Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο του Tentart Festival στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας

0
2540

Κατερίνα Γουργιώτη στα «Χ»: «Όλη η φιλοξενία και η εξωστρέφεια των ανθρώπων της Δράμας βγαίνει μέσα από το φεστιβάλ»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Tentart Festival στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για μιά διοργάνωση γεμάτη με εκθέσεις, εργαστήρια, μουσική και προβολές. Οι δράσεις τού φεστιβάλ που διεξάγει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Art ‘n’ Roll» πραγματοποιήθηκαν στον ανοιχτό χώρο του πάρκου, με ελεύθερη είσοδο και ήταν προσβάσιμες σε όλους.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Art ‘n’ Roll», κα. Κατερίνα Γουργιώτη, δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι στο πλαίσιο του φεστιβάλ έγιναν δύο εργαστήρια: Το πρώτο, με τίτλο «Μυρίζω και μαθαίνω», αφορούσε την αισθητηριακή αγωγή με τον βοτανολόγο Ιωάννη Ζαλίδα. Μέσα από το εργαστήριο οι συμμετέχοντες γνώρισαν τα βότανα, τη μυρωδιά και την ιστορία τους, όπως και την ιστορία του τόπου, καθώς επρόκειτο για 30 βότανα τα οποία προέρχονται από την περιοχή μας. O βοτανολόγος έκανε έρευνα συγκεντρώνοντας 30 δείγματα, μέσα από τα οποία προσπάθησε να φέρει τους επισκέπτες κοντά στην ιστορία της τοπικής χλωρίδας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ έγινε ένα εργαστήριο αφήγησης και μυθοπλασίας με τη Σωτηρία Ιωαννίδου (αφηγήτρια της ομάδας Μυθοσκορπίσματα/συγγραφέα), στο πλαίσιο του οποίου έγινε προσπάθεια να μάθουν οι επισκέπτες πώς μπορούν να δημιουργούν ιστορίες και να τις αφηγούνται.
Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή βιβλίων, στο πλαίσιο της οποίας οι επισκέπτες μπορούσαν να φέρουν βιβλία που δεν χρειαζόταν πλέον στο σπίτι τους και να πάρουν κάποιο άλλο βιβλίο που τους ενδιέφερε. Οι άνθρωποι του φεστιβάλ παρακινούσαν ακόμα και αυτούς που δεν έφεραν βιβλία να πάρουν κάποιο βιβλίο, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η έννοια της φιλαναγνωσίας. Παράλληλα, έγινε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με τον τίτλο «Dreamland» της Γαλάτειας Λαγουτάρη που σχετίζονταν με τον άνθρωπο που ζούσε στη Λέσβο ως «Δήμητρα», μία προσπάθεια να αναπτυχθεί ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και τις επιλογές του κάθε ανθρώπου.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάστηκε και το πολυφωνικό σχήμα Nefes με παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου, με παραστατική προσέγγιση που περιλάμβανε κίνηση, πρόζα και ήχους από το χτύπημα μελών του ανθρώπινου σώματος. Παράλληλα, προβλήθηκε και η ταινία «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: ΟΧΙ ΠΙΑ ΔΑΚΡΥΑ (2019)» στο Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας και ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γιώργο Γεωργακόπουλο.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν ως εθελοντές και παιδιά από το camp προσφύγων. Τόσο η φετινή όσο και οι προηγούμενες διοργανώσεις έχουν αναδείξει το Tentart Festival σε έναν θεσμό πολιτισμού που καθιερώθηκε πλέον στην πόλη της Δράμας και έχει γίνει γνωστό πέρα από τα όριά της, με δράσεις και παρουσιάσεις που δεν μπορεί να δει κανείς τόσο συχνά στην ελληνική επαρχία. «Όλη η φιλοξενία και η εξωστρέφεια των ανθρώπων της Δράμας βγαίνει μέσα από το φεστιβάλ» σημειώνει στα «Χ» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Art ‘n’ Roll», κα. Κατερίνα Γουργιώτη, προσθέτοντας ότι: «το Tentart Festival φιλοξενεί καλλιτέχνες που έχουν να πουν κάτι και θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα. Είναι πολύ κουραστικό για μία εθελοντική ομάδα να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά, όταν έρχονται οι ημέρες του φεστιβάλ, μέσα από όλα αυτά που αισθανόμαστε και μοιραζόμαστε φεύγει όλη η κούραση που προηγήθηκε».
Το Tentart Festival πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας με διοργανωτή τον Σύλλογο «Art ‘n’ Roll», φέτος και με τη στήριξη του Δήμου Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ