Λίγο πριν από την καλοκαιρινή σεζόν: Αυξάνονται οι κρατήσεις, όχι όμως και στη Δράμα

0
1232

– Καταβάλλεται προσπάθεια για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στον Νομό Δράμας
– Μιλούν στα «Χ» ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας


Θετικά είναι τα μηνύματα που προέκυψαν από πλευράς ξενοδόχων για τη νέα σεζόν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τη διάσκεψη που έγινε μέσω διαδικτύου μεταξύ των Ενώσεων ξενοδόχων και του εντεταλμένου συμβούλου τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Α. Τσώνη.
Ωστόσο, η θετική εικόνα που άρχισε να καταγράφεται και πάλι στις κρατήσεις των ξενοδοχείων δεν αντικατοπτρίζει και τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Δράμας, που εξακολουθούν να περνούν μια πολύ δύσκολη περίοδο αλλά παράλληλα προσπαθούν να «χτίσουν» προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού και του εναλλακτικού τουρισμού στον νομό, με τη βοήθεια χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Στη διαδικτυακή συνάντηση που έγινε με τον κ. Τσώνη, συμμετείχαν οι πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Παλακίδης, Θάσου κ. Πάρης Παρασχούδης, Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας και Καβάλας κ. Αντώνης Μίτζαλης. Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειάς μας, κ. Αθανάσιος Τσώνης, τόνισε ότι ο πρώτος λόγος της συνάντησης ήταν καταρχάς να ενημερωθούν οι πρόεδροι των ενώσεων ξενοδόχων της περιοχής μας για την παρουσία της περιφέρειας ΑΜΘ στο εξωτερικό, δηλαδή τις εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε. Ο δεύτερος λόγος ήταν να κατατεθούν προτάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής μέσω ΕΣΠΑ, που εγκρίθηκε και υπογράφηκε η σύμβασή του, πριν λίγο διάστημα. Πρόκειται για ένα έργο περίπου 2,1 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει προβολή. «Επιδίωξή μου ήταν να μου δώσουν οι ενώσεις ξενοδόχων τους στόχους και τις κατευθυντήριες γραμμές τους. Δηλαδή το που θέλουν να στοχεύσουμε, σε ποιες αγορές και με ποιον τρόπο, έτσι ώστε να τα εντάξουμε στον σχεδιασμό μας. Πρέπει να ακούμε τους ανθρώπους του κλάδου, οι οποίοι διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία, στηρίζοντας τις επιλογές τους» τόνισε ο κ. Τσώνης.
Χώρες στόχοι της ΠΑΜΘ για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας είναι τα Βαλκάνια και ειδικότερα η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία. Ωστόσο στόχο προσέλκυσης επισκεπτών αποτελούν και οι αγορές της Τουρκίας και του Ισραήλ.
«Από την πλευρά των ξενοδόχων μας έγινε γνωστό ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα για τη νέα σεζόν, παρόλο που είχε παγώσει το ενδιαφέρον για περίπου μια εβδομάδα, λόγω των γεωπολιτικών γεγονότων. Τώρα πια έχει αρχίσει “να ρολάρει” και πάλι και άρχισαν οι προκρατήσεις» τόνισε ο κ. Τσώνης, εξηγώντας ότι λόγω της καλοκαιρινής σεζόν αυτή η εικόνα αφορά τις παραθαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική των διανυκτερεύσεων ειδικά για τη Δράμα, δυστυχώς αυτή δεν έχει αλλάξει για την ώρα, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας στα «Χ», τονίζοντας ότι η κατάσταση στα ξενοδοχεία της Δράμας είναι πάρα πολύ δυσχερής και οι επιχειρήσεις αυτές είναι δύσκολο να ορθοποδήσουν, ιδιαίτερα τώρα με την ενεργειακή κρίση.
Βέβαια οι επαγγελματίες του κλάδου στη Δράμα δεν αποθαρρύνονται και επιχειρούν να «χτίσουν» τη γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας. «Να παρουσιάσει ο νομός μας ένα αγροτοτουριστικό προϊόν το οποίο θα μπορεί να προσελκύσει μια κατηγορία ανθρώπων που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία του να μπουν, για παράδειγμα, μέσα σε έναν ελαιώνα, ένα οινοποιείο ή ένα αμπέλι κλπ. Στόχος επίσης είναι η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού με Δραμινά πιάτα και μενού με τοπικά προϊόντα το οποίο θα προταθεί να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις. Να εκπαιδευτεί το προσωπικό των επισιτιστικών επιχειρήσεων αλλά και να ενημερωθεί η ίδια η κοινωνία της Δράμας για όσα διαθέτει η περιοχή» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, τονίζοντας επίσης ότι: «Σε δεύτερο χρόνο, θα γίνει μια εξωστρεφής προσπάθεια ώστε όλα αυτά να τα παρουσιάσουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε φεστιβάλ, εκθέσεις κλπ. Είναι μία σειρά δράσεων με την οποία πάμε να χτίσουμε κάτι που λέγαμε ότι έχουμε, αλλά ουσιαστικά δεν ήταν δομημένο. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν προοπτικές. Αν δούμε την υπόλοιπη Ελλάδα, με πρωτεργάτη τον οίνο, δημιουργούνται διάφορα πακέτα οινοτουρισμού ή γαστρονομικού τουρισμού. Δηλαδή υπάρχουν τουριστικά γραφεία τα οποία πωλούν τέτοια πακέτα και ο κόσμος τα αγοράζει και τα επισκέπτεται».
Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε ξεκινά η υλοποίηση του ενός από τα δύο συνεργατικά σχήματα, των προγραμμάτων του leader με προϋπολογισμό 135.000 ευρώ που στόχο έχει τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.

Tι ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή της Δράμας
Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβάσεων των συνεργατικών σχεδίων του Υπομέτρου 19.2.7. του CLLD LEADER Ν. Δράμας, την Πέμπτη 7 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε., η παραλαβή των πρωτότυπων συμβάσεων από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κύριο Άγγελο Καλλία.
Η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας είναι επικεφαλής σε δυο εταιρικά σχήματα. Το πρώτο αφορά την υλοποίηση έργου με τίτλο: «Τουριστική Ανάπτυξη Νομού Δράμας 2023» (κωδικός ΟΠΣΑΑ 0030393677), και το συνεργατικό σχήμα του Υπομέτρου 19.2.7.1 αποτελείται από τους:
1. ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΔΡΑΜΑΣ (συντονίστρια εταιρεία)
2. ΔΗΜΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
3. ΔΗΜΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ
4. ΔΗΜΟ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
5. ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ
6. ΔΗΜΟ ΔΟΞΑΤΟΥ
Το δεύτερο αφορά την υλοποίηση έργου με τίτλο: «Συνεργασία φορέων με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και του αγροτουρισμού της περιοχής παρέμβασης» και το συνεργατικό σχήμα αποτελείται από τους:
1. ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΔΡΑΜΑΣ (συντονιστής φορέας)
2. ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
3. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ
4. ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΟΕ
5. LAPTI ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ
Με την ευκαιρία της παραλαβής των συμβάσεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ένας πρώτος χρονοπρογραμματισμός για την υλοποίηση του έργου: «Συνεργασία φορέων με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και του αγροτουρισμού της περιοχής παρέμβασης». Ο κ. Άγγελος Καλλίας ως Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας που λειτουργεί ως επικεφαλής φορέας και η κ. Αγάπη Καραπέτσα, στέλεχος της Αναπτυξιακής που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, συζήτησαν διεξοδικά τη στόχευση του έργου αλλά και τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση και η καταβολή της επιχορήγησης. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Μανόλης Χατζόπουλος.
Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται η παραλαβή των συμβάσεων και από τους υπολοίπους συμμετέχοντες στα συνεργατικά σχέδια με παράλληλες συσκέψεις για έναρξη υλοποίησης, σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα της πανδημίας COVID-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ