Κινδύνους από νέο λατομείο διαβλέπουν οι κάτοικοι του Νευροκοπίου

0
403

– Ομόφωνα «όχι» στην εγκατάστασή του από την Τοπική Κοινότητα και τον Δήμο Νευροκοπίου
– Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου στα «Χ»: «Όλα τα μπάζα που θα βγαίνουν από το λατομείο θα οδηγούνται μέσα στο Νευροκόπι»


 

Κινδύνους από την αδειοδότηση νέου λατομείου στην περιοχή «Αγία Ελένη» που βρίσκεται σε δασική περιοχή διαβλέπουν τόσο η Κοινότητα Νευροκοπίου όσο και ο Δήμος Νευροκοπίου, αφού όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, θα υπάρξουν προβλήματα στα υπόγεια ύδατα αλλά και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η Κοινότητα Νευροκοπίου με απόφασή της έχει ζητήσει από τον Δήμο Νευροκοπίου να ενημερωθούν όλες οι υπηρεσίες που έχουν σχέση με τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με την περιοχή και το παραδοσιακό μονοπάτι των Αγίων Θεοδώρων που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι από την περίοδο πριν ακόμα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
«Ακριβώς εκεί όπου υπάρχει το τοπογραφικό διαπιστώσαμε ότι υπάρχει λιθόκτιστη πηγή από την αρχαιότητα» τονίζει στα «Χ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου για να προσθέσει: «Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει υδατόρεμα που οδηγεί τα νερά της βροχής στον οικισμό του Νευροκοπίου. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μπάζα που θα βγαίνουν από το λατομείο θα οδηγούνται μέσα στο Νευροκόπι. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Κοινότητας Νευροκοπίου για το θέμα αυτό με την οποία συμφωνεί απόλυτα και συντάσσεται ο Δήμος Νευροκοπίου. Η απόφαση μιλά για μη έγκριση οποιασδήποτε εργασίας σχετικής με κάθε λατομική δραστηριότητα στις εν λόγω περιοχές (Αλώνι, Αγία Ελένη και Ύψωμα Αγίων Θεοδώρων) καθώς επίσης και σε όλο το μήκος του παραδοσιακού μονοπατιού με πλάτος τουλάχιστον 500 μέτρα. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ που θα γνωμοδοτήσει τελευταίο. Η διαβούλευση για το λατομείο είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαΐου και η Αρχαιολογική Υπηρεσία προς το παρόν έχει γνωμοδοτήσει θετικά υπό όρους. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει τελικά θετική γνωμοδότηση από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος (διεύθυνση υδάτων κλπ) ούτε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αλλά αν τυχόν εγκριθεί το νέο λατομείο θα έχουμε σοβαρές αντιδράσεις».
Πάντως ο κ. Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Κοινότητα έχει πάρα πολύ καλή συνεργασία με τα λατομεία και υποστηρίζει αυτές τις δραστηριότητες που αποφέρουν έσοδα στον δήμο αλλά και θέσεις εργασίας. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η Κοινότητα Νευροκοπίου θα είναι αντίθετη στις περιπτώσεις που θίγεται ο τοπικός πολιτισμός, το νερό, η κτηνοτροφία, η άγρια ζωή και απαξιώνεται ή υποβαθμίζεται το μονοπάτι Ε6.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη περιοχή, όπως έχει γίνει γνωστό και κατά τη συνεδρίαση της Κοινότητας Νευροκοπίου όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό, το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα κάθε έτους, πραγματοποιείται το αντάμωμα των προσκυνητών των Αγίων Θεοδώρων. Το έθιμο αυτό επιβιώνει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως υποδηλώνουν και τα απομεινάρια παλιάς κατασκευής, στην κορυφή του ομώνυμου βουνού που βρίσκεται σε υψόμετρο 1150 μέτρα, ΒΑ του Νευροκοπίου. Το έθιμο διαμορφώθηκε κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο και επιβίωσε ακόμα και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Η μνήμη των Αγίων εορτάζεται στο εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο σημείο με αυτό των αρχαίων ερειπίων. Στην συνέχεια η εορτή συνεχίζεται στην αλάνα της Αγίας Ελένης και στο “Αλώνι” πλησίον του δρόμου προς τους Ποταμούς. Το μήκος του μονοπατιού από το Αλώνι έως το εκκλησάκι της Αγίας Ελένης είναι 2500μ και από το εκκλησάκι της Αγίας Ελένης έως το ύψωμα των Αγίων Θεοδώρων είναι περίπου 1800μ.
Το δε θαύμα των κολλύβων των Αγίων Θεοδώρων έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Νευροκοπιώτες και το προσκύνημα είναι συνυφασμένο με την ύπαρξή τους. Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι αυτοί, που μαζί με τον Άι Λια δημιούργησαν κάποτε μια αλυσίδα προστασίας για τους κατοίκους της περιοχής, γι’ αυτό και κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην θρησκευτική τους πίστη. Η στάση στην αλάνα της Αγίας Ελένης και η ανάβαση στο εξωκλήσι αποτελεί για κάποιους δια βίου τάμα, το οποίο μεταλαμπαδεύεται από τον πατέρα στον γιο και από γενιά σε γενιά.
Τα τελευταία χρόνια οι Αγιοθεοδωρείτες βελτίωσαν με δικά τους έξοδα τις πρόχειρες εγκαταστάσεις στην αλάνα της Αγίας Ελένης, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και προσκυνητές.
Το μονοπάτι που οδηγεί στο εξωκλήσι, συντηρεί και επιμελείται ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κάτω Νευροκοπίου και το ίχνος του μονοπατιού παραμένει αναλλοίωτο αιώνες. Στη διαδρομή έχουν τοποθετηθεί παγκάκια από τους Προσκυνητές. Το Συμβούλιο της Κοινότητας σε συνεργασία με τον Δήμο, τοπογράφησε την περιοχή Αλώνι και ψήφισε στο τεχνικό του πρόγραμμα την αξιοποίηση της, κάτι για το οποίο αναμένονται οι ενέργειες του Δήμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!