Συγκίνηση και ικανοποίηση για την ονοματοδοσία του δημοτικού Σταδίου σε «Αλέκος Φρούσιος»
Το όνομα του Αλέκου Φρούσιου φέρει το Δημοτικό Στάδιο της Δράμας ήδη από την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου. Σε μια σεμνή τελετή γεμάτη από αισθήματα ικανοποίησης και συγκίνησης, η οικογένεια και οι φίλοι του αγαπητού σε όλους προπονητή και καθηγητή χειροκρότησαν την αποκάλυψη της πλακέτας από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Δήμαρχο Νεμέας, Κώστα Φρούσιου (η Νεμέα είναι ο τόπος καταγωγής του Αλέκου Φρούσιου).
Η ημέρα ήταν ιστορική καθώς με την τελετή ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σταδίου αναγνωρίστηκε και επίσημα ο αγώνας μιας ολόκληρης ζωής του αείμνηστου Αλέκου Φρούσιου. Του ανθρώπου που έχτισε ουσιαστικά τον κλασσικό αθλητισμό στην πόλη της Δράμας, όπως θα το υπενθυμίζει για πάντα η μεγάλη πινακίδα που τοποθετήθηκε στην είσοδο του δημοτικού σταδίου, από την οποία διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες αθλητές και φίλοι του αθλητισμού.
Ο Αλέκος Φρούσιος και η ιστορία του
Στη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας του σταδίου η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κα Αναστασία Τόλιου αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Αλέκου Φρούσιου σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «Ο Αλέκος Φρούσιος γεννήθηκε το 1938. Ήταν μεγαλωμένος στη Νεμέα Κορινθίας και καταγόταν από αγροτική οικογένεια, με δύο μικρότερους αδερφούς τον Θεοφάνη και τον Αναστάσιο.
Ο Αλέκος, όπως τον αποκαλούσαν, έδειξε ιδιαίτερες ικανότητες στον τομέα του κλασσικού αθλητισμού αφού από τα σχολικά του χρόνια πρώτευσε σε όλες τις διοργανώσεις που ελάμβανε μέρος και το 1955 κέρδισε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων στα 400 μέτρα. Στη συνέχεια οι διακρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Ο Αλέκος Φρούσιος στέφθηκε Μεσογειονίκης στον Λίβανο το 1959 και στην Νάπολη το 1963. Υπήρξε Βαλκανιονίκης το 1963 και το 1964 και Πανελληνιονίκης επί μία οκταετία στα 400 μέτρα μετ’ εμποδίων όπου κατείχε και το πανελλήνιο ρεκόρ με 52,2 από τις 23/9/1960 στους Βαλκανικούς αγώνες. Ο Αλέκος Φρούσιος μεταξύ άλλων υπήρξε μέλος στην Ολυμπιάδα της Ρώμης το 1960. Το 1959 υπηρέτησε τη θητεία του στον Ελληνικό Στρατό διάρκειας 27 μηνών. Εκεί διετέλεσε μέλος της Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων με παρουσία σε όλους τους διεθνείς αγώνες. Το 1960 βραβεύτηκε μαζί με τον συναθλητή του Γιώργο Μαρσέλλο (μετέπειτα πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ) από τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης με τον χρυσό σταυρό του συλλόγου, για τα ρεκόρ που πραγματοποίησαν εκείνο τον καιρό. Την ίδια χρονιά αποφοίτησε απο την Ακαδημία Αθηνών και έλαβε το πτυχίο σωματικής αγωγής. Μέχρι το 1964 οι διεθνείς επιτυχίες του ήταν πολλές τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Αποτέλεσε μέρος της Εθνικής Ομάδας επι μια δεκαετία. Η αθλητική του πορεία έγινε σε δυσμενείς γηπεδικές εγκαταστάσεις με καρβουνόσκονη καθώς δεν υπήρχε ελαστικός τάπητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κύπελλα και τα μετάλλια που αναδεικνύουν την αθλητική του προσωπικότητα υπήρξαν αναρίθμητα.
Η αθλητική του δραστηριότητα σταμάτησε πρώρα καθώς στις 14 Σεπτεμβρίου του 1964, διορίστηκε ως εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Αρέννων Δράμας. Στο σχολείο παρέμεινε έως και την συνταξιοδότησή του στις 12 Ιουνίου του 1999, μετά από 35ετή πλήρη απασχόλησή του στην εκπαίδευση.
Από το 1989 έως το πέρας της υπηρεσίας του, διετέλεσε διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας. Από το σχολείο απουσίασε μόνο τις περιόδους που υπηρέτησε στο γραφείο Φυσικής Αγωγής Δράμας. Σχεδόν ταυτόχρονα με την έλευσή του στη Δράμα ίδρυσε τον Αθλητικό Όμιλο Δράμας. Από το πρωί έως τις πρώτες εσπερινές ώρες εργαζόταν για την καλλιέργεια του αθλητικού ιδεώδους τόσο στους μαθητές του όσο και στους αθλητές του. Οι μαθητές του μέσω των αθλητικών επιδείξεων που γινόταν στο μάθημα της γυμναστικής έγιναν παγκοσμίως γνωστοί και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη τέσσερις φωτογραφίες από το αρχείο του. Οι αθλητές του που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο, βαλκανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ήταν αναρίθμητοι…».
Κατά τη διάρκεια της τελετή ονοματοδόσιας του Δημοτικού Σταδίου ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «Στην ακριτική μας πόλη, ο αθλητισμός αποτελεί έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Σε μια εποχή που βάλλεται συνεχώς απο νέες τάσεις αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, οι οποίες δεν προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας, στη δική μας πόλη ο αθλητισμός ακμάζει χρόνια τώρα προσφέροντας στην νέα γενιά, υγιή πρότυπα, αρχές και αξίες αναλλοίωτες στο χρόνο. Αυτό οφείλεται σε ανθρώπους που αφιέρωσαν και αφιερώνουν τη ζωή τους στους προπονητικούς χώρους… Σήμερα τιμούμε έναν άνθρωπο ορόσημο για την αθλητική ιστορία της πόλης μας. Τιμούμε τον άνθρωπο Αλέκο Φρούσιο για την πολύτιμη προσφορά του στον κλασσικό αθλητισμό. Ο Αλέκος Φρούσιος αποτελεί για όλους εμάς ένα παράδειγμα ήθους, εργατικότητας και ανθρωπιάς. Δίπλα του μαθήτευσαν γενιές και γενιές και αναδείχθηκαν σπουδαίοι αθλητές. Ο Αλέκος Φρούσιος ξεχώρισε για την απλότητα, την δοτικότητα και την αγάπη του όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για την πόλη χαρίζοντάς της λαμπρές επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό….».
Ο Δήμαρχος Νεμέας κ. Κώστας Φρούσιος επισήμανε μεταξύ άλλων την αγάπη που είχε ο Αλέκος Φρούσιος για τη Δράμα, μίλησε για τον βίο του Αλέκου Φρούσιου ως πρωταθλητή και έκανε γνωστή την ρήση της μητέρας του στην Νεμέα, ότι “Τον Αλέκο τον έκλεψε η Δράμα”.
Ο γιος του Αλέκου Φρούσιου, Κωνσταντίνος Φρούσιος, κατά τη διάρκεια της τελετής δήλωσε: “Μας τιμά η απόφαση του Δήμου Δράμας να προβεί στην ονοματοδοσία του Δημοτικού Σταδίου της πόλης μας σε στάδιο “Αλέκος Φρούσιος” αν και γνωρίζω ότι υπάρχουν και καλύτεροι αθλητές που άξιζαν αυτό τον τίτλο περισσότερο. Σκεπτόμενος όμως την προσφορά του πατέρα μου στον τόπο μας, εύκολα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δικαίως του απονέμεται αυτή η τιμή, διότι αφιέρωσε τη ζωή του στη γέννηση και ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού στον τόπο μας αφιλοκερδώς. Αλλά συνάμα και στη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων με υψηλά ιδανικά και αξίες. Διαμόρφωσε υπεύθυνους και ευσυνείδητους ανθρώπους με ήθος κοινωνικότητα και συνεργατικότητα. Λένε ότι αυτά που δίνεις μπορείς να μην τα θυμάσαι αλλά αυτά που παίρνεις δεν πρέπει να τα ξεχνάς. Γιαυτό ως εκπρόσωπος της οικογένειας θα ήθελα να ευχαριστήσω πρωτίστως, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χρισόδουλο Μαμσάκο, για το σθένος που έδειξε από την πρώτη στιγμή για να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη βράβευση, την Αντιδήμαρχο κα Αναστασία Τόλιου Δάντζερα για την αποφασιστικότητα, τη συνεργασία και την ειλικρίνεια που έδειξε όλο αυτό το διάστημα. Επίσης το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για την ομόφωνη απόφασή του, αλλά κυρίως τους ανθρώπους που ξεκίνησαν όλο αυτό το εγχείρημα και είναι οι άνθρωποι του αθλητισμού που ανδρώθηκαν και συνεργάστηκαν με τον πατέρα μου. Οι δικοί του άνθρωποι. Ο Δημήτρης Τομπαίδης, ο Τάσος Δρασίδης, ο Γιάννης Μυστακίδης, ο Ηλίας Χατζηελευθερίου, ο Μάνθος Κατσούλης, οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Νίκη Μπακογιάννη, ο διεθνής καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Κοκολάκης, οι παλιοί συναθλητές του στην Εθνική Ομάδα (Βασίλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Παπανικολάου, Νίκος Γεωργόπουλος και ο αγωνιστικά μεγάλος του αδερφός Γιώργος Μαρσέλος) και πολλοί ακόμη. Τα συναισθήματα που μας αφήσατε σήμερα, ανήμερα του θανάτου του, αφού έφυγε πριν από δύο ακριβώς χρόνια, δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει στους αθλητές του τη φράση, «Δεν υπάρχει δεν μπορώ μόνο δεν θέλω», εγώ θα κλείσω με την φράση του Αϊνστάιν, η οποία του αρμόζει πλήρως, «Μόνο μια ζωή προσφοράς στον άλλο, είναι μια ζωή που αξίζει να τη ζήσεις».