Κόκκινο κρασί και υγεία: Η ρεσβερατρόλη και η αξία της

0
3441

Του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου

Η ρεσβερατρόλη είναι μια από τις άφθονες πολυφαινόλες που βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών, στη σκόνη του κακάο, στη σκούρα σοκολάτα, στα φιστίκια, στα μούρα και σε ορισμένες ρίζες. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα απίθανο κλειδί για την ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού στην καρδιά και άλλα όργανα και πολλοί πιστεύουν πως έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων της ρεσβερατρόλης αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Στις ΗΠΑ οι ετήσιες πωλήσεις των συμπληρωμάτων της ρεσβερατρόλης φτάνουν τα 30 εκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιορισμένα, αντικρουόμενα κλινικά δεδομένα για τα μεταβολικά οφέλη αυτής της ουσίας. Το πλείστον των ευεργετικών αποτελεσμάτων της ρεσβερατρόλης έχει προκύψει από πειραματικές μελέτες με χημικές ουσίες, αλλά και σε ζώα. Όμως τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά και χρειάζεται υπερβολική δόση της ρεσβερατρόλης για χορήγηση σε ανθρώπους. Ο RichardD. Semba με την ομάδα του σχεδίασαν προοπτική μελέτη υπό τον “Invecchiarein Chianti/InCHIANTI” –«Η γήρανση στην περιοχή Chianti».
Συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1998-2009 οι ερευνητές παρακολούθησαν783 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω στο Chianti, η οποία είναι σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή της Τοσκάνης στην Ιταλία. Εν προκειμένω παρατηρήθηκε ότι αυτοί οι κάτοικοι του Chianti είχαν υψηλή διαιτητική πρόσληψη ρεσβερατρόλης, όπως έδειξε η μέτρηση των μεταβολιτών στα ούρα. Αυτό όμως δεν μείωσε τη θνησιμότητα κατά τη δεκαετή παρακολούθηση του εξεταζομένου πληθυσμού. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με εξεταζόμενους που έπιναν κρασί χωρίς ρεσβερατρόλη, αλλά με άλλες ουσίες, ακόμα και όταν εξαιρούσαν τους συμμετέχοντες ηλικίας 40 ετών, που κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα ποτήρια κρασιού την ημέρα.
Η επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου ήταν 22,3%σε χαμηλότερες τιμές ρεσβερατρόλης, 29,6%- 28,4% στις ενδιάμεσες τιμές και 28% στις υψηλότερες τιμές (Ρ=0,44). Η επίπτωση καρκίνου δεν έδειξε σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων παρουσιάζοντας ποσοστά από 4,4% στις χαμηλότερες, 4,9%- 5,0% στις ενδιάμεσες και 4,3% στις υψηλότερες τιμές πρόσληψης ρεσβερατρόλης (Ρ=0,98). Απέτυχαν επίσης και οι βιοδείκτες αναφοράς.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανίχνευση ενώσεων από μεγάλες διακυμάνσεις στην έκθεση, επίσης μεταξύ προσώπων, αλλά και διαφορές μικροχλωρίδας στο έντερο. Και τα ανωτέρω ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με όλες τις υποθέσεις των Semba και συνεργατών ότι η ρεσβερατρόλη αποτελεί το μυστικό των ευεργετικών ιδιοτήτων του κόκκινου κρασιού. Επιπλέον, δεν υπάρχουνστοιχεία σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης σε πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας. Μάλιστα ηλικιωμένοι συχνά έχουν πολλαπλά συνοδά νοσήματα για τα οποία παίρνουν πολλά φάρμακα.
Σύμφωνα με τον DerekLowe,PhD ερευνητή σχεδιασμού φαρμάκων, τα ευρήματα της μελέτης του Chianti δεν θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη, επειδή η ρεσβερατρόλημεταβολίζεται ταχέως και παραμένει σε χαμηλές συγκεντρώσεις στον ορό. Έτσι, δεν υπάρχει τρόπος λήψης ικανής ποσότητας της ουσίας αυτής με τη διατροφή, για να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίδραση στην υγεία. Κάθε θετική επίδραση στην καρδιάή άλλα οφέλη από το κόκκινο κρασί θα πρέπει να προέρχονται από κάποια άλλη πηγή.
Η American HeartAsscosiation (AHA) δεν συνιστά συμπληρώματα αντιοξειδωτικών για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και δεν αναφέρει συγκεκριμένα τη ρεσβερατρόλη στις κατευθυντήριες οδηγίες της.
Ο NiesaGoldberg, καρδιολόγος στο NYULangone MedicalCenter της Νέας Υόρκης και εκπρόσωπος της AHA, υποστηρίζει πως σπάνια βρίσκουμε καρδιαγγειακό όφελος από μία μόνο ουσία τροφίμων ή ένα μόνο συμπλήρωμα διατροφής. Είναι η ισορροπημένη διατροφή μαζί με σωματική άσκηση και γενικά ο υγιής τρόπος ζωής που ωφελούν τον άνθρωπο.
Υπάρχουν ερευνητές οι οποίοι επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για να υπάρξουν πειστικά στοιχεία δράσης της ρεσβερατρόλης.
Τελικά από τη μελέτη Chianti συμπεραίνεται ότι η ρεσβερατρόλη, αυτή η αντιοξειδωτική ουσίαπου βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, τη σοκολάτα και τα σταφύλια, δεν σχετίζεται με τη μακροζωία ούτε ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή καρδιαγγειακής νόσου. Τα νοσήματα αυτά δεν είχαν σημαντική σχέση στατιστικώς με την ποσότητα κατανάλωσης ρεσβερατρόλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!