«Κόλλησε» η στελέχωση των φυλακών Νικηφόρου

1
2509

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Συνέντευξη τύπου κυρίως για τέσσερα βασικά θέματα που αφορούν τις πρόσφατες εξελίξεις που είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, το θέμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις στο Νευροκόπι και τη διαδικασία των προσλήψεων στις Φυλακές Νικηφόρου παραχώρησε χθες ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Όπως είπε ο Βουλευτής αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο λίγα πράγματα επιτεύχθηκαν προς όφελος της ελληνικής πλευράς, και αυτά σε συμβολικό επίπεδο. Αυτό διότι, όπως είπε, η χώρα μας δεν μπόρεσε να εκμαιεύσει μια δήλωση ουσιαστικής στήριξης και δεν έγινε καν μια ελάχιστη αναφορά στην ανάγκη επανεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί. Δεν συζητήθηκαν επίσης κυρώσεις για την Τουρκία. Αυτό μας καθιστά πάρα πολύ επιφυλακτικούς για το ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης και το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό ζήτημα το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είπε ο Δραμινός Βουλευτής.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί μια συνάντηση κορυφής, διότι είναι θεσμικά απαραίτητο και συμβολικά αναγκαίο, αφού είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη και έχει άμεση αντανάκλαση στην συνοχή της. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει (από την ΕΕ) δήλωση στήριξης στην Ελλάδα και με απειλή κυρώσεων στην Τουρκία εφόσον δεν ακολουθήσει τα συμπεφωνημένα. Επίσης είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα για να εκτιμήσει την κατάσταση, διότι είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει συνολικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος, κατέληξε ότι “μέχρι αυτή την στιγμή βλέπουμε από την κυβέρνηση μια άλλη λογική στην οποία εμείς είμαστε απέναντι”.
Ο Δραμινός Βουλευτής κατέστησε κατηγορηματικά σαφές ότι απαιτείται αυτή την στιγμή απόλυτη ψυχραιμία από όλους. Τόνισε ότι η χώρα δεν βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου και δεν υφίστανται πολεμικές επιχειρήσεις και εχθροπραξίες στον Έβρο αλλά υπάρχει μια πίεση στα ανατολικά σύνορα της χώρας και στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Και πρόσθεσε: “Οι θεσμοθετημένες δυνάμεις του ελληνικού κράτους, δηλαδή ο Στρατός και η Αστυνομία, μπορούν και αντιμετωπίζουν την κρίση. Κάθε τι άλλο είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου. Στηρίξαμε την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα. Η χώρα δικαιούται να τα κλείσει. Αλλά υποχρεούται να έχει έστω και μια θυρίδα νόμιμης εισόδου ώστε η ζωή, οι εμπορικές συναλλαγές και οι μετακινήσεις να συνεχίζονται κανονικά. Όπως πρέπει να συνεχιστεί και η δυνατότητα των όποιων πολιτών να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου. Η μηνιαία αναστολή των αιτήσεων ασύλου δημιουργεί στη χώρα νομικό πρόβλημα. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μέλος υπερεθνικών δεσμών και συνεχίζει να έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Οι πρωτοβουλίες και μονομερείς πράξεις εκθέτουν τη χώρα διεθνώς και δημιουργούν ουσιαστικά σκιές στο απόλυτα θεσμικό πρόσωπο της χώρας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να το αντιμετωπίσει άμεσα. Όλη αυτή η επιχειρηματολογία και η λογική της κυβέρνησης ουσιαστικά ανοίγει ένα δρόμο στο ακροδεξιό λαϊκισμό και βλέπουμε πράγματα ασύλληπτα για ευνομούμενη χώρα, δηλαδή άνθρωποι να παίρνουν δίκαννα,να περιπολούν κατά μήκος του Έβρου και να συλλαμβάνουν άλλους ανθρώπους. Επίσης βλέπουμε να καίγονται δομές υποστήριξης, σχολεία και δομές προσφύγων και όλα αυτά στο όνομα της υπεράσπισης της πατρίδας. Δεν έχει καμία σχέση ο ακροδεξιός κατήφορος με την υπεράσπιση της πατρίδας. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι πρωτίστως θέμα της ελληνικής δημοκρατίας, των στρατιωτικών και των αστυνομικών (στην συγκεκριμένη περίπτωση) και όχι θέμα του κάθε αυτόκλητου υποστηρικτή”. Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι στο θέμα αυτό η ΝΔ έχει βαρύτατες ευθύνες και η πρόσφατη δήλωση του κου Μυταράκη ότι ευχαριστεί τους εθελοντές ουσιαστικά χαδεύευ τ’ αυτιά.
Για το ίδιο θέμα εν κατακλείδι σημείωσε “Το γεγονός ότι έχουν έρθει ναζιστές από την Γερμανία για να αποκρούσουν τους πρόσφυγες. Το γεγονός ότι φαντάσματα του παρελθόντος τύπου “Λαγού” εμφανίστηκαν στο προσκήνιο για να αποκρούσουν την επίθεση δείχνει ότι δεν πάμε καλά ως χώρα. Αυτό δεν αφορά μόνο την ΝΔ αλλά όλο το πολιτικό σύστημα και πρέπει όλοι μαζί να καταδικάσουμε αυτά τα φαινόμενα και να καλέσουμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τον θεσμικό ρόλο του Στρατού και της Αστυνομίας”.

Ασύμμετρη απειλή ο κορωνοϊός
Ο Δραμινός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε και στο θέμα του κορωνοϊού λέγοντας ότι “αυτός αποτελεί πράγματι μια ασύμμετρη απειλή διότι οι κοινωνίες μας βρέθηκαν ουσιαστικά απροετοίμαστες και ουσιαστικά αναδεικνύεται η σημασία της λειτουργίας ενός σοβαρού καλά οργανωμένου και ανεπτυγμένου δημόσιου συστήματος υγείας. Όλοι ξέρουν -ακόμη και οι λάτρεις της ελεύθερης αγοράς- ότι χωρίς ένα δημόσιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας αυτές οι ακραίες συνθήκες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η κυβέρνηση έχει τη συναίνεση μας στα μέτρα τα οποία οφείλει να πάρει. Πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και τα νοσοκομειακά ιδρύματα. Πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων διότι χωρίς αυτή την θεσμική θωράκιση στον τομέα της Υγείας, είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε”.
Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε πάντως ότι “και οι πολίτες θα πρέπει να φθάσουν στο ύψιστο όριο της ατομικής και κοινωνικής τους ευθύνης. Οφείλουμε όλοι να παίρνουμε τα μέτρα που συντελούν στον αποκλεισμό του ιού. Ακόμη ανέφερε ότι το θέμα που τελευταία αναδείχθηκε στο προσκήνιο σε σχέση με τις λατρευτικές δραστηριότητες είναι ευθύνη της εκκλησίας και πρέπει να πάρει αυτή τις πρωτοβουλίες και τις λύσεις στο πρόβλημα. Ενδεχομένως να αναστείλει τις λατρευτικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε να μην συναθροίζονται ή να συγκεντρώνονται πιστοί στις εκκλησίες, διότι εξορισμού αυτή η συγκέντρωση αποτελεί εξ ορισμού προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ιού. Όμως θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαγορεύσει τέτοιου είδους λατρευτικές εκδηλώσεις αλλά οφείλει να πάρει θέση και να μην αφήνει διάφορους υπό το πρίσμα των επιστημονικών ή των θεολογικών απόψεών τους να έρχονται κόντρα στην κοινή λογική και να δημιουργούν αμφιβολίες για τις δυνατότητες που έχουμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα”.

Τα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου
Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα με τις βροχοπτώσεις που παρουσιάστηκαν στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου, λέγοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη και σημειώνοντας ότι η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται και υπάρχει αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους πλην της περιοχής του Οχυρού. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Νευροκοπίου ζήτησε να κηρυχθούν τμήματα του δήμου σε κατάσταση “Εκτακτης Ανάγκης” συμφώνησε η Περιφέρεια ΑΜΘ και το θέμα μεταβιβάστηκε στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. “Πολύ σύντομα, πιστεύω ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, διότι δεν είναι μόνο οι πλημμύρες αλλά και τι αφήνουν στον κάμπο του Νευροκοπίου και πως αυτά τα φαινόμενα θα αντιμετωπισθούν το αμέσως προσεχές διάστημα” σημείωσε ο Βουλευτής.

Οι προσλήψεις στις φυλακές Νικηφόρου
Σχετικά με τις φυλακές Νικηφόρου, ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι το τελευταίο διάστημα ενώ υπήρξε από την πλευρά του πίεση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και ενδιαφέρον από την τοπική οργάνωση της ΝΔ για την επίσπευση των προσλήψεων (-σσ- για τη στελέχωση των φυλακών) όμως δυστυχώς το θέμα έχει κολλήσει. Όπως είπε ο Βουλευτής χθες επικοινώνησε για το θέμα με το ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ κάνει τις παρατηρήσεις του σε ότι αφορά το σχέδιο που του απεστάλη αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την προκήρυξη των θέσεων του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ. “Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ και να διοργανώσει τον διαγωνισμό το Υπουργείο με κριτήρια ΑΣΕΠ. Αυτό είναι κάτι που βάλλει ευθέως κατά της ισονομίας και της αξιοκρατίας και φέρνει παλιές και καταδικασμένες στην συνείδηση των πολιτών λογικές. Λογικές που είναι κόντρα στις απαιτήσεις των καιρών. Το επιχείρημα περί ταχύτητας και ευελιξίας δεν μπορεί να αντιστρατεύεται στην νομιμότητα”.
Λίγο αργότερα σε ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ ο κ. Ξανθόπουλος πρόσθεσε για το θέμα των φυλακών “Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να επισπεύδει την διαδικασία με καθιστά ύποπτο. Δεν μπορώ να έχω κάποιο στοιχείο (σ.σ. ότι υπάρχει πρόθεση παράκαμψης του ΑΣΕΠ) γιατί αλλιώς θα τους είχα καταγγείλει δημόσια. Να μην σκεφτούν να παρακάμψουν την διαδικασία του ΑΣΕΠ με την επίκληση των αναγκών και της ταχύτητας αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει κανείς (σ.σ. από τους Δραμινούς). Δεν πρέπει να γυρίσουμε σε εποχές του “κατόπιν ενεργειών μου” και με τα σημειώματα των βουλευτών και των παραγόντων να διορίζονται άνθρωποι σε δουλειές”.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ