Υπομέτρο 4.1) ή Επενδύσεις σε μεταποίηση (Υπομέτρο 4.2) είτε για τη χρηματοδότηση λοιπών σχετικών επενδύσεων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να χορηγηθεί και κεφάλαιο κίνησης για δαπάνες, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υλοποίηση των επενδύσεων. Στις περιπτώσεις ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης, τα συγκεκριμένα δάνεια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για την προχρηματοδότηση επιχορήγησης.

Πώς μπορεί κάποιος αγρότης ή επιχειρηματίας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα;
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν την αίτησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (https://www.ependyseis.gr/mis) επιλέγοντας μία από τις δύο δράσεις: 4.1.4 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων» ή 4.2.4 «Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος I μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ