Κώστας Ακριτίδης στα «Χ»: «Θα πρέπει να εξηγηθεί γιατί ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία. Η μείωση δεν είναι 10% όπως ανήγγειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ»
Παρότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ανακοινώσει ότι φέτος θα υπάρξει μείωση κατά 10% περίπου στην βασική ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων και ενώ ξεκίνησαν οι πληρωμές της Βασικής Ενίσχυσης στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, πολλοί κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν μείωση μέχρι και 40%. Η μείωση αυτή θα πρέπει να αιτιολογηθεί, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου της Προσοτσάνης, κ. Κώστας Ακριτίδης.
«Θα πρέπει να εξηγηθεί γιατί ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία. Η μείωση δεν είναι 10% όπως ανήγγειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά πολύ μεγαλύτερη σε πολλούς συναδέλφους. Είμαστε σε αναμονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συγκεντρώσουμε και άλλα στοιχεία και να κάνουμε ένα υπόμνημα στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μας εξηγήσει για ποιο λόγο έγιναν αυτές οι μειώσεις. Οι γεωπόνοι που κάνουμε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, στην ΕΑΣ ή σε ιδιώτες, «έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά». Είναι πρωτοφανές να έχεις αγορασμένα δικαιώματα χωρίς ποινές από κάπου και να μην σου αποδίδουν τα χρήματά σου» διευκρίνισε ο κ. Ακριτίδης.
Σε ετήσια βάση δίνεται προκαταβολή 70% για τη Βασική Ενίσχυση και 30% για το “Πρασίνισμα” τον Οκτώβριο, ενώ τον Δεκέμβριο γίνεται εκκαθάριση για το υπόλοιπο της Βασικής Ενίσχυσης και του “Πρασινίσματος”. Πρακτικά οι αγρότες εισπράττουν τον Δεκέμβριο όσα και τον Οκτώβριο. Εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν ποινές, οι οποίες οδηγούν σε μειώσεις. Τον Δεκέμβριο επίσης δίνεται και η εξισωτική αποζημίωση για την οποία παρατηρούνται επίσης μειώσεις έως 30% χωρίς αιτιολογία, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης.
Όπως δηλώνει ο κ. Ακριτίδης, εξαιτίας αυτών των εξελίξεων υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν χάσει από 1500 έως 3500 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της κτηνοτροφικής μονάδας τους. «Με τον τρόπο αυτό γίνεται ζημιά στην κτηνοτροφία της περιοχής μας και δεν άκουσα από κανέναν να βγει και να κάνει έστω μια ανακοίνωση».
Η Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Για το ίδιο ζήτημα, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 38 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέβαλλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρωτώντας:
(1) γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη βάση και του νέου επιτελικού κράτους, δεν προχώρησε έγκαιρα στους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι πραγματικοί δικαιούχοι ενίσχυσης και ποιοι όχι, αντί να προχωρήσει σε οριζόντια περικοπή των ενισχύσεων που θα επηρέαζε το σύνολο των δικαιούχων και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο,
(2) για την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή την αρνητική κατάσταση,
(3) για την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα στην τεχνολογική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που θα συνεχίσουν να υφίσταται εξαιτίας της «τεχνικής λύσης» που έχει επιλεχθεί για την κατανομή των βοσκοτόπων, και
(4) για την πρόθεσή του να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του νέου ορισμού για το μόνιμο βοσκότοπο του Κανονισμού 2017/2393 (Κανονισμού OMNIBUS) με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ που θα οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων κατά περίπου 8 εκ. στρέμματα και θα περιορίσει τέτοια φαινόμενα ενώ παράλληλα θα εξαφανίσει την απειλή οποιασδήποτε σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες.
Η δήλωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής
Επίσης για το ίδιο θέμα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι: «650.000 αγρότες διαπιστώνουν ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων που δικαιούνται δεν τους έχουν καταβληθεί στο ακέραιο όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Οι επιδοτήσεις που τους καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μειωμένες κατά 10% χωρίς καμία ενημέρωση και εξήγηση. Πάνω από 100 εκ ευρώ επιδοτήσεων παρακρατήθηκαν από τους αγρότες την στιγμή που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς. Αιτία η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καλύψει παράνομα ρουσφέτια, με την κατανομή επιδοτήσεων μέσα από το εθνικό απόθεμα, σε άτομα που δεν έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν ασκούν και γεωργική δραστηριότητα. Για να ικανοποιηθούν αυτά τα ρουσφέτια περικόπηκαν δικαιώματα επιδοτήσεων από τους πραγματικούς παραγωγούς. Για την παράνομη παρακράτηση υπάρχουν σοβαρές ευθύνες που οφείλουν οι αρμόδιοι να τις αναλάβουν. Καλώ άμεσα τον κ Μητσοτάκη να βάλει τέλος στην εξαπάτηση των αγροτών και να επιστρέψει όλες τις επιδοτήσεις που παράνομα παρακρατήθηκαν».