Κάτω Νευροκόπι: Έργο «φάντασμα» το νέο Δημοτικό

0
3862

– Μοναδική διέξοδος για την πολιτεία ο νέος διαγωνισμός για το νέο δωδεκαθέσιο σχολείο στο Νευροκόπι
– Γ. Κυριακίδης στα «Χ»: «Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και άλλα δύο χρόνια για την εκτέλεση του έργου»


 

Σε άλλο ένα χρόνο αναμονής τουλάχιστον για την υλοποίηση του νέου διαγωνισμού που αφορά την ανάδειξη εργολάβου για το έργο του νέου Δημοτικού Σχολείου στο Νευροκόπι, μπαίνει η διαδικασία υλοποίησης του έργου, μετά την απόφαση της πολιτείας να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.
Το πολύπαθο έργο έχει μετατραπεί στην κυριολεξία σε “Γεφύρι της Άρτας”, αν όχι κάτι χειρότερο, αφού πρόκειται για ένα έργο το οποίο εντάχτηκε από το 2016 στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με προϋπολογισμό 4.398.000 ευρώ αλλά μέχρι σήμερα περνά από συνεχείς συμπληγάδες και δυστυχώς βρίσκεται ακόμη στα θεμέλια.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για την πολύχρονη αυτή καθυστέρηση αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το έργο, ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης, επισημαίνει ότι η τελευταία εξέλιξη ήταν η απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Υποδομών σε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα. Σύμφωνα με αυτήν το έργο οδεύει και πάλι σε διαγωνιστική διαδικασία για την περαίωσή του. Βρισκόμαστε δηλαδή σε μια φάση, κατά την οποία θα γίνει νέος διαγωνισμός, θα οριστεί νέος ανάδοχος για να ξαναρχίσει από την αρχή το έργο του νέου Δημοτικού Σχολείου. Ο νέος διαγωνισμός είναι δεδομένο ότι θα έχει νέους όρους και δυστυχώς η διαδικασία ξεκινά από την αρχή. Η άποψή μου είναι ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και μετά άλλα δυο χρόνια για την εκτέλεση του έργου. Άρα πάμε σε μια μεγάλη καθυστέρηση. Παρ’ όλα αυτά η πολιτική βούληση όλων είναι ότι το σχολείο θα κατασκευαστεί. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο ακύρωσης του έργου. Το σχολείο θα γίνει με όλες τις αντιξοότητες που έχουν παρουσιαστεί και παρότι η κατασκευή του θυμίζει το “Γεφύρι της Άρτας”. Ο προηγούμενος εργολάβος, είχε πάρει 417 ημέρες παράταση σε μια διαδικασία η οποία αποδείχθηκε πραγματικά ψυχοφθόρα για όλους. Υπήρχε και δεύτερος αλλά και τρίτος υποψήφιος ανάδοχος για το έργο από τον ίδιο διαγωνισμό, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να αναλάβουν το έργο, καθώς μεταβλήθηκε και το κόστος του έργου μέχρι σήμερα”.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι η σύμβαση για το δωδεκαθέσιο βιοκλιματικό Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου υπεγράφη από τον ανάδοχο εργολάβο στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018. Τέσσερα χρόνια μετά οι όποιες ελπίδες ότι ο εργολάβος θα ολοκληρώσει τελικά το έργο αποδομήθηκαν πλήρως με αποτέλεσμα να υπάρχει απόφαση από την πολιτεία για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού και την ανάδειξη νέου κατασκευαστή. Για την ανάγκη περαίωσης του έργου είχαν προηγηθεί συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από τους τοπικούς βουλευτές της Δράμας, ενώ υπήρξαν και αρκετές οχλήσεις προς την πολιτεία από τις τοπικές αρχές.
Το νέο Δημοτικό Σχολείο του Κ. Νευροκοπίου είναι έργο που επεδίωξε να υλοποιήσει ο πρώην Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, Β. Γιαννόπουλος, από το 2010. Το σχολείο το οποίο χρηματοδοτήθηκε επί προεδρίας Παυλόπουλου ξεκίνησε την ανέγερσή του με διαγωνισμό αλλά ο εργολάβος για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να το προχωρήσει. Έτσι το έργο παραμένει μέχρι σήμερα στα θεμέλια με την ελπίδα να προχωρήσει μέσα από ένα νέο διαγωνισμό αυτή τη φορά, με διαφορετικούς όρους και προφανώς διαφορετικό κόστος, λόγω των ανατιμήσεων που μεσολάβησαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ