Προβλημάτισε ο συνωστισμός στην κηδεία του πατέρα Αριστείδη στη Μικρόπολη

0
3243

– Υπήρξαν φραστικές επιθέσεις σε ιερείς που προσπάθησαν να επιβάλουν τους κανονισμούς. Ερωτηματικά για τις μετακινήσεις που έγιναν από άλλους δήμους
– Μιλούν στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θ. Αθανασιάδης και ο π. Γεώργιος Βαμβακίδης που τέλεσε την εξόδιο ακολουθία στη Μικρόπολη

Αίσθηση προκάλεσε στο πανελλήνιο η είδηση που μεταδόθηκε αστραπιαία το πρωί της Παρασκευής, ότι στην Κοινότητα Μικρόπολης του Δήμου Προσοτσάνης, την περασμένη Κυριακή, συγκεντρώθηκαν 2000 άτομα στην κηδεία του 93χρονου πατέρα Αριστείδη Παπαδόπουλου, ο οποίος ως ιερέας υπήρξε πολύ αγαπητός και γνωστός στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στην Κοινότητα Μικρόπολης.
Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, σχολιάζοντας τα γεγονότα που συνδέονται με την κηδεία στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», ξεκαθάρισε ότι η ενημέρωση για την παρουσία 2000 πολιτών στην κηδεία προέρχεται από παρερμηνεία.
«Πράγματι είχε προσέλευση κόσμου στην πλατεία της Μικρόπολης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από την εκκλησία όπου έγινε η εξόδιος ακολουθία, αλλά όχι μέσα σε αυτήν όπου βρισκόταν ο προβλεπόμενος αριθμός, δηλαδή περίπου 10 άτομα. Υπήρχε αστυνομία και τάξη. Ο κόσμος είχε σποραδική συγκέντρωση και υπήρχαν αποστάσεις μεταξύ των πολιτών, σε έναν αρκετά μεγάλο ανοικτό χώρο, όπου οι πιστοί πήγαν να τιμήσουν την μνήμη του πατέρα Αριστείδη Παπαδόπουλου. Ήταν περίπου 300. Όμως είναι βέβαιο ότι ακόμη και αυτοί οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν ήταν πολλοί για την περίοδο πανδημίας. Την Πέμπτη, μετά από αίτηση μας έγιναν rapid test σε κατοίκους της Κοινότητας Μικρόπολης και στην Κοινότητα Καλλιθέας από στελέχη του ΕΟΔΥ. Ευτυχώς, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα στην Μικρόπολη και μόνο ένα στην Καλλιθέα. Ο έλεγχος αυτός, όμως, θα ξαναγίνει» είπε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης. Μιλώντας για τον Πατέρα Αριστείδη, είπε ότι υπήρξε ιερέας του ναού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού της Μικρόπολης με πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.

Δηλώσεις του Πατέρα Γεώργιου Βαμβακίδη, που τέλεσε την εξόδιο ακολουθία στη Κοινότητα της Μικρόπολης
Ο Πατέρας Γεώργιος Βαμβακίδης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ζιχνών και Νευροκοπίου, ο οποίος τέλεσε την εξόδιο ακολουθία στην Κοινότητα Μικρόπολης, μιλώντας στα «Χ», είπε ότι εκτός εκκλησίας συγκεντρώθηκαν περίπου 300 – 350 άτομα. Επίσης υπογράμμισε: «Με εξέπληξε και με αιφνιδίασε ο αριθμός των ανθρώπων που ήρθαν έξω από τον Ιερό Ναό, γιατί υπάρχει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών από δήμο σε δήμο. Όλα αυτά τα άτομα δεν προερχόνταν μόνο από τις ενορίες του Δήμου Προσοτσάνης. Ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που ήρθαν από άλλους δήμους του νομού μας, όσο και άλλων όμορων νομών, όπως από τους νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης, Καβάλας κλπ. Διερωτήθηκα, με ποιον τρόπο, μετακινήθηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Στον χώρο υπήρχε αστυνομία και προσπάθησε να επιβάλλει τα μέτρα και να κάνει το καθήκον της, αλλά ξέρετε ότι πολλές φορές μια ομάδα ανθρώπων που είναι και συναισθηματικά φορτισμένος δύσκολα πειθαρχεί και υπακούει σε οποιαδήποτε εντολή. Τα όργανα της αστυνομίας ήρθαν και μέσα στον ιερό ναό, μας είπαν ότι πρέπει να τηρήσουμε τα προβλεπόμενα μέτρα, κάτι που είχαμε ήδη εξασφαλίσει με τις εντολές του Μητροπολίτη μας. Μέσα στον ναό υπήρχε ο προβλεπόμενος αριθμός ατόμων, με χρήση μάσκας κλπ».
Όπως επισημαίνει ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης στα «Χ», δυστυχώς ορισμένοι από το συγκεντρωμένο πλήθος, εκφράστηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς τον εφημέριο της ενορίας, ο οποίος προσπαθούσε να επιβάλλει συνεχώς τους κανονισμούς και την τήρηση των μέτρων. «Δυστυχώς κάποιοι δεν σεβάστηκαν καν την ιερότητα του χώρου που είναι χώρος λατρείας και ιερός ναός αλλά ούτε και το σκήνωμα του γέροντα. Προσπαθούσε, πριν φθάσω εγώ για να τελέσω την εξόδιο ακολουθία, να υπάρχει στον ναό ο προβλεπόμενος αριθμός ατόμων, να βάλουν τη μάσκα και να τηρήσουν τα μέτρα. Για όλα αυτά δέχτηκε φραστική επίθεση. Ανάλογη συμπεριφορά υπήρξε και προς εμένα από ένα άτομο, γιατί δεν άφησα μετά την εξόδιο ακολουθία, το σκήνωμα για προσκύνηση. Ο γέροντας έπρεπε να ταφεί, ήταν ήδη ένα 24ωρο κεκοιμημένος και τον προσκύνησαν εκεί…».
«Ο Αείμνηστος γέροντάς μου, ο οποίος και με χειροτόνησε, ο Μητροπολίτης Ζιχνών Σπυρίδων, έλεγε πάντοτε, ότι «έκανα σε όλη μου τη ζωή υπακοή στην εκκλησία και κέρδισα». Αυτό θέλω να μεταφέρω. Κάνοντας υπακοή, στην εκκλησία (και τους κανόνες προστασίας) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όσοι προσπαθούμε να αυτονομηθούμε και να βρεθούμε πριν και πάνω από την εκκλησία, τότε δημιουργείται το πρόβλημα. Μακριά από την εκκλησία ο φανατισμός, η πόλωση και η πώρωση» υπογράμμισε ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης.

Από τα γεγονότα της κηδείας του πατέρα Αριστείδη Παπαδόπουλου, βέβαια, προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά. Δηλαδή, πώς είναι δυνατόν να έφθασε τόσος κόσμος από διαφορετικούς δήμους στον χώρο του ναού, όπου έγινε η εξόδιος ακολουθία, αφού απαγορεύονται οι μετακινήσεις, όπως και γιατί επετράπη η συγκέντρωση τόσων ανθρώπων στην πλατεία της Μικρόπολης τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα υπομένει τα γνωστά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα της εξάπλωσης της πανδημίας.
Ευχή όλων είναι αυτή η συγκέντρωση να μην οδηγήσει σε έκρηξη των κρουσμάτων στην περιοχή, όσο διανύουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας, διότι ήδη ο Νομός Δράμας έχει πληρώσει μέχρι σήμερα πολύ βαρύ τίμημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ