«Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούμε να μειώσουμε το κόστος για θέρμανση, ψύξη και ηλεκτρικό»

Αθλητικά κέντρα – Γυμναστήρια – Προπονητήρια

0
2136

Του Αθανάσιου Κάππα, Civil & Traffic Engineer

Στα αθλητικά κέντρα της πόλης μας, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στο κέλυφος και στα συστήματα θέρμανσης, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος για θέρμανση, ψύξη και ηλεκτρικό. Με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταΐκού και το net metering παράγουμε μέρος της απαιτούμενης ενέργειας του κτιρίου μειώνοντας δραματικά τα ενεργειακά κόστη. Πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη.
Στην Ελλάδα, η κατανάλωση ενέργειας σε κλειστά γυμναστήρια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη, μετά τα έξοδα προσωπικού, αφού φτάνει στο 30% των συνολικών λειτουργικών εξόδων σε σύγκριση με το 10-20% σε κτίρια διαφορετικών χρήσεων. Συχνά, το υψηλό κόστος προκαλεί περιορισμό των ωρών λειτουργίας ή της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. διακοπή θέρμανσης ή μείωση φωτισμού). Η ειδική κατανάλωση ενέργειας σε διάφορες ευρωπαϊκές κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις κυμαίνεται από 170–600 kWh/m2 στα γυμναστήρια πολλαπλών χρήσεων και 600–6000 kWh/m2. Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη μέση ειδική κατανάλωση ενέργειας είναι 73,2 kWh/m2 στα κλειστά γυμναστήρια, πολύ χαμηλή, κυρίως λόγω της έλλειψης συστημάτων αερισμού/θέρμανσης. Προτεινόμενες παρεμβάσεις για τη μείωση λειτουργικών δαπανών

Η διαμόρφωση ορθολογικής συμπεριφοράς του προσωπικού σε συνδυασμό με τις παρακάτω προτεινόμενες παρεμβάσεις μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά στην μείωση των λειτουργικών δαπανών.
-Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας ή αντικατάσταση κλιματιστικών με νέας γενιάς. Μειώνουμε τις καταναλώσεις από 25 έως και 60%
-Αντικατάσταση υπάρχοντος λέβητα πετρελαίου με νέο υψηλής απόδοσης ή αντικατάσταση με λέβητα φυσικού αερίου. Η μείωση δαπάνης μπορεί να φτάσει και το 50%.
-Η κατανάλωση για φωτισμό στα κτίρια είναι το 20 – 50% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED σε συνδυασμό με την απαραίτητη μελέτη φωτισμού μπορεί να επιφέρει μειώσεις στο ύψος του 30 – 80%.
-H Εφαρμογή Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων (BEMS – Building Energy Management Systems) μπορεί να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης θέρμανσης, κλιματισμού και φωτισμού έως 30%. Η αποπληρωμή του επιτυγχάνεται σε 2 έως 5 έτη.
-Η θερμομόνωση μπορεί να μειώσει τις ανάγκες του κτιρίου για θέρμανση και ψύξη ύψους 40-60%, να διατηρεί σταθερή εσωτερική θερμοκρασία, να αναβαθμίζει το κτίριο και να εξασφαλίζει υψηλή ενεργειακή κλάση. Οι αποσβέσεις κυμαίνονται στα 4-6 έτη.
– Η τοποθέτηση ηλιακών θερμικών συλλεκτών για τη θέρμανση και για ζεστό νερό χρήσης και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για τη σύνδεση με τον πάροχο (net metering) μειώνει κατά πολύ το ηλεκτρικό κόστος.

Οι σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, εναρμονισμένες και με τις περιβαλλοντικές πολιτικές και ανάγκες της εποχής μας, είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη του αθλητισμού μας. Οι τοπικές κοινωνίες, η νέα γενιά και συνολικά η αθλητική οικογένεια τις έχει ανάγκη και πρέπει να δουλέψουμε καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Προσπαθούμε και θέλουμε να δώσουμε σε όλους τους δημότες όσο το δυνατόν περισσότερες ασφαλείς εγκαταστάσεις κι εναλλακτικές για να προσφέρουμε αθλητισμό σε όλους, μικρούς και μεγάλους γιατί «Αγαπάμε τον αθλητισμό, Αγαπάμε Δράμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!