Χ. Κεφαλίδου στα “Χ”: “Στη Δράμα δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα σε ατομικό επίπεδο”
Την υπαγωγή όλων των εργαζομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που συνεπάγεται και τη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος εκτάκτων συνθηκών προτείνει σύσσωμο το Κίνημα Αλλαγής με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αυτό επεσήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κα Χαρά Κεφαλίδου.
Το θέμα της ανάγκης να ενταχθεί το υγιειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αναδείχθηκε χθες, στην πρώτη σελίδα των ΧΡΟΝΙΚΩΝ.
Η Δραμινή Βουλευτής, δήλωσε στα «Χ»: “Ζητάμε την έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του προσωπικού που εργάζεται στο ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ, εν όψη της αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Θεωρούμε ότι η κρίση, στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος λόγω της πανδημίας, δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας. Η ζωή των πολιτών απειλείται. Επομένως, στην πρώτη γραμμή για εμάς, είναι όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διακινδυνεύουν την υγεία τους και γι αυτό, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του έργου τους, προτείνουμε δύο πράγματα: α) Να ενταχθεί όλο αυτό το προσωπικό στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και να επεκταθεί σε όλους τους εργαζομένους, τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο ΕΚΑΒ, αλλά και σε αυτούς που εργάζονται στις προνοϊακές δομές, ανεξάρτητα από τον φορέα κύριας ασφάλισης β) όσο κρατάει αυτή η κρίση να τους χορηγηθεί ένα έκτακτο μηνιαίο επίδομα, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας τους”.
Τα προβλήματα προσωπικού στο Νοσοκομείο της Δράμας
Για το Νοσοκομείο της Δράμας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, απαντώντας χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ, η κα Χαρά Κεφαλίδου τόνισε μεταξύ άλλων: “Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο κατά την περίοδο της κρίσης όσο και τώρα, λειτουργεί με πάρα πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές κλπ. Η προσπάθεια που γίνεται για να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα θα φανεί σε λίγες μέρες εάν είναι αποτελεσματική. Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Δράμας ξεκίνησαν πρόσφατα να εργάζονται άλλα δέκα άτομα. Όμως σε ότι αφορά τους γιατρούς, δεν δείχνουν προθυμία να εργαστούν στο Νοσοκομείο της Δράμας. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Παράκληση, όσο υπάρχει χρόνος να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Χρειάζεται να ενισχυθεί οπωσδήποτε, με ιατρικό προσωπικό”.
Πάντως όπως είπε η κα Κεφαλίδου, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, θέλει να ενισχύσει εθελοντικά με ειδικευμένους ιατρούς το νοσοκομείο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετασθεί. “Θα πρέπει να απαλλαγούμε από την γραφειοκρατία και τις διαδικασίες, για να μπορέσει το νοσοκομείο να ενισχυθεί με Δραμινούς ιδιώτες ιατρούς που θέλουν να προσφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι γιατροί αυτοί να πληρωθούν με μπλοκάκι με βάση των όσων ισχύουν στον ΕΟΠΥΥ. Αυτά θα πρέπει να γίνουν για να μπορούμε να πούμε ότι στοιχειωδώς θωρακιζόμαστε σε ότι αφορά το ανθρώπινο προσωπικό”.
Σχετικά με περιπτώσεις αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στο εμπόριο η κα Κεφαλίδου δήλωσε: “Οι διαγωνισμοί για γάντια, μάσκες και αντιδραστήρια είναι σε εξέλιξη. Πρέπει όμως να πω ότι υπάρχει τρομακτική κερδοσκοπία στην αγορά. Θα πρέπει και οι επιχειρηματίες που προμηθεύουν το ΕΣΥ να συναισθανθούν την ευθύνη και την υποχρέωση που έχουμε όλοι να είμαστε μία γροθιά. Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά υπάρχουν και στην λιανική. Φάρμακα όπως το Depon από 0,75 έχουν ανέβει στο 1,5 ευρώ. Το οινόπνευμα ανέβηκε στο 8 ευρώ από 1,20. Οι τιμές έχουν ξεφύγει”.
Πάντως σε ότι αφορά το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί ότι η άδεια ειδικού σκοπού που θεσπίστηκε θα μπορέσει να κρατηθεί σε λογικά επίπεδα. “Υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτοί θα πρέπει να προστατευτούν για να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλά με ασφάλεια. Επίσης όσοι έχουν μικρά παιδιά. Ειδικά στις περιπτώσεις που έχουμε δυο συζύγους νοσηλευτές, πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα. Οι υπόλοιποι όμως πρέπει να κάνουν υπέρβαση γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό”.
Η κα Κεφαλίδου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που κάνει όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας την αξιέπαινη. “Είναι στην πρώτη γραμμή και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους.
Τους ευχαριστούμε γιαυτό που κάνουν. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Νοσοκομείο της Δράμας και η προσπάθεια πρέπει να είναι να μην υπάρξουν ούτε στην συνέχεια. Μακάρι να μπορέσουμε να το κρατήσουμε αυτό. Δυστυχώς πανελλαδικά άρχισε να ξεφεύγει ο αριθμός των ανθρώπων που ασθενούν. Στην Δράμα πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ανυπαρξία κρουσμάτων όσο μπορούμε αναλαμβάνοντας ο καθένας σε ατομικό επίπεδο την δική του ευθύνη”.
Η παρουσίαση των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τη Φώφη Γεννηματά
Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά, παρουσίασε στη Βουλή το σύνολο προτεινόμενων ρυθμίσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να τις υιοθετήσει επειγόντως, ενώ μεγάλη σημασία έδωσε και στις πολιτικές πρόληψης. Για την Φώφη Γεννηματά προμετωπίδα της προσπάθειας είναι το ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κάθε μέρα, αλλά και αυτές τις μέρες ιδιαίτερα και ζητάει να το στηρίξει η Κυβέρνηση. Τόσο στους ανθρώπους του όσο και στην προμήθεια υλικών και εξοπλισμού.
Είναι επείγουσα προτεραιότητα επισημαίνει κάθε μέρα η προστασία των υγειονομικών υπαλλήλων και η ιχνηλάτηση του ιού που είναι απαραίτητα εργαλείο για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την αντιμετώπιση της νόσου. «Έλλειψη μέτρων προστασίας και τα αρχικά λάθη, έφεραν τον ιό εντός των Νοσοκομείων. Το τίμημα είναι βαρύ. Ένας εργαζόμενος σε Νοσοκομείο έχασε τη ζωή του και 35 υγειονομικοί είναι ήδη ανάμεσα στα 387 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 300 έχουν μπει σε απομόνωση. Η διακοπή των ελέγχων και στο υγειονομικό προσωπικό, σε αντίθεση με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ είναι ολέθριο λάθος», τονίζουν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι: «Τα στελέχη του ΕΣΥ, με συμπτώματα πρέπει να κάνουν τεστ αμέσως ανεξάρτητα από την καραντίνα. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την άμεση τροφοδοσία με αντιδραστήρια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλασματικής εικόνας που οδηγεί σε εφησυχασμό. Ζητάμε από την πρώτη στιγμή αποφασιστικά μέτρα. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι αυτό που μετράει είναι η πιστή εφαρμογή τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους».