Δεν επαρκούν 3 αναισθησιολόγοι στο χειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου της Δράμας.
Οι ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα ανά ιατρική ειδικότητα.
Προβληματική είναι για την εξυπηρέτηση των ασθενών στο νοσοκομείο της Δράμας η ύπαρξη μόνο 3 αναισθησιολόγων, από τους οποίους αυτή την στιγμή υπηρετούν μόνο οι δυο λόγω αδειών.
Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε χειρουργούς καθιστά οριακή τη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μείωση των χειρουργείων κατά 29,2% το 2019 σε σχέση με το 2018. Η διαφορά προκύπτει κυρίως από τη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων χωρίς να υπολογιστούν τα έκτακτα (από 2.223 προγραμματισμένα χειρουργεία το 2018 πραγματοποιήθηκαν 1.256 το 2019).
Ενδεικτικά σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Σωματείου της Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος στα “Χ”, το 2014 τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά στο Νοσοκομείο της Δράμας, ήταν 3153, το 2015 αντιμετωπίστηκαν 2706 περιστατικά, το 2016 αντιμετωπίστηκαν 2744 περιστατικά, το 2017 αντιμετωπίστηκαν 3173 περιστατικά, το 2018 (όταν χειρουργούσε και ο οφθαλμίατρος κ. Ανυφαντής που πλέον απομακρύνθηκε από το Νοσοκομείο της Δράμας) αντιμετωπίστηκαν 3753 περιστατικά, ενώ το 2019 αντιμετωπίστηκαν 2657 περιστατικά. Το 2019 δηλαδή σημειώθηκε ο μικρότερος αριθμός περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν στα χειρουργεία του Νοσοκομείου της Δράμας κατά την τελευταία πενταετία. Τα στοιχεία αυτά αφορούν το σύνολο των περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά ανά έτος και όχι μόνο τα προγραμματισμένα χειρουργεία.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και στην συγκεκριμένη περίπτωση σε αναισθησιολόγους και χειρουργούς οδηγεί αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι ένα μέρος των χειρουργείων που θα έπρεπε να γίνουν στο Νοσοκομείο της Δράμας, παραπέμπονται σε μεταγενέστερο χρόνο ενώ πολλά τα περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης αναγκάζονται να απευθυνθούν είτε σε νοσοκομεία γειτονικών νομών είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Σχετικά με την αναπλήρωση των κενών σε ιατρικό προσωπικό το Νοσοκομείο Δράμας θα ενισχυθεί όπως έγραψαν τα ΧΡΟΝΙΚΑ τις προηγούμενες ημέρες με 8 νέους ειδικευμένους ιατρούς καλύπτοντας ανάγκες σε αντίστοιχο αριθμό θέσεων. Η προκήρυξη των θέσεων αποφασίστηκε από την 4η ΔΥΠΕ στην οποία ανήκει και το νοσοκομείο της Δράμας και υπεγράφη ήδη από την διοικήτρια του Νοσοκομείου της Δράμας.
Πιο συγκεκριμένα η προκήρυξη αφορά 8 επί θητεία θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, που είναι οι εξής:
1) ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1 θέση,
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1 θέση
3) ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1 θέση
4) ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1 θέση
5) ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1
6) ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1 θέση
7) ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ή ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1 θέση και
8) ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ή ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1 θέση.
Ποια είναι όμως ακριβώς σήμερα τα κενά σε ιατρικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Δράμας;
Στην Παθολογική Κλινική, θα έπρεπε να υπηρετούν 10 ιατροί και σήμερα υπηρετούν 4.
Στην Καρδιολογική Κλινική, θα έπρεπε να υπάρχουν 7 ιατροί και σήμερα υπηρετούν 3.
Στην Παιδιατρική Κλινική, θα έπρεπε να υπάρχουν 5 ιατροί και σήμερα υπηρετούν 4.
Επίσης θα έπρεπε να υπάρχουν 2 δερματολόγοι – αφροδισιολόγοι και σήμερα δεν υπηρετεί κανείς (οι ελλείψεις στις συγκεκριμένες ειδικότητες δεν αφορούν μόνο το Νοσοκομείο της Δράμας αλλά και την ευρύτερη περιοχή).
Παράλληλα στο Νοσοκομείο της Δράμας θα έπρεπε να υπάρχει ειδικότητα γαστρενερολόγου και σήμερα η συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα όπως και αυτή της ρευματολογίας δεν παρέχεται.
Στην Χειρουργική Κλινική θα έπρεπε να υπηρετούν 10 ιατροί και σήμερα υπηρετούν 5.
Θα έπρεπε επίσης να υπηρετούν 7 αναισθησιολόγοι και σήμερα υπηρετούν 3.
Στην Ορθοπεδική Κλινική θα έπρεπε να υπηρετούν 6 ιατροί και σήμερα υπηρετούν 4.
Στην Κλινική ΟΡΛ θα έπρεπε να υπηρετούν 3 ιατροί και σήμερα υπηρετεί 1.
Στην Οφθαλμολογική Κλινική θα έπρεπε να υπηρετούν 3 ιατροί και σήμερα υπηρετούν 2.
Στην Μαιευτική Κλινική θα έπρεπε να υπηρετούν 6 ιατροί και σήμερα υπηρετούν 2.
Στην Ουρολογική Κλινική θα έπρεπε να υπηρετούν 4 ιατροί και σήμερα υπηρετούν 2 με αποτέλεσμα η Ουρολογική Κλινική να εφημερεύει τις μισές ημέρες.
Στην ΜΕΘ θα έπρεπε να υπηρετούν 6 ιατροί και σήμερα υπηρετούν 5.
Η ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας
Πρόσφατα, για τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας αναφέρθηκε σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Δελής σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του λόγω των μεγάλων ελλείψεων μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνολογικού προσωπικού. Οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής κατάστασης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, για τη στήριξη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης.
Σήμερα στο Νοσοκομείο εργάζονται συνολικά 53 μόνιμοι ειδικοί γιατροί από τις 112 θέσεις που προβλέπονται στον ήδη ισχύοντα ελλιπή οργανισμό λειτουργίας του… προβλήματα υπάρχουν και στο υπόλοιπο προσωπικό. Η τεχνική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά αποδεκατιστεί. Υπηρετούν μόνο ένας υδραυλικός και δύο ηλεκτρολόγοι, με συνέπεια αρκετές βάρδιες να πραγματοποιούνται χωρίς ηλεκτρολόγο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Ενώ υπάρχει μόνο ένας θερμαστής που αν λείψει έστω και σε μια βάρδια δεν θα λειτουργήσουν τα πλυντήρια, η αποστείρωση, τα χειρουργεία και τα μαγειρεία. Στους κλιβάνους υπηρετεί ένας εργαζόμενος, από τους τρεις τουλάχιστον που είναι απαραίτητοι. Από το 2012 και μετά δεν υπάρχουν κηπουροί και ελαιοχρωματιστές.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των ελλείψεων αναφέρουμε ότι το 2000 υπηρετούσαν 33 εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία ενώ σήμερα υπηρετούν μόνο 20.
Επίσης σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, ενώ υπάρχει μόνο ένας τηλεφωνητής, καθιστώντας επί της ουσίας αδύνατη τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.
Στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με εντατικοποίηση της εργασίας, βγαίνουν οριακά οι βάρδιες. Για το 2020 προβλέπονται προσλήψεις δυο τραυματιοφορέων και μιας νοσηλεύτριας, όταν εκτιμάται ότι για το 2020 και το 2021 θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης τουλάχιστον 30 εργαζόμενοι.
Τέλος, βασικές ιατρικές ειδικότητες λείπουν από το νοσοκομείο, αλλά και γενικότερα από την ΠΕ Δράμας, όπως δερματολόγος (σε όλο το νομό αλλά και σε όμορους νομούς δεν υπάρχει η αντίστοιχη ειδικότητα στο δημόσιο σύστημα Υγείας), ενδοκρινολόγος και γαστρεντερολόγος.
Να σημειωθεί ότι το 19% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, ΟΑΕΔ ή πρώην εργολαβικοί, που εργάζονται στον τομέα της εστίασης και της φύλαξης, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του 2020.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και τις 365 ημέρες του χρόνου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής.
Να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εργαζομένους μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μπει τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια».