Με ορίζοντα το Πάσχα η λειτουργία των φυλακών

0
339

Αν. Πούλιος στα «Χ»: «O ορίζοντας που υπάρχει είναι ότι μέχρι τέλη Μαρτίου θα αρχίσει η εγκατάσταση των εργαζομένων στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα του Νικηφόρου»


 

Μέχρι τέλη Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει η εγκατάσταση των εργαζομένων στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα του Νικηφόρου, αρχικά του διοικητικού προσωπικού και ακολούθως του προσωπικού φύλαξης. Το προσωπικό εκπαιδεύεται αυτή τη στιγμή στις φυλακές Κομοτηνής και Νιγρίτας.
Ο ορίζοντας που υπάρχει είναι μέχρι το Πάσχα ή αμέσως μετά θα ξεκινήσει η λειτουργία των φυλακών με τους πρώτους κρατούμενους. Αυτή τη στιγμή ο διευθυντής έχει ήδη λάβει θέση, έχει διοριστεί και βρίσκεται ήδη στον χώρο των φυλακών, όπως και ο προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών και ο αρχιφύλακας. Επιβλέπουν τις τελευταίες εργασίες και επιδιορθώσεις στο κτήριο λόγω κάποιων μικροπροβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έχει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος που μίλησε χθες για το θέμα αυτό στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας.
Όπως είπε επίσης ο κ. Πούλιος: «Aυτή είναι η ενημέρωση που έχω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τον ίδιο τον διευθυντή με τον οποίο έχουμε μιλήσει 2 ή 3 φορές τηλεφωνικά. Συμφωνήσαμε να έχουμε και συνάντηση για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας. Έχω ήδη συναντηθεί με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο από τον οποίο ζήτησα να διατηρηθεί η τρίτη θέση εισαγγελέα και την επόμενη χρονιά στη Δράμα, γιατί δυστυχώς το 2014 καταργήθηκε μια από τις τρείς οργανικές θέσεις στη Δράμα με αποτέλεσμα να έχουμε μόνο δυο οργανικές θέσεις εισαγγελέων. Φυλακές με δυο θέσεις εισαγγελέων είναι αδύνατο να λειτουργήσουν. Πέρσι το αίτημά μας έγινε δεκτό και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρίτη οργανική θέση στη Δράμα, έχουμε τρίτο εισαγγελέα. Ζήτησα να διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς και φέτος, μέχρι να καταφέρουμε να πετύχουμε την επανίδρυση της τρίτης οργανικής θέσης, για να μπορεί να είναι δυνατή η λειτουργία των φυλακών. Η θέση μας ήταν πλήρως κατανοητή από τον κ. Ντογιάκο, ο οποίος μας υποστήριξε και πέρσι ενώ και φέτος μου είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα και θα επιδιώξει να υπάρχει η τρίτη θέση και φέτος μέχρι να γίνει οργανική».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Δράμας, έχουν απευθυνθεί στον Άρειο Πάγο και ζήτησαν την επαναθέσπιση της τρίτης οργανικής θέσης. «Ευελπιστούμε ότι την επόμενη χρονιά αυτό θα γίνει, διότι δεν είναι δυνατόν να ζούμε κάθε χρόνο με την αγωνία, αν θα καλυφθεί η τρίτη θέση εισαγγελέα ή θα είμαστε με δυο εισαγγελείς όπως προβλέπουν οι οργανικές θέσεις στη Δράμα».
Υπενθυμίζεται ότι η τελετή της διοικητικής παράδοσης του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Δράμας στο Νικηφόρο από την αρμόδια επιτροπή της εταιρίας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, προς στην επιτροπή παραλαβής που ορίστηκε από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον Ιούνιο του 2020. Η θεμελίωση του έργου των φυλακών Νικηφόρου που θα απασχολήσει 258 άτομα για την λειτουργία του ξεκίνησε το 2002 και από τότε, για την ολοκλήρωση του έργου έχουν περάσει περισσότερο από δυο δεκαετίες μέσα από διάφορες διακυμάνσεις. Φαίνεται όμως ότι αυτή τη φορά πράγματι το διάστημα που απέμεινε μέχρι τη λειτουργία τους είναι πολύ μικρό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ