Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας: Το ανασκαφικό έργο έχει ολοκληρωθεί

0
777

– Βασιλική Πουλιούδη στα «Χ»: «Τα έργα θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023»
– «Για τη χρήση του χώρου στη συνέχεια θα αποφασίσει η Ι.Μ. Δράμας»


Μέχρι το τέλος του 2023 θα διαρκέσουν τα έργα στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, στο οποίο αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα συντήρησης και ανάδειξης από τα ειδικά τεχνικά συνεργεία. Το ανασκαφικό έργο στο μνημείο έχει ολοκληρωθεί και δεν αναμένεται να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις, όπως προκύπτει από όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα Βασιλική Πουλιούδη.
«Κατά την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου προέκυπταν συνεχώς νέα ευρήματα. Για παράδειγμα στον χώρο της Αγίας Σοφίας βρέθηκε και η παλιοχριστιανική, δηλαδή εκεί που ήμασταν στον 10ο αιώνα, πήγαμε πολλά χρόνια πίσω. Όταν κάποια στιγμή προκύπτουν τέτοια ευρήματα, δεν μπορείς να τα αποκρύψεις και να αναδείξεις μόνο το βυζαντινό Ναό. Εδώ, πρέπει να πούμε ότι τα ευρήματα αυτά διευρύνουν και τη χρονική περίοδο λειτουργίας του χώρου ως θρησκευτικού χώρου λατρείας. Όπως έχει πει και κάποιος ιεράρχης αυτός ο χώρος ήταν πάντοτε χώρος λατρείας ανεξάρτητα αν ήταν χριστιανικός ή μουσουλμανικός, γιατί κάποια στιγμή ήταν και μουσουλμανικό τέμενος.
Ο χώρος λειτούργησε από την παλιοχριστιανική περίοδο μέχρι πρόσφατα, οπότε σε κάθε περίοδο γινόταν και διάφορες επεμβάσεις στον ίδιο το ναό, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Οπότε όλες αυτές οι φάσεις θα πρέπει να τοποθετηθούν σωστά, θα πρέπει να μπορεί να τις δει ο επισκέπτης και θα πρέπει να μπορεί να αναλογίζεται τι σημαίνει αυτό το μνημείο για τη Δράμα».
Όπως πρόσθεσε η κα Πουλιούδη, οι εργασίες τελειώνουν στο τέλος του 2023, αλλά από εκεί και πέρα αυτή που θα αποφασίσει για τη λειτουργία του χώρου, αν δηλαδή αυτός λειτουργήσει ως ναός ή ως μνημείο, είναι μόνο η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανατροπές που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, κατά την πορεία των εργασιών, σε σχέση με την αρχική μελέτη και τις προβλέψεις που υπήρχαν για την
αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου, ήταν αρκετές με αποτέλεσμα να έχει εκταθεί σε χρόνο η διάρκεια του έργου. Από το τέλος του 2019 και μέχρι σήμερα διεξάγονται εργασίες στο πλαίσιο της Β’ φάσης αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου.
Στη διαδικασία αυτή προέκυψαν νέα αρχαιολογικά ευρήματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος που αποκαλύφτηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας. Τα νέα ευρήματα, προσέδωσαν στις προγραμματισμένες εργασίες ακόμα μεγαλύτερη αξία, πέρα από τις εργασίες ανάδειξης του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, αλλά αυτό επηρέασε σαφώς και τη χρονική διάρκεια των έργων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ