Κατεδαφίστηκε ακόμη ένα κτίσμα στην οδό Ναυρίνου κοντά στην Αγ. Βαρβάρα

0
3238

Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτηρίων στη Δράμα από ιδιοκτήτες ακινήτων και από φορείς

Ακόμη μια κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτηρίου έγινε στην οδό Ναυαρίνου, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, από τους ιδιοκτήτες του. Το κτήριο ήταν πολύ παλιάς κατασκευής και, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις τέτοιων ακινήτων που βρίσκονται εντός της πόλης, οι ιδιοκτήτες, αφού κριθεί αναγκαίο και μετά από τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις προχωρούν σε εργασίες κατεδάφισης.
Η πρώτη εντύπωση που δημιουργήθηκε σε διερχόμενους ήταν ότι η κατεδάφιση του κτηρίου ήταν παρέμβαση από κάποιο δημόσιο φορέα, π.χ. Δήμος Δράμας, καθώς έχει προχωρήσει σε κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτισμάτων μέσα στην πόλη το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο, αλλά για εργασίες κατεδάφισης από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου. «Εμείς ως δήμος παρεμβαίνουμε μόνο όταν κληθούμε από την επιτροπή ετοιμόρροπων κτηρίων που αποτελείται από εκπροσώπους διαφορετικών υπηρεσιών. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Δήμος Δράμας δεν έχει κάποια σχέση με τις εργασίες κατεδάφισης» εξήγησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Καψημάλης.
Τα «Χ» έχουν τονίσει και άλλες φορές ότι τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια στην πόλη και τους περιφερειακούς δήμους της Δράμας είναι ένα πρόβλημα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς, όχι μόνο τους ιδιοκτήτες αλλά και τις τοπικές αρχές. Πολλά κτίσματα λόγω της εγκατάλειψης δημιουργούν κινδύνους και κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί πτώσεις υλικών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα παραδείγματα επεμβάσεων του Δήμου της Δράμας, ο οποίος προχώρησε τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και παλαιότερα σε κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων στην οδό Βενιζέλου, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην περιοχή των 12 Αποστόλων, στην οδό Κουντουριώτου, τη Χωριστή και αλλού.


Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο τον Δήμο Δράμας. Τον Δεκέμβριο του 2020, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το ζήτημα των κατεδαφίσεων ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, Γιάννης Κυριακίδης, είπε ότι ο Δήμος Νευροκοπίου δήλωσε 155 τέτοια ετοιμόρροπα κτίρια στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αφού προηγουμένως κατέγραψε αυτές τις περιπτώσεις με την βοήθεια των κοινοτήτων του. Αντίστοιχα ο Δήμος Δράμας, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου του 2020 είχε δηλώσει 16 επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια, σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτοί είναι βέβαια μόνο οι δυο από τους πέντε δήμους του νομού, που έχουν αποστείλει στοιχεία σχετικά με τα ετοιμόρροπα κτίρια.
Όπως είχε δηλώσει μάλιστα στα «Χ» ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, προχώρησε σε καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων, στα όρια της διοικητικής του ευθύνης, μετά από δική του προσέγγιση και όχι μέσω πολεοδομίας, προκειμένου το Υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να εκπονήσει ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα,
που αφορά τη διατήρηση ή την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων. Εμείς ανταποκριθήκαμε και κάναμε την έρευνα στην περιοχή μας μέσω των προέδρων των κοινοτήτων. Εντοπίσαμε 155 κτίρια και στείλαμε τα στοιχεία στην πολιτεία. Το Νευροκόπι είναι μια περιοχή με απομακρυσμένα χωριά, τα οποία πολλοί έχουν εγκαταλείψει και έτσι προκύπτει να υπάρχουν αρκετά επικίνδυνα κτίρια. Μιλούμε μόνο για τα ιδιωτικά εγκαταλελειμμένα κτίρια και όχι τα δημόσια. Το Νευροκόπι, στις 17 του κοινότητες, κάποτε
είχε 20.000 κατοίκους και σήμερα έχουν απομείνει περίπου 5.000. Θεωρώ ότι αν αλλάξει από το κράτος η πολύ δύσκολη νομική διαδικασία για την κατεδάφιση αυτών των κτηρίων θα βοηθήσει πάρα πολύ» είχε επισημάνει για το θέμα ο Δήμαρχος Νευροκοπίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ