Καθημερινή μάχη με πεζοπόρο τμήμα και οχήματα δίνει η Π.Υ. Δράμας

0
3019

– Για 13 ημέρες μαίνεται η φωτιά στο Παπίκιο Όρος που πέρασε πλέον και σε βουλγαρικό έδαφος
– Εναλλάσσεται το προσωπικό ανά 24ωρο στο πεζοπόρο τμήμα της Δράμας


Με πεζοπόρο τμήμα που εναλλάσσεται και πυροσβεστικά οχήματα συμμετέχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας, στην μάχη κατάσβεσης της φωτιάς στο Παπίκιο Όρος που συνεχίστηκε χθες για 13η ημέρα στον Νομό Ροδόπης.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Δανιήλ Στούπας διευκρίνισε ότι η υπηρεσία συμβάλλει στην κατάσβεση της φωτιάς με 8 άτομα και δυο πυροσβεστικά οχήματα. Το προσωπικό αυτό εναλλάσσεται ανά 24 ώρες.
“Η φωτιά είναι έρπουσα σε δάσος Οξιάς και σε υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων. Πλέον έχει περάσει και στο βουλγαρικό έδαφος καίγοντας πευκοδάσος. Η φωτιά δεν είναι υπό έλεγχο και βρίσκεται σε εξέλιξη” τόνισε ο διοικητής της ΠΥ Δράμας, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση συντονίζεται από το κέντρο της Κομοτηνής, από το οποίο και απορρέουν οι εντολές για συνδρομή από άλλες υπηρεσίες.
Στη φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο χώρο, επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής περίπου 190 στελεχών της, ενώ τόσο χθες όσο και προχθές έγιναν και πτήσεις εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο δε καπνός που δημιουργήθηκε είναι αντιληπτός τόσο στην Κομοτηνή όσο και στη Θάσο. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι δύσκολη η πρόσβαση σε πυροσβεστικά μέσα και για το λόγο αυτό τα πεζοπόρα τμήματα όπως αυτό της Δράμας, έχουν μεγάλη σημασία στην επιχείρηση κατάσβεσης. Πέρα από την περιβαλλοντική ζημιά, στόχος των δυνάμεων κατάσβεσης είναι να μην κινδυνέψουν κατοικημένες περιοχές από την εξέλιξή της. Οι ριπές των ανέμων στην περιοχή είναι έντονες και λόγω του δύσβατου του εδάφους οι πυροσβέστες πρέπει να διανύσουν ώρες πεζοπορίας προκειμένου να προσεγγίσουν τη φωτιά.
O Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, σε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προ τασίας Βασίλη Παπαγεωργίου αλλά και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, την Τετάρτη ζήτησε να συνδράμουν επιπλέον εναέρια μέσα αλλά και επίγειες δυνάμεις προκειμένου να επιτευχθεί η κατάσβεση της φωτιάς.
Σε χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Ιάσμου αναφέρθηκε ότι: “Όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιάσμου, τίθενται στη διάθεση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του Ελληνικού Στρατού. Συντονίζουν ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και ο Δήμαρχος Ιάσμου. Ως επιχειρησιακό κέντρο για τον Δήμο Ιάσμου καθορίζεται το Γήπεδο Μίσχου. Ανακαλούνται όλες οι άδειες εργαζομένων του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιάσμου. Οι προσευχές μας με τους ήρωες πυροσβέστες μας και ο Θεός βοηθός”.
Η φωτιά ξέσπασε στις 22 Οκτωβρίου σε δύσβατο σημείο της περιοχής. Το πέρασμά της όλες αυτές τις ημέρες, έχει δημιουργήσει τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα σύμφωνα με πολίτες της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ