Κατέληξε η διαπαραταξιακή για τη μεταφορά της λαϊκής

0
2032

Στα «κάγκελα» οι έμποροι της λαϊκής, αποφασίζουν σήμερα πώς θα αντιδράσουν


 

Σε τελεσίδικη απόφαση οδηγήθηκε την Τρίτη η διαπαραταξιακή επιτροπή που ασχολείται με τη νέα χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς, καταλήγοντας στη μεταφορά της στην περιοχή των πάρκινγκ βαρέων οχημάτων στην περιοχή της Ανάπλασης.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη 4η συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι έμποροι της λαϊκής αγοράς που, όπως είναι γνωστό, διαφωνούν.
Πλέον η απόφαση της διαπαραταξιακής θα σταλεί σήμερα στο συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας και ακολούθως στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά, ενώ στη συνέχεια το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντως, οι έμποροι της λαϊκής είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Χρ. Μαμσάκο, μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή τη Δευτέρα, και του κατέθεσαν, όπως τους είχε ζητήσει, σε υπόμνημα τις προτάσεις τους για τη χωροθέτηση της λαϊκής, που ήταν διαφορετικές από αυτές της διαπαραταξιακής επιτροπής.
Η χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Δράμας, ότι η διαπαραταξιακή κατέληξε τελικά στη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων, μάλλον αιφνιδίασε τους εμπόρους της λαϊκής, που περίμεναν να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση του σωματείου τους, προκειμένου να αποφασίσουν ποια στάση θα κρατήσουν στη συνέχεια.

 

Η απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής και τα σχέδια για στεγασμένη λαϊκή αγορά στο τέρμα της οδού Χελμού
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Μιχάλης Τάσσου, τόνισε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Στη διαπαραταξιακή επιτροπή έγινε μία προσπάθεια να συγκεράσουμε τις πολιτικές μας απόψεις. Ακούσαμε πολύ προσεκτικά όλο το προηγούμενο διάστημα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα της λαϊκής και αφουγκραστήκαμε τους προβληματισμούς. Αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα μέτρα των πάγκων από 5,5 σε 6 για τους εμπόρους και να προχωρήσουμε σε χωροθέτηση στα δύο πάρκινγκ βαρέων οχημάτων της Χελμού. Η λαϊκή θα ξεκινά από το ύψος της Ποδηλατούπολης και θα εκτείνεται ανατολικά. Οι έμποροι βιομηχανικών ειδών θα είναι επάνω στη Χελμού και οι παραγωγοί μέσα στον χώρο των δύο πάρκινγκ βαρέων οχημάτων. Αυτό που βγήκε ως χρήσιμο συμπέρασμα από την τελευταία συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής ήταν η ομόθυμη στάση της συντριπτικής πλειονότητας του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο για την αλλαγή στη χωροθέτηση όσο και για την πολιτική δέσμευση να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για τον σχεδιασμό μίας σύγχρονης κλειστής λαϊκής αγοράς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις παρατάξεις για την υπευθυνότητα σε αυτό μείζον ζήτημα για την πόλη, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που μοιράστηκαν μαζί μας τους προβληματισμούς τους».
Η κα Βούλα Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Δράμας, είπε χθες στα «Χ» ότι οι έμποροι της λαϊκής δεν ενημερώθηκαν για την απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, υπενθυμίζοντας: «Την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος είχε ζητήσει από τους εμπόρους της λαϊκής να καταθέσουν σε υπόμνημα τις απόψεις τους, κάτι που έγινε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου. Την Τρίτη έγινε συνάντηση της διαπαραταξιακής και συζήτησαν, υποτίθεται, τα δικά μας θέματα. Τελικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, μας δούλεψε ο άνθρωπος. Μας πετούν τελείως έξω, μεταφέροντας τη λαϊκή στην Ποδηλατούπολη. Εμείς (οι έμποροι της λαϊκής) θα πρέπει να κάνουμε γενική συνέλευση του σωματείου μας, την Πέμπτη (σήμερα) για να δούμε τι λένε τα μέλη μας και ποια στάση θα ακολουθήσουμε».

 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της διαπαραταξιακής επιτροπής
Συνεδρίασε για 4η φορά η διαπαραταξιακή επιτροπή των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας για να εξετάσει το ζήτημα χωροθέτησης της μετεγκατάστασης της λαϊκής αγοράς του Δήμου, με δεδομένο ότι στην 19ης Μαΐου δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια της διεξαγωγής της λαϊκής και, επιπλέον, δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι για να φιλοξενήσουν το σύνολο των εμπλεκόμενων επαγγελματιών.
Στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής παρέστησαν εκπρόσωποι του Σωματείου μικροπωλητών, των παραγωγών καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, για να αναπτύξουν τις απόψεις τους επί του θέματος.

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης μεταξύ των μελών της, η διαπαραταξιακή επιτροπή κατέληξε με πλειοψηφία στην κάτωθι πρόταση:
-Η λαϊκή αγορά του Δήμου Δράμας να μετεγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της οδού Χελμού. Συγκεκριμένα, θα ξεκινάει από την οδό Σκεπαστών (ο δρόμος που ορίζει την «ποδηλατούπολη» και τον υπό ανέγερση παιδικό σταθμό) και θα εκτείνεται ανατολικά στην οδό Χελμού μέχρι καλύψεως των θέσεων. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν οι δύο ακάλυπτοι χώροι που σήμερα λειτουργούν ατύπως ως χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων.
-Επί της οδού Χελμού να τοποθετηθούν οι εκθέτες έμποροι βιομηχανικών προϊόντων σε πάγκους ομοιόμορφους που θα έχουν μήκος 6 μέτρων και ενδιάμεσο κενό 1 μέτρο.
-Εντός των ακάλυπτων χώρων να τοποθετηθούν οι εκθέτες έμποροι και παραγωγοί διατροφικών ειδών σε πάγκους μήκους έως 5 μέτρα αναλόγως το είδος των προϊόντων που διαθέτουν στον καταναλωτή. Περαιτέρω εξειδίκευση θα υπάρξει με το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα που θα συνοδεύει τον κανονισμό λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.
-Τα αυτοκίνητα εμπόρων και παραγωγών να βρίσκονται εκτός του χώρου της λαϊκής αγοράς κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.
-Ως αποχωρητήρια να χρησιμοποιηθούν τα αποχωρητήρια που βρίσκονται στην ποδηλατούπολη, στην κερκίδα των γηπέδων τένις και αυτά του αναψυκτηρίου της οδού Χελμού, καθώς και οι χημικές τουαλέτες που υφίστανται. Το ζήτημα θα επανεξεταστεί εάν κριθεί στην πορεία απαραίτητο.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα που βρίσκονται στην περιοχή που λειτουργούσε μέχρι πρότινος η λαϊκή αγορά του Δήμου Δράμας και ανταποκρινόμενοι στις επιφυλάξεις τους αλλά και στις ανησυχίες τους για πτώση της αγοραστικής κίνησης εξαιτίας της μετακίνησης της αγοράς, η διαπαραταξιακή επιτροπή θα εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο:
-τη μείωση κατά 50 % των δημοτικών τελών των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή της μέχρι σήμερα λαϊκής αγοράς όπως εμφανίζεται στο ισχύον σήμερα τοπογραφικό.
-επιπλέον μείωση για τα καταστήματα εστίασης που εδράζονται στην περιοχή εκείνη στο τέλος χρήσης πεζοδρομίων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Με την υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Δράμας δεσμεύονται να εργαστούν για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης στεγασμένης λαϊκής αγοράς στον ακάλυπτο χώρο των βαρέων οχημάτων. Για τον λόγο αυτό:
-θα ασφαλτοστρωθεί άμεσα ο ακάλυπτος χώρος που έχει εγκατεστημένα αθλητικά μηχανήματα (πλησίον των σημερινών πάρκινγκ).
-θα χρηματοδοτηθεί άμεσα μελέτη για τη δημιουργία κλειστής λαϊκής αγοράς και θα διερευνηθούν τρόποι χρηματοδότησης της κατασκευής της.

Οι παρατάξεις του Δήμου Δράμας από την πρώτη στιγμή συγκέρασαν τις πολιτικές τους διαφορές για να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που αφορά τους εκθέτες επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς, τους καταναλωτές, τους κατοίκους της πόλης και την εύρυθμη λειτουργία της, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι με την προτεινόμενη λύση, αλλά ακούγοντας σε βάθος όλες τις προτάσεις και καταλήγοντας στην πιο βιώσιμη λύση για καταναλωτές και επαγγελματίες.
Συγχρόνως, συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα, όπως η προσέγγιση της λαϊκής μέσω των αστικών λεωφορείων, των ταξί και των ιδιωτικών αυτοκινήτων και αναζητήθηκαν λύσεις και προτάσεις που θα εξειδικευθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα των καταναλωτών.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν την ίδια καλή διάθεση και δεσμευόμαστε ότι προβλήματα που θα προκύψουν από την μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς, θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε κατά την διάρκεια της λειτουργίας της.
Στην σημερινή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής δεν συμμετείχε η Παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα» διαφώνησε στη μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς.
Την απόφαση συνυπογράφουν οι παρατάξεις: «Ενώνουμε τη Δράμα», «Πόλη + Ζωή», «Project για τη Δράμα» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ