Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το νέο κατάστημα κράτησης Δράμας

0
375

– Κονδύλιο περίπου 340.000 ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων
– Αν. Πούλιος: «Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε τον Ιούνιο να λειτουργήσει για πρώτη φορά το κατάστημα κράτησης»


 

Μετά τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 24 Μαρτίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας με την παρουσία των τοπικών βουλευτών Θεόφιλου Ξανθόπουλου και Χαράς Κεφαλίδου, καθορίστηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, ένα ραντεβού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας ενόψει της έναρξης λειτουργίας του.
Στο υπουργείο μετέβησαν την Πέμπτη 30 Μαρτίου και συνάντησαν στις 13.00 το μεσημέρι, τον Υφυπουργό κ. Ελευθέριο Οικονόμου, οι βουλευτές της Π.Ε. Δράμας κ.κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος της Ν.Δ., Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Χαρά Κεφαλίδου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όπως και η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αικατερίνη Τσακιρίδου.
Μιλώντας για την εν λόγω συνάντηση στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, είπε ότι ο κ. Οικονόμου ήταν πλήρως ενημερωμένος για τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κτήριο του καταστήματος κράτησης Νικηφόρου και ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένα εγκεκριμένο κονδύλιο περίπου 340.000 ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.
«Δεδομένης της γνώσης των προβλημάτων και της θέλησης να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα, ο υφυπουργός, θεώρησε ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση των εργασιών μέσα στο επόμενο δίμηνο, ούτως ώστε τον Ιούνιο, όπως είναι προγραμματισμένο το κατάστημα κράτησης να λειτουργήσει με τους πρώτους κρατούμενους. Σε κάθε περίπτωση τον Ιούνιο ολοκληρώνεται και η εκπαίδευση των εσωτερικών και εξωτερικών φυλάκων. Αν τηρηθούν όλα αυτά θεωρούμε ότι είναι εφικτή η έναρξη λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που πρέπει, θα υπάρξει μια μικρή μετάθεση στο χρόνο αυτό. Όμως με δεδομένη τη θέληση που υπάρχει, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε τον Ιούνιο να λειτουργήσει για πρώτη φορά το κατάστημα κράτησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Το πλάνο έναρξης λειτουργίας του καταστήματος τον προσεχή Ιούνιο, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των διακοσίων περίπου φυλάκων η οποία έχει ήδη ξεκινήσει είναι εφικτή αλλά ένας παράγοντας που μεσολαβεί μέχρι τότε είναι οι εθνικές εκλογές. Τίθεται λοιπόν εύλογα ο προβληματισμός κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των φυλακών τον Ιούνιο.
Σχετικά με το θέμα αυτό και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας απαντά: «Αυτός ήταν και ο δικός μας φόβος. Αλλά όσον αφορά το ζήτημα των εργασιών αυτό αφορά καθαρά υπηρεσιακές διαδικασίες που ούτως ή άλλως έχουν προγραμματιστεί. Εκείνο που ήταν κρίσιμο ήταν το ζήτημα της τοποθέτησης των φυλάκων, όμως ο υπουργός και το επιτελείο του θεώρησαν, ότι παρά το γεγονός ότι θα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, υπάρχει ο νομικός εκείνος τρόπος για να γίνουν κανονικά οι τοποθετήσεις των φυλάκων. Αυτό είπε και στη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη. Οπότε με δεδομένο ότι γνωρίζει το ζήτημα και έχει βρει τον τρόπο αντιμετώπισής του, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει, τουλάχιστον η θέληση να ολοκληρωθεί η διαδικασία παρά το γεγονός, ότι θα βρεθούμε σε προεκλογική και μετεκλογική περίοδο».
Πάντως σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, μιλώντας για τη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα την Πέμπτη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «εντός των πλαισίων που επιβάλει ο νόμος και ο θεσμικός του ρόλος, θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το ζήτημα και να επιδιώκει την άμεση, ασφαλή και πλήρη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου Δράμας».
Αξίζει να σημειωθεί επίσης σε ότι αφορά την επικείμενη λειτουργία του καταστήματος κράτησης ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με έγγραφό του τις προηγούμενες ημέρες, γνωστοποίησε προς τους προϊσταμένους των σωφρονιστικών καταστημάτων ότι προτίθεται να αποσπάσει υπαλλήλους του κλάδου ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Δράμας για την κάλυψη των αναγκών του. Για τον λόγο αυτό και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση προς τους υπαλλήλους που επιθυμούν να αποσπαστούν προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση μέχρι 27 Μαρτίου.
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, αιτήσεις μετάταξης υπέβαλλαν συνολικά 25 άτομα. Οι 13 ήταν από τις φυλακές Νιγρίτας, οι 7 ήταν από τις φυλακές Κομοτηνής και οι 5 από άλλες φυλακές της χώρας, ενώ οι αιτούντες την μετάταξη ήταν στην πλειοψηφία τους Δραμινοί.
Όπως είναι γνωστό ήδη την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε το ΦΕΚ με το οποίο έγιναν γνωστά τα ονόματα των πρώτων 81 νεοδιοριζομένων υπαλλήλων από τους 398 προσληφθέντες της σχετικής προκήρυξης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και διοριστέοι στο κατάστημα κράτησης Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ