Με 50 λεπτά πωλούν οι πατατοπαραγωγοί

0
18735

Αυξημένες οι τιμές στο Νευροκόπι σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο έχει αυξηθεί αρκετά και το κόστος παραγωγής


Αυξημένες κατά 15 λεπτά τουλάχιστον σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές παραγωγού στην πατάτα Νευροκοπίου, στην αρχή της περιόδου συγκομιδής. Μέχρι τώρα έχει συγκομιστεί περίπου το 10% της παραγόμενης πατάτας στο Λεκανοπέδιο, ενώ η περίοδος συγκομιδής της όψιμης φετινής παραγωγής θα κρατήσει μέχρι και τον Οκτώβριο.
«Η συγκομιδή έχει αρχίσει σιγά-σιγά, τουλάχιστον για τις πρώιμες ποικιλίες, αν και φέτος οι περισσότεροι έσπειραν πατάτες λίγο πιο αργά από τις συνηθισμένες ημερομηνίες. Πλέον έχουμε και τις βροχοπτώσεις που πάνε πιο πίσω τη συγκομιδή» δηλώνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης.
Στο λεκανοπέδιο καλλιεργούνται, εδώ και αρκετό καιρό οι ίδιες περίπου ποικιλίες πατάτας με κυρίαρχες την Otolia, τη Spunta και τη Jelly. Οι κίτρινες ποικιλίες όπως η Spunta, εξασφαλίζουν και τις μεγαλύτερες τιμές στους παραγωγούς, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στα 0.50 ευρώ το κιλό, αυξημένες κατά 15 λεπτά σε σχέση με πέρσι.
Στο Νευροκόπι όπου κάθε χρόνο παράγονται περίπου 70.000 τόνοι πατάτας, όπως αναφέρει ο κ. Βέσμελης, οι φετινές τιμές θεωρούνται ικανοποιητικές καθώς καλύπτουν το κόστος παραγωγής και αφήνουν κέρδος στους αγρότες της περιοχής. Για την διαμόρφωση των τιμών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η ζήτηση που φέτος είναι αυξημένη καθώς υπάρχει μικρότερη παραγωγή λόγω της ξηρασίας, σε πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Οι ποσότητες που καλλιεργήθηκαν φέτος στο Νευροκόπι, ήταν περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες πατάτες προς πώληση, αφού υπήρξαν και προβλήματα με τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι.
Η προοπτική που διαμορφώνεται για την φετινή περίοδο, είναι θετική, τουλάχιστον μέχρι στιγμής και αν όλα πάνε καλά θα γλιτώσει τους αγρότες της περιοχής του Νευροκοπίου, από πολλά βάσανα όπως το κόστος συντήρησης και θέρμανσης της πατάτας, που μένει αδιάθετη στις αποθήκες. Ένα κόστος που λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας έχει γίνει πονοκέφαλος για πολλούς παραγωγικούς τομείς και όχι μόνο.
Θετικός είναι και ο ρόλος της ομάδας πατατοπαραγωγών της ΕΑΣ Δράμας στο Νευροκόπι, που μπορεί για την ώρα να ελέγχει ένα μικρό μέρος της παραγόμενης πατάτας στο Λεκανοπέδιο, γύρω στο 20%, αλλά η λειτουργία της είναι καθοριστική για την διαμόρφωση των τιμών παραγωγού προς όφελος του αγροτικού κόσμου της περιοχής.
Δυστυχώς όμως προβλήματα όπως αυτά των ελληνοποιήσεων και της «μαϊμού» πατάτας Νευροκοπίου που συναντά κανείς στην αγορά, συνεχίζονται, αφού ναι μεν έχει αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε αλλά οι έλεγχοι που γίνονται για την εφαρμογή του, δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε, όπως λένε οι παραγωγοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ