Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ και αύξηση κατώτατου μισθού εξήγγειλε από την ΔΕΘ ο Α. Τσίπρας

0
2828

Τι υποσχέθηκε από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Tις προθέσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μετά την λήξη των μνημονιακών προγραμμάτων, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, κ. Α.Τσίπρας από το βήμα των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Ο κ. Α. Τσίπρας πάντως υποστήριξε ότι οι εξαγγελίες του δεν αφορούν παροχές.

Ο Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι μετά από 9 χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Για 6 συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ το 2018 αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2,5%. Η ανεργία από 27% το 2015, έπεσε στο 19,1%. Πάνω από 300.000 νέες θέσεις δημιουργήθηκαν στην 3ετία.
Επεσήμανε ότι οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης, οικονομικού κλίματος, επιχειρηματικών προσδοκιών και καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια. Εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή, κατανάλωση των νοικοκυριών και λιανικό εμπόριο βρίσκονται σε άνοδο.
Είπε ακόμη ότι πρώτος στόχος του σχεδίου για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας είναι η ανάκτηση της εργασίας. Να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες. Να καταφέρουμε εντός της επόμενης πενταετίας να μειώσουμε την ανεργία στο 10%.
Εξέφρασε την άποψη ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Μια αποτύπωση στόχων, προτεραιοτήτων και πολιτικών που έχουμε την βούληση να συνεχίσουμε να υλοποιούμε χωρίς ολιγωρίες.
Διαβεβαίωσε ότι σήμερα είμαστε σε θέση να βάλουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο. Πρώτη μεταρρύθμιση: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, την αρχή της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, να εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου.
Μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού λεγοντας ότι μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξησή του το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Είπε ακόμη ότι υλοποιήθηκε η δέσμευση για πλήρη & καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας. “Ενισχύσαμε, σημείωσε, όλες τις δημόσιες δομές με επιπλέον προσωπικό. Για πρώτη φορά από το 2016 και μετά, το ισοζύγιο προσλήψεων έναντι αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό”.

Συνοπτικά οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού συμπυκνώνονται στα εξής:
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χωρίς τη μείωση των συντάξεων.
Ο έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση έως 35% των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, μείωση κατά 4 μονάδες της φορολογίας των επιχειρήσεων σταδιακά μέχρι το 2022, επιδότηση ενοικίου έως 200 ευρώ τον μήνα για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια, καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς εντός του έτους, 3.000 άμεσες προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», και ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις.
Από αυτά που έκαναν εντύπωση πάντως σε όσα ανακοίνωσε ο κ. Α. Τσίπρας βράδυ του Σαββάτου είναι η εφαρμογή της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ένα χρόνο νωρίτερα.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% αφορά, εάν εφαρμοστεί τελικά, ουσιαστικά ελάφρυνση σχεδόν 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες, ενώ το μέτρο αναμένεται να νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία όπως είπε, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Επιπλέον, ο κ. A. Tσίπρας ανακοίνωσε ότι από 1 Ιανουαρίου του 2021 θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Ο βασικός συντελεστής θα μειωθεί κατά δύο μονάδες, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ