Μη βαράτε τον Κρίτωνα! Χτυπήστε τον Σόλωνα, πυροβολήστε τη Δημοκρατία!

0
2241

Του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου,
Δικηγόρου Δράμας


 

Πρόσφατα κάποιοι πολιτικοί και δημοσιογραφούντες επιτέθηκαν πάλι με σφοδρότητα, εξυβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον Κρίτωνα Αρσένη, πρώην Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Συνεργαζόμενο για ένα διάστημα με το ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτή σήμερα του ΜΕΡΑ 25. Απόφοιτο του Χάρβαρντ. Με οικολογική και ακτιβιστική δράση. Με σειρά τιμητικών διακρίσεων. Με συνέπεια στην προσωπική του ζωή όσον αφορά τις απόψεις του, τη φιλοσοφία του, τις αρχές του.
Μέχρι και ντροπή του Κοινοβουλίου τον χαρακτήρισαν.
Παλιότερα γιατί έκανε τη ρηξικέλευθη και ουτοπική πρόταση να υπάρχει πλαφόν στο εισόδημα του κάθε Έλληνα.
Ξεσηκώθηκαν οι απανταχού Δεξιοί, Φιλελεύθεροι, αλλά και Κεντροαριστεροί. Έθιξε τα όσια και τα ιερά. Του Καπιταλισμού. Της Ελεύθερης Αγοράς.
Τι είπε με άλλα λόγια. Πως ο περίσσιος πλούτος είναι αθέμιτος. Δεν πρέπει να επιτρέπεται. Να φορολογείται βαρύτατα. Τι παραπάνω δηλαδή είχε θεσπίσει ο Σόλωνας στην Αρχαία Αθήνα. Για να ελαφρύνει τους πάμφτωχους. Να τους απαλλάξει από τη δουλεία. Να πληρώνουν βαριά φορολογία οι έχοντες.
Μα είναι δυνατόν; Γίνονται αυτά στις φιλελεύθερες Δημοκρατίες μας;
Ας μην ανησυχούν άδικα. Κανένα σοβαρό καπιταλιστικό Κράτος, καμία Φιλελεύθερη Δημοκρατία, που σέβεται τον εαυτό της, δεν πρόκειται να θεσπίσει τέτοια μέτρα.
Κι αν τυχόν το επιχειρήσει θα βρεθούν στρατιές Λογιστών και Δικηγόρων για να βρουν παραθυράκια. Να απαλλάξουν τους πλούσιους πελάτες τους.
Όπως ο Λούβαρης για όσους θυμούνται. Ο φίλος του Ανδρέα. Ο άνεργος. Δεν έκανε καν φορολογική δήλωση. Βγήκε από τη φυλακή, γιατί ψυχορραγούσε…. Η Δικαιοσύνη ήταν γαλαντόμα. Μετά ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις του Ολυμπιακού!
Ή θα φύγουν σε άλλες χώρες. Όπως ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, που πολιτογραφήθηκε Ρώσος, για να αποφύγει τη βαριά φορολογία του Σοσιαλιστή Ολάντ!
Ας μη ανησυχούν όσοι έχουν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια στα σεντούκια τους, σε ομόλογα και μετοχές. Ή και όσοι ονειρεύονται πως θα τα αποκτήσουν.
Ένας Κρίτων δεν φέρνει το Σοσιαλισμό. Δεν είναι απειλή. Άλλοθι είναι.
Πρόσφατα του επιτέθηκαν και πάλι με σφοδρότητα. Με ακατανόμαστες ύβρεις. Γιατί έγραψε επί λέξει: «Ο Γιάννης Μιχαηλίδης λήστεψε μια τράπεζα με πολιτικό κίνητρο. Ο Λιγνάδης βίαζε ανήλικους, ο Κορκονέας δολοφόνησε παιδί 16χρονων, ο άλλος σκότωσε τον Ζακ. Ο Μιχαηλίδης έκανε φυλακή και ήρθε η ώρα αποφυλάκισης και τον κρατάνε μέσα. Οι άλλοι είναι αρεστοί τους και είναι έξω».
Δεν τους πείραξε για τους άλλους που είναι έξω. Τους πείραξε γιατί υποστήριξε πως ο γνωστός «τοξοβόλος του Συντάγματος» κατά την άποψή του θα έπρεπε να αποφυλακισθεί. Γιατί έγραψε πως «λήστεψε τράπεζα με πολιτικό κίνητρο».
Πρώτη φορά ακούνε ότι άτομα του αναρχικού και ακροαριστερού χώρου «απαλλοτριώνουν» τράπεζες «για πολιτικούς λόγους»; Γιατί κατά την απλοϊκή τους άποψη «κλέβουν το Λαό»; Για να χρηματοδοτήσουν λένε την «πολιτική τους δράση»;
Αυτό σημαίνει ότι έχουν δίκιο; Πως δεν είναι παράνομη η πράξη τους; Ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν; Όχι βέβαια. Ίσως όμως σημαίνει ότι η πράξη τους έχει μικρότερη κοινωνική απαξία. Και πως πρέπει να κριθούν με την ανάλογη επιείκεια. Ή τουλάχιστον να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους κοινούς ποινικούς.
Ο Κρίτωνας ούτε επιβράβευσε τη ληστεία με «πολιτικά κίνητρα». Ούτε παρότρυνε εξτρεμιστές να έχουν τέτοιες δράσεις. Επιείκεια ζήτησε. Αυτό που έκαναν Δημοκρατικές Κυβερνήσεις σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Για την Κόκκινη Φράξια. Ακόμη και στην Ελλάδα. Για τη 17 Ν.
Όσοι λοιπόν επιτίθενται στον Κρίτωνα. Ας κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Δεν κινδυνεύει η Κοινωνία μας από τις ιδέες του, τα λόγια του.
Αν θέλουν και πάλι ντε και καλά να του επιτεθούν. Για να είναι συνεπείς.
Ας καταφερθούν και κατά του Σόλωνα που θέσπισε τη σεισάχθεια. Που έβαλε βαρείς φόρους στους πλούσιους. Και έφυγε μετά δέκα χρόνια από την Αθήνα. Για να γλιτώσει από τα κτυπήματα. Να μη αναγκαστεί να αλλάξει τη νομοθεσία του.
Ας επιτεθούν στις σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης. Όπου τον τοξοβόλο θα τον είχαν αποφυλακίσει. Όπου δεν θα υπήρχε δικαστικό συμβούλιο, που θα έλεγε, όπως το δικό μας, «επέδειξε μεν καλή διαγωγή, αλλά το έκανε προσχηματικά…. για να πετύχει την απελευθέρωσή του».

Υ.Γ. Ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνει στόχος επιθέσεων και ο Δάσκαλος στις Φυλακές Αυλώνας, που επίσης είχε την άποψη να αποφυλακιστεί ο Μιχαηλίδης. Γιατί όπως του είπε μαθητής του και «σύντροφος του τοξοβόλου»: «παραδοθήκαμε στους Αστυνομικούς για να μη σκοτωθεί αθώος !!!». Όπως – το πιθανότερο – δεν θα έκαναν σκληροί ποινικοί εγκληματίες Που θα τύχαιναν όμως ευεργετικής αντιμετώπισης. Τελικά μήπως δεν έχουν ιδεοληψίες μόνο αναρχικοί και αριστεριστές σε αυτή τη χώρα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ