Λίγο πριν την τοποθέτησή του το μνημείο του Οδυσσέα Τοσουνίδη ενάντια στις γενοκτονίες

0
4604

Τα γλυπτά του μνημείου αναμένεται να τοποθετηθούν μέσα στον Μάρτιο στη βόρεια είσοδο της Προσοτσάνης

Μέσα στον Μάρτιο και πιθανώς εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου αναμένεται να τοποθετηθούν στην βόρεια πλευρά της εισόδου της Προσοτσάνης τα γλυπτά του μνημείου που είναι αφιερωμένο «ενάντια στις γενοκτονίες των λαών», το οποίο φιλοτέχνησε ο κ. Οδυσσέας Τοσουνίδης, ζωγράφος και γλύπτης διεθνούς φήμης που ζει και δημιουργεί στην Προσοτσάνη. Αυτό έκανε γνωστό μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, εξηγώντας ότι η βάση του μνημείου έχει ήδη κατασκευαστεί στον χώρο που θα τοποθετηθούν τα γλυπτά.
«Εφόσον μας το επιτρέψουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες, τα γλυπτά του Οδυσσέα Τοσουνίδη θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες» ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης ο οποίος σε προηγούμενη δήλωσή του στα «Χ» για το ίδιο θέμα είχε υπογραμμίσει ότι το μνημείο είναι αφιερωμένο στους αγώνες ενάντια στις γενοκτονίες των λαών. Στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Αρμενία και αλλού όπου υπήρξαν λαοί που υπέστησαν γενοκτονία. «Αυτές τις μαύρες σελίδες της ιστορίας θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από την τοποθέτηση του μνημείου που αποτελείται από πέντε αγάλματα» είχε διευκρινίσει ο Δήμαρχος Προσοτσάνης.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο δημιουργός του μνημείου κ. Οδυσσέας Τοσουνίδης έχει δηλώσει στα «Χ» το περασμένο καλοκαίρι ότι το έργο αποτελείται από πέντε φιγούρες – σιλουέτες από μάρμαρο που παραπέμπουν στις γενοκτονίες των λαών. Κάθε φιγούρα αντιπροσωπεύει και έναν διαφορετικό λαό. Η απόφαση για τη δημιουργία του μνημείου λήφθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος» και τον Δήμο Προσοτσάνης. Μέσα από το έργο του μνημείου στόχος είναι να τονιστεί η θλιβερή σύσταση της γενοκτονίας, που δεν αφορά μόνο τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά πολλούς λαούς σε βάρος των οποίων υπήρξαν γενοκτονίες. Το μνημείο αφορά τους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Ασσύριους κλπ. Είναι μια υπενθύμιση αυτών των δυσάρεστων γεγονότων και στέλνει μήνυμα ενάντια στις γενοκτονίες των λαών. Στον χώρο του μνημείου και πριν από αυτό θα τοποθετηθεί μια στήλη στην οποία θα αναφέρεται η λέξη «γενοκτονία» σε διάφορες γλώσσες, για να τονιστεί ότι οι γενοκτονίες αφορούν όλους τους λαούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ