Μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την ενίσχυση των πατατοπαραγωγών

0
20597

Γ. Ζιμπίδης στα «Χ»: «Oι ενισχύσεις που θα δοθούν στην περιφέρεια μας μόνο για την πατάτα είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ»

Ανοικτό είναι από 1η Ιουνίου το σύστημα των δηλώσεων που αφορούν την ενίσχυση των πατατοπαραγωγών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όσα υπέστησαν από την υγειονομική κρίση. Το ποσό αφορά ενίσχυση για 19.100 στρέμματα πατάτας που καλλιεργούνται στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και οι παραγωγοί θα λάβουν ενίσχυση 205 ευρώ ανά στρέμμα.
Όπως είπε ανέφερε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης, το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό για διάστημα ενός μήνα και οι πατατοπαραγωγοί που έκαναν αιτήσεις ΟΣΔΕ μέσω των γεωργικών συμβούλων θα πρέπει να προχωρήσουν στις σχετικές αιτήσεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης που δικαιούνται.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας για την καταβολή των ενισχύσεων δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους πατατοπαραγωγούς του λεκανοπεδίου στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση του σχετικού ΦΕΚ και στην εξειδίκευση των όρων της αποζημίωσης. «Εκτίμησή μου είναι ότι η καθυστέρηση οφείλεται και στην ένταξη της βουβαλοτροφίας στις συγκεκριμένες ενισχύσεις. Πάντως, αξίζει να πούμε ότι οι ενισχύσεις που θα δοθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μόνο για τις ενισχύσεις των πατατοπαραγωγών είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η πατάτα που καλλιεργείται στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου σε έκταση 19.100 στρεμμάτων» πρόσθεσε ο κ. Ζιμπίδης.
Υπενθυμίζεται ότι η περσινή χρονιά κύλησε με κλειστή την εστίαση και τα ξενοδοχεία, που είναι και από τους τομείς που απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση του προϊόντος και, κατά συνέπεια, να πέσει η τιμή του.
Στις αρχές Απριλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός συνυπέγραψαν χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 24,2 εκατ. ευρώ, σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και η καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα.
Με την εν λόγω απόφαση θεσπίστηκε καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, σε όλη τη χώρα, οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:
-Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος αιτήσεων 2020, όπως αυτή η αίτηση ελήφθη υπόψη για την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2020.
-Ειδικά για τους εκτροφείς βουβάλων, δικαιούχοι είναι οι εκτροφείς ελληνικού βούβαλου που είναι εγγεγραμμένοι στο γενεαλογικό βιβλίο της συγκεκριμένης φυλής που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
-Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε.
Όπως είπε, πάντως, στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης, μετά την κατάθεση των αιτήσεων των πατατοπαραγωγών, θα ακολουθήσουν οι διασταυρώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου στη συνέχεια να πιστωθούν τα χρήματα των ενισχύσεων, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ