Κλείνουν τα εμπορικά από την Τετάρτη. Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά.

0
2153

Τα νέα μέτρα και ο αριθμός κρουσμάτων και ασθενών, όπως ανακοινώθηκαν.

Με την καθιερωμένη απογευματινή του ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες ότι σε σύνολο 4320 ελέγχων βρέθηκαν 21 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 352, τα 51 εκ των οποίων είναι απροσδιόριστης μετάδοσης. Από το σύνολο των ασθενών, 65 νοσηλεύονται ενώ 9 – άντρες- βρίσκονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Μέχρι χθες σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των 10 ασθενών που πήραν εξιτήριο.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, από την αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπo κα Αρ. Πελώνη. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε και στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό καθώς και την διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετς.

Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά
Το ωράριο των σούπερ μάρκετ διευρύνεται από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ παραμένουν ανοιχτά και την Κυριακή. Τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τα κρεοπωλεία, τα μίνι μάρκετς, τα οπωροπωλεία, τα καταστήματα που κάνουν διανομή στο σπίτι, τα περίπτερα, τα pet shops, τα πρατήρια καυσίμων, τις εταιρίες κούριερ, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καταστήματα οπτικών, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και φυσικά τις τράπεζες που θα παραμείνουν ανοιχτές.
Σε δηλώσεις της η κα Πελώνη ανέφερε «Όπως γνωρίζετε αυξήθηκαν -όπως αναμενόταν- τα κρούσματα του κορονοϊού και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός- τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος. Αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας για να ανταπεξέλθει, ώστε οι ευπαθείς ομάδες και όσοι χρειαστούν νοσηλεία, να λάβουν της απαιτούμενης φροντίδας».
«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ενημερώνει με ευθύτητα και ειλικρίνεια για όλα τα μέτρα που λαμβάνει» και τόνισε ότι απαιτείται «σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση από όλους. Τόσο από τους πολίτες, όσο και απ΄ όσους έχουν την ευθύνη της ενημέρωσής τους».
Η κ. Πελώνη εξήγησε επίσης ότι: «Οι φήμες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιτείνουν τη σύγχυση και συνιστούν παραπληροφόρηση. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οποιαδήποτε αυστηροποίηση των μέτρων κι αν αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία δεν θα κλείσουν. Δεν κλείνουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ούτε πρατήρια καυσίμων.
Κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το πρόβλημα σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει -και το κάνουμε- είναι να παίρνει σταδιακά όλο και περισσότερα μέτρα. Η Κυβέρνηση έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα και απευθύνει έκκληση σε όλους να μείνουν σπίτι, για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Είναι μια άσκηση ατομικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής υπευθυνότητας».
Η κ. Πελώνη επεσήμανε παράλληλα πως η κυβέρνηση κλιμακώνει διαρκώς, τον σχεδιασμό της με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις απόψεις ειδικών και επιστημόνων διευκρινίζοντας:
«Στο πλαίσιο αυτό μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την Παρασκευή την επέκταση των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία για δύο λόγους: Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Και δεύτερον διότι, διαπιστώθηκε πως τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού δεν τηρούνταν από όλους.
Δυστυχώς, όπως παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο, ακόμη και μετά την απόφαση αυτή, παρατηρήθηκαν επικίνδυνες μαζικές συναθροίσεις, γεγονός που οδήγησε τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να κλείσουν οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα.
Στο πλαίσιο λήψης νέων μέτρων, η κυβέρνηση επεκτείνει από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα – στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here