Κοντά σε λύσεις για την ηχορύπανση

0
1459

– Κατέληξε ήδη σε συμπεράσματα η αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Δράμας
– Αναμένεται και η κατάθεση των εισηγήσεων των υπηρεσιών


Ζήτημα αναγκαίο αλλά όχι εύκολο είναι η λύση στα προβλήματα ηχορύπανσης που προκαλείται από τη μουσική καταστημάτων εστίασης, για τη διαπαραταξιακή επιτροπή που συστήθηκε από τον Δήμο Δράμας.
Η επιτροπή συνήλθε τουλάχιστον δύο φορές μέσα στον προηγούμενο μήνα και εξέτασε τις παραμέτρους των προβλημάτων ηχορύπανσης που υπάρχουν μέσα στην πόλη. Συναντήθηκε με τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή εκπροσώπους των καταστηματαρχών και των κατοίκων, αλλά και με εκπροσώπους αρμοδίων υπηρεσιών, όπως η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιορβάσης Γεωργιάδης της παράταξης «Project για τη Δράμα» που συμμετέχει στη διαπαραταξιακή επιτροπή.
Στο διάστημα του περασμένου μήνα, η διαπαραταξιακή επιτροπή εξέτασε και ανέλυσε κανονισμούς λειτουργίας άλλων δήμων για τη χρήση μουσικής. Κατέληξε στα δικά της συμπεράσματα και αρχικές προτάσεις, ενημερώνοντας κατοίκους και επιχειρηματίες της εστίασης, ωστόσο αναμένει και την πρόταση των υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, προκειμένου να υπάρξει μία περισσότερο εμπεριστατωμένη προσέγγιση στο πρόβλημα, για να φθάσει τελικά να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που αναμενόταν να γίνει στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Τελικώς, η συζήτηση θα μεταφερθεί σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης στα «Χ», επιχειρείται να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη στο πρόβλημα της ηχορύπανσης και, ανάμεσα σε άλλα, θα υπάρξουν πιθανόν αλλαγές που περιλαμβάνουν περισσότερα μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα, αλλά και μείωση του ωραρίου μουσικής κατά μία ώρα τουλάχιστον, για τις 5 πρώτες ημέρες τις εβδομάδας, δηλαδή το ωράριο της μουσικής να λήγει στις 2 αντί για τις 3, που ισχύει σήμερα. Πάντως, το σκεπτικό που υπάρχει είναι ότι κάθε περίπτωση επιχείρησης είναι διαφορετική, όπως και το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης που δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα ηχορύπανσης στα σημεία όπου δραστηριοποιούνται.
Στη διαπαραταξιακή επιτροπή που εξετάζει τα θέματα ηχορύπανσης, εκπροσωπούν το Δημοτικό Συμβούλιο και συμμετέχουν ενεργά στις συνεδριάσεις ο κ. Γιώργος Δεμερτζής, ο κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο κ. Γιορβάσης Γεωργιάδης και ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος.
O Δήμος Δράμας προσπαθεί να βρει μία λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της ηχορύπανσης από καταστήματα του χώρου της εστίασης, που σε ορισμένα σημεία της πόλης φαίνεται να είναι περισσότερο σοβαρό, με βάση τη συχνότητα των διαμαρτυριών των κατοίκων. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν δηλώσει ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους, ειδικά σε περιοχές του κέντρου της πόλης, όπως η Αγία Βαρβάρα, και η πρωτοβουλία που πήρε να φέρει το θέμα για συζήτηση σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, φαίνεται ότι δρομολόγησε εξελίξεις στην κατεύθυνση της δημιουργίας διαπαραταξιακής επιτροπής για το θέμα και εξεύρεσης λύσης.
Η κ. Ευαγγελία Κιουμουρτζή, εκπρόσωπος των κατοίκων που διαμαρτύρονται στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, είχε περιγράψει στο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόβλημα που υπάρχει, ευχαριστώντας τον κ. Στέργιο Ηλιόπουλο που έφερε το θέμα και λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, αφού, σύμφωνα με όσα είπε, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας υπάρχουν παντού εγκατεστημένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία με την όχληση που δημιουργούν, έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή των κατοίκων.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο πρόεδρος των καταστημάτων καφέ και κέντρων διασκέδασης, κ. Ηλίας Ηλιάδης, έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα θέμα που διαιωνίζεται και, αναφερόμενος στο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει επισημάνει: «Μάθαμε να συνυπάρχουμε με τους κατοίκους όλα αυτά τα χρόνια, με συνεννόηση και συνεργασία, λειτουργώντας άψογα οι περισσότεροι». Ο ίδιος έχει τονίσει επίσης ότι δεν γνωρίζει κανέναν δήμο που να έχει προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, εξηγώντας ότι οι καταστηματάρχες δεν έχουν καμία πρόθεση να ανησυχούν τους κατοίκους. Ο πρόεδρος των καταστημάτων καφέ και διασκέδασης έχει καταθέσει ήδη την άποψη ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την ένταση της μουσικής, αλλά και την οχλαγωγία, αλλά τα μαγαζιά εφόσον λειτουργούν δεν μπορούν να απαγορεύσουν την προσέλευση του κόσμου.
Οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών, πάντως, έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για το ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου, φοβούμενοι ότι πιθανόν θα πληρώσουν τα σπασμένα όλοι οι καταστηματάρχες που παίζουν μουσική, παρότι οι περισσότεροι είναι συνεπείς και τηρούν όσα προβλέπονται από τον νόμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ