Με 3,8 ευρώ πωλούν οι κτηνοτρόφοι

0
8720

Καμπάνια ενημέρωσης κρεοπωλών – κτηνοτρόφων για το φετινό Πάσχα.
K. Ακριτίδης: “Αν ο κόσμος προπαραγγείλει τα αμνοερίφια από το κρεοπωλείο της γειτονιάς, θα απεγκλωβιστούμε”.

Στα 3,80 ευρώ το κιλό για αρνιά και κατσίκια πουλούσαν μέχρι προχθές στους εμπόρους τα ζώα τους εν όψει Πάσχα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ.
Ο ίδιος μάλιστα αντιπαρέβαλε τις τιμές που υπήρχαν σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ, τα οποία, όπως είπε, πουλούσαν την ίδια περίοδο με 8,40 ευρώ το κιλό το αρνί και 9,40 ευρώ το κιλό το κατσίκι. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας ευελπιστούν σε μία κάπως καλύτερη εξέλιξη της τιμής πώλησης των ζώων τους στους εμπόρους τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο.
“Η κατάσταση είναι τραγική, γιατί ενώ φέτος περιμέναμε μια πολύ καλή εξέλιξη των τιμών, αφού μέχρι την Τσικνοπέμπτη οι τιμές κινούνταν στα 4- 4.5 ευρώ το κιλό για τα σφάγια και οι κτηνοτρόφοι ευελπιστούσαν ότι οι πωλήσεις για το Πάσχα θα ανερχόταν σε τιμές 5,5 – 6 ευρώ. Δυστυχώς στην συνέχεια πολλοί έμποροι εκμεταλλεύτηκαν τις εξελίξεις που ακολούθησαν με τον κορωνοϊό και σε αυτό τους βοήθησε και η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη που ήταν καταλυτική. Μετά τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ότι θα κλείσει τα σφαγεία με εγκύκλιο, οι τιμές από 4,5 ευρώ το κιλό κατέβηκαν στα 3,80 λεπτά μέσα σε 24 ώρες. Δυστυχώς οι δηλώσεις του αυτές ήταν καταστροφικές για τους κτηνοτρόφους”, σημείωσε ο κ. Ακριτίδης.
Όπως είπε εξάλλου ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης, φέτος οι εισαγωγές αμνοεριφίων από την Ρουμανία και τις βαλκανικές χώρες ήταν λιγοστές, δηλαδή περίπου 150-200.000 ζώα, ενώ πέρσι έγιναν εισαγωγές 2.000.000 αμνοεριφίων. Άρα το κενό στην αγορά είναι πάρα πολύ μεγάλο, ωστόσο αυτό δεν μετατράπηκε σε κέρδος για τους Έλληνες παραγωγούς. “Μέχρι στιγμής πάντως η ελληνική πολιτεία δεν στάθηκε πουθενά δίπλα μας. Μάλιστα αποδείχθηκε και εργαλείο των καρτέλ των εμπόρων. Αντί να βγουν και να κάνουν ανακοινώσεις στην τηλεόραση, ότι “μένουμε σπίτι” και αγοράζουμε ελληνικό γάλα και ελληνικό κρέας για να στηρίξουμε τους Έλληνες κτηνοτρόφους έκαναν το αντίθετο”.
Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την κατεύθυνση της αναγκαιότητας να στηριχθούν φέτος κατά την γιορτινή περίοδο τα ελληνικά αμνοερίφια, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης και ο Σύλλογος Κρεοπωλών Δράμας προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν μέσω καμπάνιας το κοινό προκειμένου να κάνει τις αγορές του από τοπικά κρεοπωλεία ώστε να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί. “Ο κόσμος να προπαραγγείλλει από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς του για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν οι κτηνοτρόφοι και να πωληθούν τα αμνοερίφια”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ