Μία μοναδική έκθεση φωτογραφίας από τη δράση του Ερυθρού Σταυρού και το έπος του ’40 παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

0
205

Η έναρξη της έκθεσης έγινε τη Δευτέρα με την παρουσία πλήθους συμπολιτών μας


Η έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας για το έπος του ’40 και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αλλά και με αφορμή την συμπλήρωση 145 χρόνων από την έναρξη της δραστηριότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου στον χώρο τού Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και σε αυτήν πραγματοποίησε ομιλία ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Δημήτρης Τσιπίδης. Την εκδήλωση έναρξης της έκθεσης φωτογραφίας συνόδευσε η μικτή χορωδία του Δήμου Δράμας. Σε αυτήν παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου και τοποτηρητής Δράμας κ. Παντελεήμων, όπως και πολλοί εκπρόσωποι θεσμικών παραγόντων του νομού και αρκετοί ακόμη συμπολίτες μας.
Η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κα Νίνα Παπαδοπούλου, είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ότι η έκθεση φωτογραφίας είχε ως θέμα τη δράση του Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια του έπους του ’40. Το φωτογραφικό υλικό, όπως είπε, αφορά την περίοδο από την αναγγελία της επιστράτευσης, μέχρι την κατοχή και την απελευθέρωση του 1945. Οι φωτογραφίες, που εκτίθενται για πρώτη φορά, αποτυπώνουν τη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη διάρκεια της συγκεκριμένης πενταετίας σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στο μέτωπο του πολέμου, από το πολύ πλούσιο αρχείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Δημήτριος Τσιπίδης δήλωσε σχετικά με την ομιλία του στη διάρκεια της εκδήλωσης ότι είχε στόχο να εμψυχώσει το ελληνικό φρόνημα, ιδιαίτερα στις ημέρες που διανύουμε. «Στέλνουμε μήνυμα ανάτασης ψυχής. Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής είναι πολύ μεγάλο, αλλά αυτό πρέπει να το τονίζουμε ειδικά όταν έρχονται τέτοιες ημέρες. Η εκδήλωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι εξαιρετική, διότι συνδυάζει τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, που είναι η ιστορία της πατρίδας μας. Κάνουμε μία ακόμα μεγαλύτερη αναδρομή, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου υπάρχουν μόνο πόλεις χτισμένες από Έλληνες». Σχετικά με την προσφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο κ. Τσιπίδης επεσήμανε: «O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι συνώνυμος με τη λέξη εθελοντισμός. Οι εθελόντριες που πήγαν στο μέτωπο για να βοηθήσουν τους Έλληνες στρατιώτες, έδωσαν την ψυχή τους και τους εμψύχωσαν για να αντιμετωπίσουν την τότε ισχυρότερη πολεμική μηχανή στον κόσμο. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι και η Σοφία Βέμπο ήταν ερυθροσταυρίτισσα. Αυτό δείχνει και τη σημασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον αγώνα και το έπος του ’40».
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου και τοποτηρητής Δράμας κ. Παντελεήμων δήλωσε με αφορμή την έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας: «Η προσφορά του Ερυθρού Σταυρού φαίνεται πάντα σε δύσκολες στιγμές, αλλά ιδιαίτερα την περίοδο εκείνη (κατά την εποποιία του ’40) ήταν στην πρώτη γραμμή, στα νοσοκομεία και δίπλα στον τραυματισμένο στρατιώτη, δίνοντάς του κουράγιο και παρέχοντάς του νοσηλεία. Με την ευκαιρία της φετινής συμπλήρωσης των 145 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ερυθροσταυρίτες και στις Ερυθροσταυρίτισσες για την αυτοθυσία και την προσφορά τους, διαχρονικά».
Στην έκθεση φωτογραφίας που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας αυτές τις ημέρες, ο επισκέπτης μπορεί να δει σπάνιες στιγμές ανθρωπιάς και προσφοράς στον συνάνθρωπο από τη δράση του Ερυθρού Σταυρού στο μέτωπο του πολέμου, με τη φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών, στα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα ορεινά χειρουργεία της Βορείου Ηπείρου, αλλά και στη διάρκεια της κατοχής με τη στήριξη του ελληνικού πληθυσμού που υπέφερε από κακουχίες και πείνα. Επίσης, παρουσιάζονται φωτογραφικά ντοκουμέντα από την απελευθέρωση της Αθήνας, την ύψωση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη, αμέσως μετά την έλευση της κυβέρνησης στην ελεύθερη Αθήνα κ.ο.κ. Είναι μία φωτογραφική έκθεση που αξίζει να επισκεφθούν οι συμπολίτες μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ