Του Παντελή Βαφειάδη, μαθητή 2ου Γ.Ε.Λ. Δράμας
Είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι η συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Τα πρόσφατα περιστατικά παρενεργειών έχουν θορυβήσει τους πολίτες με άμεσο επακόλουθο να δημιουργηθεί ένα κλίμα δυσπιστίας όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου αλλά ακόμα και την αποτελεσματικότητα του. Πόσο βάσιμες μπορεί να είναι όμως τέτοιες αμφιβολίες και πως θα μπορούσαμε να τις αίρουμε σαν κοινωνία ώστε να προχωρήσουμε σε ένα ικανοποιητικό βαθμό εμβολιασμένων και συνακόλουθα στην όρθωση του τοίχους ανοσίας;
Πρόσφατα μια σειρά από χώρες της Ευρώπης δείχνοντας την ανησυχία τους πάνω στο εμβόλιο αποφάσισαν να πάψουν τους εμβολιασμούς με εμβόλια συγκεκριμένων εταιριών. Παρόλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών χωρών δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα εμβόλια όλων των εταιριών συνεχίζοντας ακατάπαυστα το ράλι των εμβολιασμών. Μέσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα, ως πίστη ακόλουθος των οδηγιών των οργανισμών υγείας σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει τους εμβολιασμούς με τις παρενέργειες να είναι πραγματικά απειροελάχιστες αναλογικά με τον τεράστιο αριθμό εμβολιασμών.
Βασικό επιχείρημα των αρνητών του εμβολίου είναι ο χρόνος παραγωγής του. Όντως το εμβόλιο παράχθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Κάτι τέτοιο βέβαια εξηγείται πολύ απλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλειοψηφία των ερευνητικών κέντρων έστρεψαν την προσοχή τους στην παραγωγή του εμβολίου. Τεράστια χρηματικά ποσά, χιλιάδες ερευνητές και συμπράξεις ιδιωτικών εργαστηρίων με των δημόσιο τομέα έδωσαν την λύση. Ο ελάχιστος χρόνος παραγωγής λοιπόν, οφείλεται στην οικουμενικότητα της προσπάθειας, για πρώτη φορά η ανθρωπότητα δούλεψε συντονισμένα με ρηξικέλευθες ιδέες και πρωτοποριακές πρακτικές κατάφερε το ακατόρθωτο.Η σημασία του εμβολιασμού είναι ύψιστη, όχι μόνο για να μπορούν οι πολίτες να δουλέψουν, να κοινωνικοποιηθούν να ταξιδεύουν (και στα χωριά τους πέρα από το Ντουμπάϊ) αλλά για να μπορέσει να χτιστεί το τοίχος ανοσίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πραγματικότητα εμβολιάζοντας το 70% του πληθυσμού. Έτσι η δημόσια υγεία θα θωρακιστεί, τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηστούν και θα επανέλθει η κανονικότητα.
Έτσι, συνοψίζοντας, κρίνεται αδήριτη και επιτακτική ανάγκη ο άμεσος εθελοντικός εμβολιασμός όλων των πολιτών καθώς τέτοια φαινόμενα όπως αυτό της πανδημίας αντιμετωπίζονται μόνο συλλογικά και πρέπει επιτέλους ως πολίτες να εμπιστευτούμε τους ειδικούς σε αυτά τα θέματα ώστε να μπορέσουμε να απαλλαγούμε μια και καλή από την πανδημία θέτοντας την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης ταχύτερα από τις υπόλοιπες χώρες και αναπληρώνοντας το χαμένο έδαφος στον τομέα της οικονομίας την περίοδο της κρίσης.