Κ. Παπαζώτου στα «Χ»: Πρόταση για καταφύγιο αδέσποτων ζώων υπέβαλε ήδη ο Δήμος Δοξάτου

1
1794

Ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος


Σε ένα σημαντικό βήμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων προχώρησε ο Δήμος Δοξάτου που υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων στη νέα πρόσκληση του προγράμματος «Άργος» στο πλαίσιο του “Φιλόδημος ΙΙ” με συνολικό προϋπολογισμό 478.000 ευρώ.
Παράλληλα, στην πρόταση εντάσσονται και άλλα δύο υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 15.000 ευρώ που αφορούν προμήθεια εξοπλισμού για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και τη στείρωση των ζώων, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Δοξάτου, κ. Κυριακή Παπαζώτου.
Η προσπάθεια του Δήμου Δοξάτου για τη δημιουργία καταφύγιου αδέσποτων ζώων ξεκίνησε αρχικά το 2019 με την πρωτοβουλία του Δημάρχου Δοξάτου κ. Θέμη Ζεκερίδη, που είχε ως στόχο να υπάρξει συνεννόηση με τους πέντε δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας προκειμένου δημιουργηθεί ένα κοινό καταφύγιο για πολλές θέσεις αδέσποτων ζώων. Ωστόσο, εκείνη η πρωτοβουλία δεν καρποφόρησε τελικά. «Στόχος εκείνης της πρωτοβουλίας ήταν να μειωθούν οι δαπάνες και τα έξοδα και να γίνει καλύτερη διαχείριση. Στη συνέχεια όμως αυτή η πρωτοβουλία δεν προχώρησε και έτσι προσπαθήσαμε να βρούμε λύση, προχωρώντας σε μία προσπάθεια να κάνουμε μόνοι μας καταφύγιο (ως Δήμος Δοξάτου)» τόνισε η κ. Παπαζώτου και συμπλήρωσε «Το πρόβλημα με τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Δοξάτου είναι ένα πολύ μεγάλο. Ίσως και το μεγαλύτερο γιατί δεν μας βοηθά καθόλου και η νομοθεσία. Το πρόβλημα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο καθώς ξεκινά από το γεγονός ότι τα αδέσποτα πληθαίνουν επειδή εμείς οι ίδιοι (οι πολίτες) εγκαταλείπουμε συνεχώς δεσποζόμενα ζώα».
Για την υποβολή της πρότασης δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων, προηγήθηκε σχετική έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δοξάτου στις 19 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι η σύνταξη της μελέτης έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δοξάτου και με βάση αυτήν η εγκατάσταση του καταφυγίου προβλέπεται να κατασκευασθεί σε αγροτεμάχιο στην Αγ. Παρασκευή, έκτασης 16.997,62 τετραγωνικών μέτρων, ιδιοκτησίας Δήμου Δοξάτου, που βρίσκεται στη δημοτική οδό μεταξύ Αγ. Παρασκευής – Νεροφράκτη στον Δήμο Δοξάτου.

Η ίδια μελέτη περιλαμβάνει τις εξής εγκαταστάσεις:
– Ένα κτήριο διαμονής και άσκησης σκύλων με τη δυνατότητα φιλοξενίας 20 σκύλων συνολικού εμβαδού 231,88 τετραγωνικών μέτρων.
– Κτίριο Διοίκησης συνολικής καλυπτόμενης επιφάνειας 78,69 τετραγωνικών μέτρων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και περίφραξη του αγροτεμαχίου.

Γενικότερη εκτίμηση πάντως είναι ότι η δημιουργία καταφυγίων ζώων βοηθά στα προβλήματα που υπάρχουν και σχετίζονται με τη διαχείριση των αδέσποτων, παρότι σχεδόν οι πάντες συμφωνούν ότι το πρόβλημα με τον ανεξέλεγκτο αριθμό αδέσποτων ζώων δεν θα πάψει να υφίσταται εάν καταρχάς οι πολίτες που υιοθετούν ζώα δεν κατανοήσουν ότι δεν θα πρέπει να τα εγκαταλείπουν στο δρόμο όταν τα βαρεθούν ή πλέον δεν μπορούν να επωμισθούν την φροντίδα τους. Παρόλα αυτά οι προσπάθειες των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης να αμβλύνουν το πρόβλημα με τη δημιουργία καταφυγίων δεν μπορεί παρά να κρίνονται ως θετικές στην κατεύθυνση στης αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ