Κειμήλια του Πόντου που σήμερα φυλάσσονται στο Μουσείο της Ι.Μ. Δράμας παρουσιάστηκαν την Κυριακή στο Δημαρχείο

2
1510

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας και το σύλλογο «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας»


 

Χθες Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας η κ. Μαγδαληνή Παρχαρίδου, Δρ Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού, προχώρησε σε παρουσίαση κειμηλίων από εκκλησίες οικισμών του Ευξείνου Πόντου, που βρίσκονται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν τιμώντας τα 100 χρόνια από την καταστροφή του 1922, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας και οι Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας. Την εκδήλωση ευλόγησε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η κα Μ. Παρχαρίδου, είπε ότι πρόκειται για κειμήλια από οικισμούς του Ευξείνου Πόντου που σήμερα βρίσκονται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας και συμπλήρωσε: «Τα κειμήλια είναι στην πραγματικότητα μάρτυρες μνήμης της κοινής μας ιστορίας. Της ιστορίας του Πόντου. Είναι πολύ σημαντικά γιατί αποτελούν μαρτυρίες τόσο για τη λατρεία όσο και για την τέχνη που ασκήθηκε στις περιοχές αυτές. Ο Πόντος δεν ήταν απομονωμένος απλώς δεν είναι γνωστά τα στοιχεία αυτά. Συνδέεται με το Άγιον Όρος αλλά και με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο όπως και με γειτονικές περιοχές στη Ρωσία, όπου είχαν πάει πολλοί οικονομικοί μετανάστες της εποχής και όχι μόνο, λόγω των συνθηκών διαβίωσης στον τουρκοκρατούμενο Πόντο» τόνισε η κα Παρχαρίδου, τονίζοντας ότι τα κειμήλια αυτά είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ζωής του Πόντου.
Τα περισσότερα από τα κειμήλια δεν είναι γνωστά καθώς δεν υπήρξε κίνηση για την προβολή και τη μελέτη τους, όπως είπε η κα Παρχαρίδου, προσθέτοντας ότι ευτυχώς και λόγω της επετείου των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή υπάρχει αυτή η κίνηση και έτσι βγαίνουν στο φως πολλές λεπτομέρειες που δεν ήταν γνωστές.
Η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών κα Λίζα Θεοδωρίδου τόνισε ότι: «H ομιλία της κας Παρχαρίδου μας ανασταίνει την αγάπη για την πατρογονική μας πατρίδα στον Πόντο αλλά και εν γένει στην Μικρά Ασία, σημαίνοντας σα σήμαντρο για κάτι που έχουμε καθήκον να μη λησμονήσουμε ποτέ. Αυτά τα θαυμαστά κειμήλια του παρελθόντος που νοηματοδότησαν τη ζωή των προγόνων μας, μας βοηθούν να ατενίζουμε το μέλλον με αγάπη, πίστη και ελπίδα. Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών έχει χρέος να κάνει εκδηλώσεις που συντηρούν τη μνήμη μας αλλά και δείχνουν την αγάπη μας για την πατρίδα και τις πατρογονικές μας εστίες».
Η πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας» κα Δήμητρα Χατζηδημητρίου σημείωσε στα «Χ» ότι: «H υπόθεση της ψηφιοποίησης καταρχήν όλων των κειμηλίων που αυτή τη στιγμή φυλάσσονται στο εκκλησιαστικό μουσείο, είναι αρκετά παλιά, από την περίοδο πριν την πανδημία. Προχώρησε χάρη στον πρόεδρο της ΚΥΚΛΩΨ κ. Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος σε συνεννόηση με τον μακαριστό Παύλο προχώρησαν στην ψηφιοποίηση, όλων των κειμηλίων, εικόνων και ιερών σκευών. Υπήρξε λοιπόν τότε μια πρόθεση που δυστυχώς δεν προχώρησε και λόγω του κορωνοϊού, προκειμένου αυτό το υλικό να τύχει μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης με κάποιο τρόπο. Η κα Παρχαρίδου σύμφωνα με την άδεια και τις οδηγίες του μακαριστού Παύλου, προχώρησε στη μελέτη, αυτού του πολύ πλούσιου υλικού…».
Πρόκειται για 38 φορητές εικόνες, 6 λειτουργικά σκεύη και 2 αντιμήνσια. Τα κειμήλια είναι κυρίως από τη Μητρόπολη Χαλδίας, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες από τη συγκεκριμένη περιοχή αν και ο Νομός Δράμας γενικότερα έχει δεχθεί πρόσφυγες από όλες τις περιοχές του Πόντου.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!