Κινηματογραφικό πλατό έγινε ο Νικηφόρος

0
2152

– Η συμβολή του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας στα γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή
– Μιλά στα «Χ» ο σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας Κώστας Δελής και η αντιπρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου, Μαριάνθη Λαζαρίδου


Σε κινηματογραφικό πλατό με φυσικά σκηνικά μετατράπηκε η Κοινότητα Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου την Κυριακή, για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ιστορικής ταινίας «Κορδελιό 1922». Το σκηνικό της περιοχής επιλέχθηκε από την παραγωγή της ταινίας, διότι θυμίζει έντονα εικόνες από το Κορδελιό της Μικράς Ασίας, από το οποίο ξεριζώθηκαν οι πρόσφυγες για να μετακινηθούν στη Μητροπολιτική Ελλάδα, θέμα που πραγματεύεται η ταινία. Στα γυρίσματα μάλιστα συμμετείχε με κοστούμια αλλά και συντελεστές και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας.

Η αντιπρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας, κα Μαριάνθη Λαζαρίδου, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι τα γυρίσματα στον Νικηφόρο έγιναν για τις ανάγκες των γυρισμάτων της κινηματογραφικής ταινίας «Κορδελιό 1922». Για την ταινία, συνέχισε, έχουν γίνει γυρίσματα σε διάφορα μέρη, μεταξύ αυτών και στον Νικηφόρο. «Χρησιμοποιήθηκε το φυσικό πλατό, για να θυμίζει παλιά αγορά. Στα γυρίσματα της ταινίας συμμετέχουν οι γνωστοί ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας, Γενοβέφα Κτενίδου και η Μαρία Καραβία, όπως βέβαια συμμετέχουν και άλλοι ηθοποιοί. Με την ευκαιρία των γυρισμάτων, ο Νικηφόρος προβλήθηκε ως σκηνικό της ταινίας και σε γνωστή δημοσιογραφική εκπομπή του Alpha που προβάλλεται το Σαββατοκύριακο, με τον Νίκο Μάνεση. Στην ταινία συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι Μικρασιατών από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και από αλλού. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας, που παρείχε ενδυμασίες αλλά και κομπάρσους, αλλά συμμετείχε και στην ιστορική έρευνα που έγινε για τις ανάγκες της ταινίας».

Ο παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας κ. Κώστας Δελής, είπε στα «Χ» ότι τα γυρίσματα της ταινίας γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Είναι φέτος η μόνη παραγωγή που γίνεται στη Βόρειο Ελλάδα. Ναι μεν έχει κάνει το “Σμύρνη Αγαπημένη” η Μιμή Ντενίση με μία κοστοβόρα παραγωγή, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα είναι η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή που τρέχει για τη Μικρασιατική Καταστροφή σε ταινία. Είμαστε και δημοσιογράφοι και αυτό έπαιξε τον ρόλο του. Κάναμε πρώτα μία δημοσιογραφική έρευνα πριν κάνουμε τις ταινίες που είναι ιστορικές. Πέρσι κάναμε τον “Εμμανουήλ Παπά” και βραβευτήκαμε στα Μιαούλεια στην Ύδρα με χρυσό μετάλλιο. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης μας και αδελφός μου Γιάννης Δελής και οι δημιουργοί της ταινίας του Εμμανουήλ Παπά, κάνουν φέτος και την ταινία για το Κορδελιό. Την Κυριακή κάναμε γυρίσματα στον Νικηφόρο, για τον οποίο ανακαλύψαμε ότι η αγορά του, ως ένα σημείο μοιάζει με τις φωτογραφίες που έχουμε δει από το Κορδελιό της Σμύρνης. Δηλαδή ένα φυσικό στούντιο, όπως ήταν ο Νικηφόρος, μετατράπηκε σε αγορά για να κάνουμε τα γυρίσματα».

Τα γυρίσματα της ταινίας βρίσκονται στον τρίτο και τελευταίο κύκλο τους, σύμφωνα με την παραγωγή. Στόχος των συντελεστών είναι η ταινία να αγγίξει το προσφυγικό ζήτημα σε όλο το εύρος του, από την ευμάρεια και τις κοσμικότητες της εποχής, τον ξεριζωμό και τις θηριωδίες, μέχρι και τη μετάβαση στη Μητροπολιτική Ελλάδα, στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, την Ευκαρπία, τη Μενεμένη κλπ.
Τα γυρίσματα ολοκληρώνονται σε περίπου 15 ημέρες και η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους από τη εταιρεία παραγωγής Enorama.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ