Μέσω Τοξοτών Ξάνθης η σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας

0
4344

Τι αναφέρει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη σύνδεση Δράμας και Σερρών με τη Σιδηροδρομική Εγνατία.

Μέσω του Νομού Ξάνθης προβλέπεται να έχει σύνδεση με τη Σιδηροδρομική Εγνατία ο Νομός Δράμας, όπως έγινε γνωστό από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, προέδρου της Ελληνικής Λύσης, σχετικά με τη νέα χάραξη σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αμφίπολης-Καβάλας-Ξάνθης.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, τόσο ο Νομός Δράμας όσο και ο Νομός Σερρών θα έχουν πρόσβαση στη Σιδηροδρομική Εγνατία. Η σύνδεση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής με την υφιστάμενη θα γίνεται στην περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης, μέσω της οποίας η Δράμα θα έχει σύνδεση με το νέο δίκτυο. Παράλληλα, για την πόλη των Σερρών θα δρομολογηθεί η μελέτη νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Αμφίπολη με τη Νέα Ζίχνη Σερρών.

Η απάντηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι η εξής:
«Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να ενημερώσετε τον κύριο Βουλευτή ότι ο σχεδιασμός της Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας Ανώνυμης Εταιρείας (ΟΣΕ ΑΕ) σε ό,τι αφορά τη Σιδηροδρομική Εγνατία και το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο γίνεται εκ παραλλήλου· δηλαδή, η μελέτη και κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, ενώ η αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.
Η νέα σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Αμφίπολη, την Καβάλα (εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος») και τους Τοξότες αφορά γραμμή υψηλών ταχυτήτων, λόγω του ότι η μορφολογία του εδάφους όπου θα διέρχεται είναι κυρίως πεδινή.
Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέεται με την υφιστάμενη στους Τοξότες και έτσι η πόλη της Δράμας θα συνδέεται με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή. Αντίστοιχα, για την πόλη των Σερρών θα δρομολογηθεί η μελέτη νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Αμφίπολη με τη Νέα Ζίχνη Σερρών. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί η ανακαίνιση της υπάρχουσας γραμμής από τη Νέα Ζίχνη μέχρι την πόλη των Σερρών και τελικά οι κάτοικοι των Σερρών θα συνδέονται με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.
Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι κάτοικοι των Σερρών όσο και οι κάτοικοι της Δράμας θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και με την υφιστάμενη γραμμή, αλλά και με νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων με καλύτερους δρομολογιακούς χρόνους.
Επιπρόσθετα, για την αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, που εξυπηρετεί τους Νομούς Σερρών και Δράμας, η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ περιλαμβάνει στα προγραμματισμένα έργα της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου την αναβάθμιση της γραμμής στο τμήμα Θεσσαλονίκη –Στρυμόνας -Προμαχώνας. Η ΟΣΕ ΑΕ έχει ήδη εκπονήσει οριστικές μελέτες στα τμήματα Στρυμόνα –Σέρρες και Δράμα –Παρανέστι –Σταυρούπολη, με στόχο τη βελτίωση της χάραξης στα τμήματα αυτά, ενώ είναι σε εξέλιξη και μελέτες που αφορούν ορισμένα προβληματικά τμήματα της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης–Σερρών–Δράμας-Τοξότες, με σκοπό την αναβάθμιση, ηλεκτροκίνηση και σηματοδότησή της, για τη βελτίωση της ποιότητας των δρομολογιακών χρόνων και της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων των κατοίκων των περιοχών αυτών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ