Ικανοποιητική φέτος η διάθεση της πατάτας στο Νευροκόπι

1
16851

Παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα εμπόδια


Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους πατατοπαραγωγούς του λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου, αφού κατάφεραν να πουλήσουν το προϊόν τους σε υψηλότερες τιμές, οι οποίες καλύπτουν το αυξημένο φέτος κόστος παραγωγής και τους αφήνουν ικανοποιητικό κέρδος.
Παρόλα αυτά φέτος, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν έχει ακόμη διατεθεί κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι και την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου και πρέπει να συντηρηθεί στις αποθήκες, επιβαρύνοντάς τους οικονομικά.
Ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας δηλώνει ότι η πώληση της πατάτας Νευροκοπίου, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν ληφθεί υπ’ όψη και το αυξημένο κόστος παραγωγής. «Φέτος είχαμε προβλήματα στην ποσότητα παραγωγής λόγω ασθενειών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όμως οι πατάτες πουλήθηκαν σε τιμές από 45 έως και 53 λεπτά το κιλό περίπου, ανάλογα με την ποικιλία. Οι ίδιες τιμές υπήρχαν και στην αρχή της φετινής συγκομιδής. Όπως γίνεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έμειναν αδιάθετες ποσότητες προϊόντος το οποίο θα πουληθεί μέχρι τον Μάρτιο και θα πρέπει να αποθηκευτεί μέχρι τη στιγμή της πώλησης. Εκτιμώ ότι η αδιάθετη πατάτα αγγίζει σε μέγεθος την μισή παραγόμενη ποσότητα» τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και προσθέτει: «Το προϊόν που δεν πουλήθηκε ακόμη θα πρέπει να συντηρηθεί στις αποθήκες και αυτό είναι ένας ακόμη παράγοντας με τον οποίο επιβαρύνονται οικονομικά οι παραγωγοί. Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά τις καινούργιες αποθήκες που κατασκευάζονται με πάνελ αλλά αυτές είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό».
Το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγόμενης πατάτας Νευροκοπίου διατέθηκε στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ένα μικρό μέρος από αυτές διατέθηκε στη γειτονική Βουλγαρία. Όπως είχε εκτιμηθεί στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, τελικώς πολλοί αγρότες καλλιέργησαν λιγότερες εκτάσεις και με λιγότερα λιπάσματα, σε σχέση με πέρσι υπό την απειλή του αυξημένου κόστους παραγωγής και με δεδομένο ότι οι πιστώσεις για την αγορά εφοδίων κόπηκαν από πολλούς προμηθευτές, όπως διευκρινίζει ο κ. Βέσμελης, προσθέτοντας ότι θα είναι θετικό αν τελικώς υπάρξει στήριξη και από το κράτος, με επιστροφές για την προμήθεια λιπασμάτων.
Είναι πάντως γεγονός ότι ανεξάρτητα από την πορεία της φετινής παραγωγής πατάτας, λόγω της αστάθειας του επαγγέλματος αλλά και των συγκυριών ο αριθμός των πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου μειώνεται από χρόνο, σε χρόνο. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 200 -250 πατατοπαραγωγοί στο Νευροκόπι, αλλά πολλοί δυστυχώς εγκαταλείπουν το επάγγελμα και δεν βλέπουμε νέους παραγωγούς να μπαίνουν σε αυτό» εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.
Απέναντι, στις αρνητικές συγκυρίες και τα προβλήματα που συνεχώς αναφύονται για τους αγρότες της περιοχής, η ομάδα παραγωγών της ΕΑΣ, που αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, δείχνει να αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό προστασίας των αγροτών του λεκανοπεδίου, τόσο σε επίπεδο συγκράτησης των τιμών, όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και διάθεσης του προϊόντος στην αγορά. Το ίδιο συνέβη και φέτος, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών και η ευημερία τους, έχει άμεση σχέση με την την ενότητα του επαγγελματικού τους χώρου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!