Μετρητή καυσαερίων και φορητό αναλυτή εστιών καύσης προμηθεύεται η Δράμα

0
20382

Υπογράφηκε χθες η σχετική απόφαση από τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.

Υπογράφηκε η απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου για την προμήθεια οργάνων ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 6 περιοχές της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Δράμα.
Όπως ανακοίνωσε για το ίδιο θέμα η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η Περιφέρεια εξοπλίζει με 6 νέους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τις μεγάλες πόλεις της Α.Μ.Θ. και, στο πλαίσιο αυτό, 6 καινούργιοι, σύγχρονοι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Στις ίδιες θέσεις θα εγκατασταθούν και μετεωρολογικοί σταθμοί, ενώ το έργο προβλέπει επίσης την προμήθεια φορητών αναλυτών καυσαερίων για την πραγματοποίηση ελέγχων σε κεντρικές εστίες θέρμανσης στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου.

Οι σταθμοί θα αποκτηθούν με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, συνολικού ύψους 700.000 €.
Πρόκειται για τη δημιουργία και εγκατάσταση συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, καθώς και την προμήθεια φορητών αναλυτών καυσαερίων για σταθερές εστίες καύσεις. Η πρόταση στοχεύει στην παραγωγή αξιοποιήσιμων αποτελεσμάτων για τη χαρτογράφηση και τον έλεγχο της ποιότητας της ατμόσφαιρας της περιφέρειας.
Ειδικότερα, η δημιουργία και εγκατάσταση συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων αφορά την κάλυψη του ελέγχου ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και προτείνεται η προμήθεια και εγκατάσταση έξι νέων σταθμών εξοπλισμού μέτρησης ατμοσφαιρικής και σωματιδιακής ρύπανσης για τη μέτρηση της αέριας ρύπανσης σε περιοχές που δεν καλύπτονται σήμερα και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου σταθμού που είναι εγκατεστημένος στον αστικό ιστό της Καβάλας. Οι περιοχές που προτείνεται να γίνει η τοποθέτηση των σταθμών είναι συγκεκριμένα μέσα στον αστικό ιστό των μεγαλύτερων Δήμων της Περιφέρειας, δηλαδή στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, στην περιοχή της Νέας Καρβάλης (λόγω της επιβάρυνσης από την ύπαρξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή) καθώς και στην Ορεστιάδα.
Στους σταθμούς που θα εγκατασταθούν θα μετρώνται και θα καταγράφονται τα αιωρούμενα σωματίδια και οι συγκεντρώσεις αέριων ατμοσφαιρικών ρύπων που επιλέχθηκαν να ελέγχονται ανά σταθμό. Στην ίδια θέση θα εγκατασταθούν και μετεωρολογικοί σταθμοί. Με την προμήθεια και του απαραίτητου λογισμικού στο Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης τιμών και παραμέτρων που θα δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας και εξυπηρετητές του συστήματος G-Cloud, θα υπάρχει ενιαία επιχειρησιακή λειτουργία τηλεμετάδοσης των στοιχείων μέτρησης, διάγνωσης καλής λειτουργίας των αναλυτών, αποθήκευσης των δεδομένων, επεξεργασίας και τέλος της παρουσίασης των μετρήσεων του Συστήματος Μέτρησης Ατμοσφαιρικών Ρύπων. Στόχος είναι να υπάρχει πρόσβαση για τη διαχείριση και επεξεργασία των δεδομένων από εξουσιοδοτημένους χρήστες, επίσης να υπάρχει η δυνατότητα αποστολής των δεδομένων σε μορφή αναγνωρίσιμη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η προμήθεια κρίθηκε απαραίτητη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με στόχο τη διασφάλιση της ορθότητας και πληρότητας των μετρήσεων για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., βάσει των νέων θεσμοθετημένων μεθόδων αναφοράς. Επίσης, άλλος ένας στόχος είναι η έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση του αστικού πληθυσμού, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Σχετικά με την προμήθεια των φορητών αναλυτών καυσαερίων για σταθερές εστίες καύσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για φορητούς αναλυτές καυσαερίων για τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας που δεν έχουν φορητό αναλυτή καυσαερίων, προκειμένου να είναι δυνατή η πραγματοποίηση τακτικών ή έκτακτων ελέγχων σε κεντρικές εστίες θέρμανσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!