Συγκρότημα Αναστασιάδη: Ολοκληρώνεται τον Ιούνιο το εμβληματικό «Μαρμάρινο Σπίτι»

0
1111

Μετατράπηκε σε στολίδι για την πόλη το ιστορικό κτίσμα κατασκευής του 1875


Σχεδόν έτοιμο κατασκευαστικά, θα είναι μέσα στον επόμενο μήνα το συγκρότημα της καπναποθήκης και της οικίας Αναστασιάδη, στο γνωστό Μαρμάρινο Σπίτι της Αγίας Βαρβάρας, που θα φιλοξενήσει το μουσείο φωτογραφικών μηχανών της ΚΥΚΛΩΨ και θα αποτελέσει επισκέψιμο, εξαιρετικό χώρο πολιτισμού στη Δράμα. Ουσιαστικά θα μείνουν κάποιες μικρής έκτασης εργασίες, από τους τεχνικούς που εργάζονται σε αυτό, είπε χαρακτηριστικά στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” το μέλος της ΚΥΚΛΩΨ κ. Κώστας Βιδάκης.
Ήδη πάντως ο χώρος του συγκροτήματος είναι σε μερική χρήση, αφού στον κάτω όροφο της Καπναποθήκης Αναστασιάδη, έχει προηγηθεί η πολύ σημαντική έκθεση φωτογραφίας με έργα της Βούλας Παπαϊωάννου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και προσέλκυσε, μόνο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, περισσότερες από 7.000 επισκέψεις. Ήδη τα τελευταία χρόνια γίνεται στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος, η ετήσια εκδήλωση της ΚΥΚΛΩΨ με τις βραβεύσεις διακριθέντων επαγγελματιών της περιοχής όπως γίνονται και οι απονομές του ετήσιου διαγωνισμού φωτογραφίας. Τα έργα για την κατασκευή του νέου αυτού χώρου έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την επίσκεψή της στη Δράμα, όσο και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων.
H παρουσίαση της αποκατάστασης του συγκροτήματος Αναστασιάδη έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Hydrama. Στο πλαίσιο της παρουσίασης που έγινε τότε, αρχιτέκτονες οι οποίοι ασχολούνται με την αποκατάσταση του εμβληματικού συγκροτήματος του κτιρίου Αναστασιάδη (το γνωστό και ως Μαρμάρινο Σπίτι της Αγίας Βαρβάρας) που χτίστηκε το 1875, αναφέρθηκαν σε αυτή την προσπάθεια και στη μελλοντική χρήση των χώρων στους οποίους θα εκτίθεται συλλογή φωτογραφικών μηχανών και παράλληλα θα αποτελεί την έδρα της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.
Το συγκρότημα Αναστασιάδη είναι σήμερα ένα από τα πανέμορφα αρχοντικά της πόλης που κατάφεραν να επιβιώσουν στο χρόνο και τις αντιξοότητες, κουβαλώντας μέρος της ιστορίας της πόλης και των ανθρώπων της. Χαρακτηρίζεται και ως Μαρμάρινο Σπίτι διότι αποτελείται από μαρμάρινους πελεκητούς κύβους στην τοιχοποιία του αλλά και εξαιτίας των μαρμάρινων κιόνων στην είσοδό του. Το κτιριακό συγκρότημα Αναστασιάδη βέβαια, πέρα από το μαρμάρινο σπίτι περιλαμβάνει και την καπναποθήκη με αυλή στο πανέμορφο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Το κτίριο που ήταν εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια, αγοράστηκε από την ΚΥΚΛΩΨ προκειμένου να μετατραπεί τελικά σε μουσείο όπου θα εκτίθενται φωτογραφικές μηχανές και θα στεγάζονται τα γραφεία της ΑΜΚΕ, κάτι που πλέον πολύ σύντομα θα είναι πραγματικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ