Κωλυσιεργεί ο Δήμος Δράμας για τις παλιές οφειλές του Φεστιβάλ

0
2975

Η συνέχεια του «δράματος» των παλιών χρεών παίχθηκε την Τετάρτη στην Οικονομική Επιτροπή

Αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται συνεχίζουν να είναι πολλοί επαγγελματίες της Δράμας που έχουν να λαμβάνουν χρήματα από υπηρεσίες ή προμήθειες που προσέφεραν στην παλιά επιχείρηση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Οι εκκρεμότητες αυτές παραμένουν ανεπίλυτες για πολλά χρόνια μιας και τα χρέη της παλιάς Επιχείρησης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προς τους επαγγελματίες χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2010, αν όχι και πιο πριν.
Οι οφειλές έχουν φέρει πολλούς από αυτούς τους επαγγελματίες σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και ενώ πολλοί δικαιώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις και εισέπραξαν τελικά μέρος ή το σύνολο των χρημάτων τους βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωποι με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, καθώς ο τρόπος που χειρίζεται τις υποθέσεις αυτές δυσκολεύουν περαιτέρω την τελική εξόφληση των επαγγελματιών της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολύχρονη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας από τον Δήμο έχει φέρει τους επαγγελματίες να κινδυνεύουν να χάσουν λόγω παραγραφής τα χρήματα που τους οφείλονται εδώ και μια δεκαετία.
Μία ακόμη πράξη του δράματος παίχτηκε την Τετάρτη, αφού η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας αποφάσισε να προσφύγει σε ανακοπή (σύμφωνα με την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας), προκειμένου να σταματήσει τις νομικές ενέργειες που δρομολόγησαν πολλοί από τους επαγγελματίες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και της δημοτικής παράταξης «Project» ψήφισαν την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας για την προσφυγή σε ανακοπή των νομικών ενεργειών ενώ η δημοτική παράταξη «Πόλη+Ζωή» ψήφισε να μην καταφύγει σε ανακοπή η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας.
Το περίεργο σε όλη αυτή την υπόθεση της εκκρεμότητας των παλιών οφειλών του Φεστιβάλ είναι ότι όλες οι παρατάξεις συμφωνούν ότι πρέπει να πληρωθούν οι οφειλές προς τους επαγγελματίες, ωστόσο ο Δήμος Δράμας παρότι θα μπορούσε να έχει επιλύσει το πρόβλημα μέσω της αποδοχής του πορίσματος για την εκκαθάριση του παλιού Φεστιβάλ δεν το έχει πράξει έως σήμερα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με παραγραφή. Η τελευταία φορά που τέθηκε το θέμα της αποδοχής του πορίσματος των εκκαθαριστών στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια, ωστόσο σε εκείνη τη συνεδρίαση καμία από τις δημοτικές παρατάξεις δεν ήταν σύμφωνη με τη διαδικασία που προτάθηκε ούτε καν η ίδια η Δημοτική Αρχή που το έφερε προς συζήτηση. Από τότε και παρά τις εισηγήσεις που έγιναν από την αντιπολίτευση και κυρίως από την παράταξη «Πόλη+Ζωή» το θέμα δεν ξανασυζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα οι πληρωμές των επαγγελματιών να βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.
Μιλώντας στα «Χρονικά της Δράμας» ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης δήλωσε: «Η θέση της δικής μας παράταξης παραμένει σταθερή. Ο Δήμος Δράμας δεν πρέπει πλέον να ασκεί ένδικα μέσα εναντίον αποφάσεων πληρωμής των οφειλών του Φεστιβάλ. Θα πρέπει όσοι έχουν να παίρνουν χρήματα από το Φεστιβάλ πριν από το 2010 και βγάζουν δικαστικές αποφάσεις για να εισπράξουν τα χρήματά τους, ο Δήμος Δράμας να μην προσπαθεί να τους σταματήσει, γιατί είναι αναγνωρισμένες οφειλές και πρέπει με κάθε τρόπο να πληρωθούν το συντομότερο. Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με τις ψήφους της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης Project ήταν να γίνουν από τον Δήμο ανακοπές στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους επαγγελματίες. Εμείς ψηφίσαμε όχι».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project» Αλέξης Τσιαμπούσης μιλώντας στα «Χ» είπε για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής: «Υπάρχει ένα διοικητικό ζήτημα, διότι βάσει νόμου, το δημόσιο πρέπει να εξαντλεί τα ένδικα μέσα σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλιώς υπάρχει ακόμη και ο φόβος του καταλογισμού στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτό που όμως είναι πιο κρίσιμο και ακούστηκε από τη δική μας παράταξη, είναι ότι έχει «τραβήξει» πάρα πολύ η διαδικασία που θα μας επιτρέψει να πληρώσουμε. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πληρώσουμε γιατί δεν έχει τελειώσει η διαδικασία της αποδοχής του πορίσματος των εκκαθαριστών του παλιού Φεστιβάλ από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που ο κ. Σολάκης είχε φέρει το πόρισμα των εκκαθαριστών, αλλά λόγω του λανθασμένου τρόπου που το εισήγαγε και της λανθασμένης εισήγησης του, το πόρισμα δεν ψηφίστηκε ούτε από την ίδια του την παράταξη. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως προκειμένου να τελειώσει αυτό το ζήτημα και να μπορέσουμε να πληρώσουμε αυτούς που χρωστάμε. Ο κ. Μιχάλης Τάσσου μας είπε οτι ο Δήμος Δράμας είναι σε επαφή με τους εκκαθαριστές, αλλά δεν φθάνει αυτό. Η υπόθεση αυτή θα πρέπει να τελειώσει. Το πόρισμα πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να το αποδεχθούμε και από εκεί και πέρα η Οικονομική και η Νομική Υπηρεσία να βρουν τον τρόπο για να πληρωθούν οι επαγγελματίες στους οποίους χρωστούμε και οι οποίοι έχουν και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις».
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα «Χ» ζήτησαν και την άποψη της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις των δημοτικών παρατάξεων για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Δυστυχώς, αυτό τελικώς δεν στάθηκε εφικτό.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα, οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους οι επαγγελματίες είναι σε βάρος του Φεστιβάλ και όχι σε βάρος του Δήμου Δράμας. Όμως, σύμφωνα με τον Νόμο, μετά την παρέλευση οκταετίας από την εκκαθάριση του Φεστιβάλ, αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε εκκαθάριση του Φεστιβάλ, και στάλθηκε στον Δήμο Δράμας για έγκριση προκειμένου στη συνέχεια να υπεισέλθει ο Δήμος Δράμας σε αυτές τις υποχρεώσεις και να αποπληρώσει τους επαγγελματίες. Όμως ο Δήμος Δράμας εδώ και χρόνια κωλυσιεργεί και δεν προχωρά αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν έχει εγκρίνει τα αποτελέσματα των εκκαθαριστών. Ο Δήμος έστειλε μια απορριπτική απόφαση προς την Αποκεντρωμένη, η οποία με τη σειρά της την γύρισε πίσω λέγοντας ότι ο Δήμος Δράμας θα πρέπει να αιτιολογήσει γιατί δεν εγκρίνει το πόρισμα των εκκαθαριστών. Έκτοτε ο Δήμος Δράμας δεν έχει κάνει τίποτε. Σύμφωνα με τον Νόμο, μετά την παρέλευση της οκταετίας ο Δήμος θα έπρεπε να έχει «τελειώσει» με την εκκαθάριση και πλέον υπεισέρχεται ο ίδιος στις οφειλές αυτές. Γι αυτόν τον λόγο γίνονται νομικές ενέργειες από τους επαγγελματίες προκειμένου να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα τα χρήματα από τον Δήμο Δράμας. Από την πλευρά του ο Δήμος Δράμας ασκεί ανακοπές κατά των πράξεων αυτών διότι θεωρεί ότι δεν υπεισήλθε στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Φεστιβάλ και για τον λόγο αυτό ασκεί ανακοπή – αναστολές εκτελέσεων, ούτως ώστε να μην μπορέσουν οι επαγγελματίες να λάβουν μετά από τόσα χρόνια τα χρήματα που δικαίως τους οφείλονται.
Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αν η ανακοπή του Δήμου Δράμας γίνει δεκτή και ακυρωθεί η επιταγή προς εκτέλεση που του έχει κοινοποιηθεί, θεωρητικά ο Δήμος Δράμας μπορεί να κάνει αγωγή και να ζητά πίσω τα χρήματα που έχουν δοθεί με δικαστικές αποφάσεις στους επαγγελματίες. Αυτό βέβαια είναι στην διακριτική ευχέρεια του Δήμου Δράμας και δεν αφορά άμεσα την απόφαση ανακοπής στην οποία κατέληξε ο Δήμος Δράμας.
Σε ότι αφορά την ηθική διάσταση του προβλήματος ο Δήμος Δράμας θα έπρεπε να είχε λύσει το θέμα μέχρι σήμερα και να είχε αναλάβει από μόνος του να πληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, τουλάχιστον για όσους επαγγελματίες έχουν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.
Με λίγα λόγια, ο Δήμος Δράμας κωλυσιεργεί και δεν λύνει ένα ζήτημα που αφορά τους ίδιους τους δημότες του αλλά στέλνει εκ νέου το θέμα στα δικαστήρια θέλοντας να ανατρέψει θετικές για τους επαγγελματίες δικαστικές αποφάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ