Με ευρύ φάσμα εκδηλώσεων φέτος ο Πολιτιστικός Μάιος στο Καλαμπάκι

0
1974

– Επίκεντρο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, η ανάδειξη του επίκαιρου μηνύματος της Ειρήνης
– Μιλά στα «Χ» η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, κα Αθανασία Θεοδωρίδου


Από τις 14 Μαΐου έως τις 26 Ιουνίου θα διαρκέσει φέτος η πολύ ενδιαφέρουσα σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Μαΐου», στο Καλαμπάκι.
Τον θεσμό διοργανώνει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου με τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Δοξάτου αλλά και τη βοήθεια αρκετών φορέων και συλλόγων που συνδράμουν στην υλοποίηση του προγράμματος των εκδηλώσεων.
Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή, την εκκένωση της Θράκης και την εγκατάσταση των προσφύγων στο Καλαμπάκι, όλες οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Μαΐου είναι αφιερωμένες σε αυτό το γεγονός, όπως εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου κα Αθανασία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην προσφυγική μνήμη και την πορεία του τόπου στη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών. Επίσης, λόγω της συγκυρίας, οι άνθρωποι του Μ.Π.Σ. Καλαμπακίου θεώρησαν ότι θα έπρεπε φέτος να αναδειχθεί και το επίκαιρο μήνυμα της «Ειρήνης» και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και το δεύτερο Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου, ένα διήμερο με εκδηλώσεις που θα έχουν κεντρικό άξονα το μήνυμα της Ειρήνης υπό τον τίτλο «Ο κήπος της Ειρήνης».
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα γίνουν, υπάρχει σειρά από δράσεις που απλώνονται σε πολύ μεγάλο φάσμα, και σχεδιάστηκαν με στόχο να εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο. Φέτος το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Μαΐου θα υλοποιηθεί με τον γενικό τίτλο: «Καλαμπάκι 100 χρόνια -1922-2022 μνήμη & ιστορία», όπως εξηγεί η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σάββατο 14/5, στις 7.30 μ.μ. εγκαίνια έκθεσης του Τμήματος καλών τεχνών και της έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων αφιερωμένης στα εκατό χρόνια συνεχούς κατοίκησης στο Καλαμπάκι.

Κυριακή 15/5, στις 10.30 π.μ. παράλληλες δράσεις- σκάκι (με τη συνεργασία του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας). Στις 7.30 μ.μ. Παρουσίαση βιβλίου «Σπίτι παιδιού» του Κυριάκου Συφιλτζόγλου.

Σαββατοκυριακο 21 & 22/5 στην πανήγυρη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα διεξαχθεί διήμερο αφιερωμένο στην προσφυγική μνήμη.

Σάββατο 21/5, στις 8.00 μ.μ. σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος «Καλαμπάκι: Ιστορία ενός αιώνα. Μετά τον ξεριζωμό η εγκατάσταση στη νέα πατρίδα. 1922-2022» – Μαρτυρίες πρώτης γενιάς προσφύγων στο Καλαμπάκι.

Κυριακή 22/5, στις 8.00 μ.μ. η παρουσίαση του υπό έκδοση ιστορικού & φωτογραφικού Λευκώματος «Καλαμπάκι, συνομιλώντας με τις σιωπές της ιστορίας». Η έκδοση γίνεται από την Α.Μ.Κ.Ε. «Κύκλωψ» σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Δράμας.

Σαββατοκύριακο 28 & 29/5 Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων.

Σάββατο 28/5 θα παρουσιαστούν οι γεύσεις του παραδοσιακού γάμου στη Θράκη & τη Μικρά Ασία – παρουσίαση από Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής. Φυσικά με το απαραίτητο γλέντι του γάμου.

Κυριακή 29/5, στις 8.00μ.μ. θα παρουσιαστεί διαγωνισμός μαγειρικής παραδοσιακών εδεσμάτων – Με τη συνεργασία του ΔΙΕΚ ΔΡΑΜΑΣ.

Δευτέρα 30/5, στις 7.00 μ.μ. Δωρεάν σεμινάριο decoupage με θέμα «Παλαίωση με χρώματα κιμωλίας & εφέ ξύλου». Το σεμινάριο επιμελείται και παρουσιάζει η κ. Ελένη Θωμά. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στον χώρο της έκθεσης.

Παρασκευή 3/6, στις 7.30μ.μ. Ζωγραφική για ενήλικες με θέμα «Ελάτε να ζωγραφίσουμε μαζί και να πάρετε το έργο μαζί σας». Ένα διαφορετικό δωρεάν μάθημα ζωγραφικής με το ζωγράφο κ. Κ. Ζαμπίδη στον χώρο του Συλλόγου. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής, στο χώρο του Συλλόγου.

Το Σαββατοκύριακο 4 & 5/6, στις 8.00μ.μ. θα διεξαχθεί το Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Ένα διήμερο αφιερωμένο στα παιδιά και τους εφήβους που αγαπούν τον παραδοσιακό χορό. Με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα.

Κυριακή 5/6, στις 6.30μ.μ. θα γίνει διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά.

Σάββατο 11/6, στις 9.00 μ.μ. Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στην εποχή του Μεσοπολέμου με τίτλο «..Στη τρελή νοτιά..» Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Αναστάσιος Ευδοκίου ενώ τα κείμενα είναι της Αθανασίας Θεοδωρίδου.

Κυριακή 12/6 Ημερίδα – Εκδήλωση «Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στη Θράκη και τη Μικρά Ασία» σε συνδιοργάνωση και υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.
Εισηγητές θα είναι οι:
Δήμος Γκίκας, Υπεύθυνος διδασκαλίας και εκμάθησης Ελληνικών χορών στο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας, Δ.Π.Θ. ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής
Αγγελική Δεληκάρη, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ,
Ελένη Γιαντση και Μάρω Μαυροπούλου, Απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ,
Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Δημήτρης Μαυρόπουλος, εκπαιδευτικός, Διευθυντής 15ου Δημοτικό Σχολείου Δράμας
Πολύνα Μπανά, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας, Νομικός, ποιήτρια.
Κωνσταντίνος Νιγδέλης, Ιστορικός Προσφυγικού Ελληνισμού,
Σοφία Τσίγκου, Πρόεδρος συλλόγου Μικρασιατών Νόμου Καβάλας.
Αλεξάνδρα Χοροζίδου – Τσανακτσίδου,
Σεβαστή Παυλίδη και Αννα – Μαρία Τακαλίου, Φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Δευτέρα 13/6, στις 7.30μ.μ. σε πρώτη παρουσίαση το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Κρομμύδα « Δούρειος Ίππος».

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19/6, θα διεξαχθεί το φεστιβάλ παιδικού βιβλίου με τίτλο «Ο Κήπος της Ειρήνης», ένα διήμερο αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο και τους μικρούς αναγνώστες σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Μια φορά κι έναν καιρό» στο Καλαμπάκι.

Σάββατο 18/6 η παιδική μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Ο κήπος της Ειρήνης». Μια διαφορετική θεατρική παράσταση για την «Ειρήνη» από τη μικρή θεατρική ομάδα του Μ.Π.ΣΚ. σε συνεργασία με την Παιδική και Νεανική Χορωδία «Φιλομήλα» του Μ. & Κ. Συλλόγου Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Το μουσικό παραμύθι επί σκηνής. Κείμενα: Αθανασία Θεοδωρίδου. Μουσική Σύνθεση: Άννα Μαρία Κότσιφα. Επιμέλεια θεατρικής παρουσίασης: Αθανασία Γκόλνα, Μαρία Μελιάδου, Παρασκευή Λαζαρίδου. Μαέστρος: Άννα Μαρία Κότσιφα.

Κυριακή 19/6 το πρωί θα γίνει ο ποδηλατικός γύρος Καλαμπακίου και το απόγευμα η εκδήλωση «Μαθαίνω το χωριό μου και την ιστορία του μέσα από το παιχνίδι και την τέχνη. Μια πρωτότυπη δράση με τη δημιουργία ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού με τους πίνακες του Γιώργου Μυλωνά». Τα πιο μικρά παιδιά του τμήματος παραδοσιακού χορού θα κάνουν μια ξεχωριστή παρουσίαση.

Σάββατο 25/6, στις 9 μ.μ. θα διοργανωθεί Βραδιά Disco. Η αγαπημένη ντισκοτέκ των παλιότερων σε νέα έκδοση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ