Καταστροφικές οι τιμές στην πατάτα

0
25570

-Με 12 λεπτά το κιλό πωλούν αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί στο λεκανοπέδιο
-Φώτης Φιλιππίδης στα «Χ»: «Αν οι παραγωγοί δεν λάβουν ενισχύσεις, δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν την άνοιξη»

Πραγματικό κατήφορο έχουν πάρει οι τιμές πώλησης της πατάτας στο Νευροκόπι, αφού αυτή την περίοδο κυμαίνονται γύρω στα 12 λεπτά το κιλό στο συσκευαστήριο, δηλαδή ακόμη πιο χαμηλά από τις τιμές πώλησης που ίσχυαν πριν από έναν περίπου μήνα, όταν η τιμή πώλησης ήταν 18-20 λεπτά το κιλό ενώ κάποιες ποικιλίες όπως η «Σπούντα» πωλούνταν μέχρι και 25 λεπτά το κιλό.
Η τιμή πώλησης της πατάτας σε αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα είναι σπάνιο φαινόμενο, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Φώτης Φιλιππίδης, προσθέτοντας ότι οι τιμές σε αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα σημαίνουν οικονομική καταστροφή για τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου που καλλιεργούν γύρω στις 20.000 -22.000 στρέμματα πατάτας.
Σε σχέση με την ποσότητα του προϊόντος που έχει διατεθεί στους εμπόρους μέχρι στιγμής, ο κ. Φιλιππίδης εξηγεί ότι το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι η ποσότητα που διατέθηκε αλλά η τιμή στην οποία διατέθηκε ή θα διατεθεί το προϊόν. «Υπάρχει μια ροή στη διάθεση της πατάτας αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είναι η συνηθισμένη για τα δεδομένα του λεκανοπεδίου, όπου βρίσκεται στην τελευταία πατατοπαραγωγική «σκάλα» στη διάθεση του προϊόντος, μετά την Πελοπόννησο, τη Θήβα και την Κοζάνη. Την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου η διάθεση του προϊόντος κανονικά θα έπρεπε να έχει κορυφωθεί. Οι ποσότητες που θα αποθηκευτούν και δεν θα διατεθούν μπορούν να συντηρηθούν μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αλλά αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα για τη συντήρηση του προϊόντος».
Σχετικά με τις λύσεις που μπορεί να υπάρξουν για να στηριχθούν οι πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου επισημαίνει ότι οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής είναι σε αναμονή για οικονομική ενίσχυσή από την πολιτεία εξαιτίας της πανδημίας. Αναμένουν δηλαδή κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στην περίπτωση των πατατοπαραγωγών της Πελοποννήσου για τους οποίους ανακοινώθηκε ότι θα λάβουν ενίσχυση 215 ευρώ περίπου ανά στρέμμα. «Οι τοπικοί φορείς της Δράμας, οι βουλευτές, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Ζιμπίδης έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή. Εμείς περιμένουμε. Ακόμα δεν έχουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Αν τελικώς δεν ενισχυθούν οι πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε καλλιεργητικές εργασίες την άνοιξη. Τα προβλήματα φέτος δημιουργήθηκαν, εκτιμώ, όχι μόνο εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά και των πολύ χαμηλών τιμών. Πρόκειται για καταστροφικές τιμές. Πολύ περισσότερο αν υπολογιστεί ότι για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσει ο πατατοπαραγωγός ένα μεροκάματο, η τιμή της πατάτας θα πρέπει να είναι πάνω από 20 λεπτά το κιλό για τις στρογγυλές και πάνω από 30 λεπτά για την ποικιλία “Σπούντα”».
Αναφορικά με τις προθέσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη να προχωρήσει σε ενισχύσεις προκειμένου να μην υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τους πατατοπαραγωγούς του λεκανοπεδίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ κ. Γιώργος Ζιμπίδης είχε θέσει το θέμα και σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσφατα, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκαν οι θετικές προθέσεις του κ. Βορίδη στο θέμα της ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!