«Καινούργιο» σχολείο το Αρρένων

0
5099

Ορατή είναι από την προηγούμενη εβδομάδα η πλήρης αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος

Ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σχολικό συγκρότημα Αρρένων, όπου στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Δράμας.
Οι εργασίες δεν περιελάμβαναν μόνο αλλαγή στα κουφώματα του ιστορικού σχολείου της Δράμας, που είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, αλλά και την αποκατάσταση των φθορών στην τοιχοποιία του κτηρίου, όπως και τη βαφή των εξωτερικών χώρων του. Σε έναν μήνα περίπου, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μαθητές και καθηγητές θα βρεθούν σε έναν εντελώς νέο σχολικό χώρο, ο οποίος μετά την ανάπλαση του προαύλιου που είχε ήδη γίνει, εμφανίζει και ένα εντελώς ανανεωμένο κτηριακό συγκρότημα. Για την επίτευξη της αναβάθμισης του σχολικού κτηρίου χρειάστηκαν πολύμηνες εργασίες από τα τεχνικά συνεργεία, τα οποία μάλιστα χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις κάτω και από αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες Raycap και «ΚΥΚΛΩΨ – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» προχώρησαν στη δωρεά της προμήθειας και τοποθέτησης υλικών που αφορά την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του κτηρίου, με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση και την προστασία των δομικών του στοιχείων, έχοντας ως γνώμονα τη διαφύλαξη της αισθητικής και ιστορικής του αξίας. Η σύμβαση δωρεάς ήταν συνολικής αξίας 600.575 ευρώ μεταξύ του Δήμου Δράμας και των δύο δωρητών.
O χώρος του σχολικού συγκροτήματος γνώρισε εξαιρετικά σημαντική αναβάθμιση τον Δεκέμβριο του 2018, όταν παραδόθηκε το έργο της ανάπλασης του προαυλίου χώρου, που αποτέλεσε εξ ολοκλήρου δωρεά της Raycap. Επρόκειτο για μία εντελώς πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα επέμβαση διαμόρφωσης στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Γυμνασίου Αρρένων της Δράμας που ξεπέρασε σε κόστος το 1,2 εκατ. ευρώ. Βέβαια, παρέμειναν οι ανάγκες συντήρησης του κτηριακού μέρους του σχολείου, οι οποίες και καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ενεργειακή αναβάθμιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είχαν γράψει για τις κινήσεις που είχαν αρχίσει να δρομολογούνται ήδη από το 2018 και αφορούσαν την ανάδειξη του κτηριακού μέρους του σχολείου, σε σχετικό δημοσίευμα στις 4 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.
Το έργο της αντικατάστασης των εξωτερικών κουφωμάτων του σχολικού συγκροτήματος Αρρένων δεν έγινε με κάποια διαγωνιστική διαδικασία, αλλά μέσω της δωρεάς των δύο εταιρειών. Ο ορισμός των τεχνικών συνεργείων έγινε από τους δωρητές, οι οποίοι και καταβάλλουν τα έξοδα για την υλοποίηση του έργου. Ο Δήμος Δράμας είχε, όλο αυτό το διάστημα, την επίβλεψη των εργασιών, καθώς το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ