Με πλήθος κόσμου οι εκδηλώσεις στο Λίσσε

0
633

Εγκαινιάστηκε στην κοινότητα Οχυρού το δωμάτιο εικονικής πραγματικότητας των μαχών


 

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν φέτος οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της 82ης Επετείου της μάχης των Οχυρών στο Λίσσε και στην Τοπική Κοινότητα Οχυρού του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, ως εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Μετά την πρωινή έπαρση σημαίας στην κεντρική πλατεία του Κ. Νευροκοπίου από διμοιρία αποδόσεως τιμών με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του δήμου, ακολούθησε η αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος της κοινότητας Οχυρού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζιχνών-Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου και στη συνέχεια στο χώρο του οχυρού Λίσσε, η η τελετή επιμνημόσυνης δέησης. Αμέσως μετά έγινε ομιλία από την κα Πατρωνίδου Δήμητρα Δρ. Ιστορίας. Προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων, στην διάρκεια της οποίας ο κ. Χαρδαλιάς γονάτισε από σεβασμό εμπρός στο μνημείο των πεσόντων του οχυρού. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και τα εγκαίνια του Μουσείου ΛΙΣΣΕ. Εκεί έγινε σύντομα η παρουσίαση του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Μουσείου –Πάρκου Λίσσε.
Έπειτα έγινε στην κοινότητα Οχυρού η τελετή εγκαινίων του θεματικού χώρου Εικονικής Πραγματικότητας στο κτήριο της πρώην κοινότητας και η παρουσίαση του VR Room.
Το Οχυρό Λίσσε ήταν ένα φωτεινό σημείο ηρωισμού και ανδρείας στην διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ανήκε στη οχύρωση της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου που άρχισε με εντατικούς ρυθμούς από το 1936. Η οχύρωση αυτή εκτεινόταν από τη νοτιοανατολική όχθη του Αξιού και το όρος Μπέλλες μέχρι τη δυτική όχθη του Νέστου, όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην διάρκεια της ομιλίας της κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης, η Δρ. Ιστορίας κα Δήμητρα Πατρωνίδου. Η ίδια τόνισε ότι για την οχύρωση αυτή διατέθηκαν το 1936 περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δραχμές. Τότε το 90% των πιστώσεων για τα οχυρωματικά έργα διατέθηκε στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και μόλις ένα 10% στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” για τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών στο Οχυρό Λίσσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς είπε ότι: “Αυτή η θυσία είναι η δική μας παρακαταθήκη” ενώ ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Μπλούχος ευχήθηκε “Χρόνια πολλά” στο Νευροκόπι, στη Δράμα και σε όλους Έλληνες λέγοντας ότι είναι μια μεγάλη ημέρα για το Νευροκόπι και την Τοπική Κοινότητα του Οχυρού. Μιλώντας επίσης για τους ήρωες του Οχυρού Λίσσε τόνισε: “Αυτοί οι άνθρωποι πάλεψαν με παλικαριά, γενναιότητα και αυτοθυσία και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας. Για αξίες και ιδεώδη που δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε. Ας είναι οι θυσίες τους, η γενναιότητά τους και η αυταπάρνησή τους, οδοδείκτης για εμάς τους νεώτερους, διότι η σύγχρονη εποχή και οι προκλήσεις της απαιτούν ένα νέο πατριωτισμό. Ας ακολουθήσουμε τα βήματά τους”.
Με αφορμή την 82η επέτειο της μάχης στο Λίσσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: “Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα και σε αυτές τις στιγμές με τις ιδιαίτερες γεωπολιτικές συνθήκες, η μάχη των οχυρών αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά σηματωρός της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε όλοι οι Έλληνες, για να αποκρούσουμε τις οποιαδήποτε επιβουλές απέναντι στην πατρίδα. Είναι αθάνατοι. Η θυσία τους μας εμπνέει”.
“Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Οχυρό Λίσσε. Ένα πανέμορφο τόπο και τόπο ιστορικής μνήμης, όπου έχει γραφτεί άλλη μια ηρωική σελίδα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Άνθρωποι όλο ψυχή και όραμα, με πίστη στα ιδανικά, έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν. Ακολούθησαν μέχρι τέλους αυτό που του έλεγε η ψυχή τους και αποχωρώντας από το οχυρό Λίσσε κέρδισαν το θαυμασμό ακόμη και της Γερμανίας” τόνισε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ είπε ότι: “Είναι μια ξεχωριστή ημέρα για το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου και για την κοινότητα Οχυρού. Αλλά είναι και για εμένα προσωπικά, καθώς στη μάχη των οχυρών του Λίσσε το 1941, πολέμησε ο παππούς μου, ο Πέτρος Μαρκόπουλος. Έχω μνήμες σαν παιδί από την εικόνα της παλάμης του και την σφαίρα που δέχθηκε εκεί, αλλά και από την ιστορία του Λίσσε. Νοιώθω μεγάλη χαρά για την παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά και του Αλκιβιάδη Στεφανή και του τόσο πολύ κόσμου, που δείχνει πως ό,τι ρίχνουμε ως σπόρο τιμώντας αυτές τις ιστορικές σελίδες του γένους μας, βρίσκει έδαφος να φυτρώσει και στη νεολαία. Υπάρχει πολύς νέος κόσμος σήμερα και αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα”.
“Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Έθνους”, χαρακτήρισε τη μάχη των Οχυρών ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, επισημαίνοντας ότι: “Τα οχυρά της γραμμής Μεταξά έπαιξαν το δικό τους καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου… Ήρθαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος…”.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτιμσού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου είπε μεταξύ άλλων ότι: “Η μάχη των οχυρών του Λίσσε έρχεται να υπενθυμίσει σε όλες εμάς τις νεώτερες γενιές, πως την Ελευθερία, την έχουμε κατακτήσει με αίμα αγώνες και θυσίες. Επίσης πως η πατρίδα και σύνορα έχει και πρέπει να τα διαφυλάτουμε και να τα υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο…”.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “Η ιστορία μας δεν πρέπει να ξεχνιέται. Είναι αυτή που μας δυναμώνει και πρέπει να μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές” ενώ ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης τόνισε: “Ως Δραμινοί αισθανόμαστε περήφανοι γιατί αυτός ο τόπος ο αιματοβαμμένος, θυσίασε τη ζωντάνια του, τους νέους συμπατριώτες μας, που έδωσαν στο Λίσσε έναν ηρωικό αγώνα, για τον οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά παγκοσμίως, ως αγώνας θυσίας για την Ελευθερία…”.
Ο Δήμαρχος Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης, τόνισε ότι: “Για πρώτη φορά ο εορτασμός της επετείου των οχυρών Λίσσε έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Νευροκοπίου. Μας τίμησε με την παρουσία του ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής. Η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Το εθνικό φρόνημα στην περιοχή μας είναι μεγάλο. Να σημειώσω ότι είναι το πρώτο οχυρό σε όλη την Ελλάδα που έχει παραδοθεί σε δήμο. Παράλληλα ξεκινά με τα εγκαίνια και το VR room το οποίο κόστισε περίπου 200.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Πρόκειται για 15 υπερσύγχρονες καρέκλες εικονικής πραγματικότητας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου ο επισκέπτης του Λίσσε θα μπορεί να βιώνει την πραγματικότητα των μαχών εκείνης της περιόδου”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ