Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου 2022

1
2885

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας ανακοίνωσε το πρόγραμμα της παρέλασης και των εορταστικών εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940.

ΠΕΜΠΤΗ 27-10-2022
Ώρα 11:00 π.μ. προσκύνημα των προτομών των Εθνικών Αγωνιστών και κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές/-τριες των Σχολείων, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους ως εξής:
1. Μνημείο πεσόντων (Εθνικής Αμύνης – απέναντι από ΞΕΝΙΑ): 1ο και 2ο ΕΠΑ.Λ.
2. Άγαλμα Νίκης (Ανάπλαση Χειμάρρου Καλλιφύτου): 7ο, 11ο και 15ο Δημοτικό Σχολείο, 4ο Γυμνάσιο, 3ο Γενικό Λύκειο.
3. Μνημείο Αγνώστου (πάρκο Αγνώστου): 6ο Δημοτικό Σχολείο, και 3ο Γυμνάσιο.
4. Άγαλμα Χρυσοστόμου Σμύρνης (Εκπαιδευτήρια): 12ο Δημοτικό Σχολείο, 1ο Γυμνάσιο, 1ο Γενικό Λύκειο.
5. Μνημείο Πάρκου Κομνηνών: 14ο και 16ο Δημοτικό Σχολείο, 2ο Γυμνάσιο.
6. Άγαλμα Παύλου Μελά: 9ο και 13ο Δημοτικό Σχολείο, 2ο Γενικό Λύκειο.
7. Άγαλμα Ελευθερίας:1ο, 2ο, 10ο Δημοτικό Σχολείο, 4ο Γενικό Λύκειο.
8. Μνημείο Σφαγιασθέντων από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής 1941 (Πρόποδες Κορυλόβου ): 3ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο, 5ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο.
9. Άγαλμα Θ. Κολοκοτρώνη (δίπλα στο Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ): ΕΠΑ.Λ., Μουσικό Σχολείο.
10. Προτομή Άρμεν (πλατεία Ελευθερίας): 5ο και 8ο Δημοτικό Σχολείο.

ΠΕΜΠΤΗ 28-10-2022
Όλα τα σχολεία της πόλης του Δήμου Δράμας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης θα εκπροσωπηθούν στην δοξολογία για την εθνική μας επέτειο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, από τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες με τη συνοδεία ενός τουλάχιστον εκπαιδευτικού. Η εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας ανατίθεται στον κ. Τσαπράζογλου Γεώργιο, εκπαιδευτικό του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Ώρα προσέλευσης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό η 10η πρωινή. Με το πέρας της δοξολογίας η αντιπροσωπεία των μαθητών, συνοδευόμενη από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, θα μεταβούν στο χώρο συγκέντρωσης των τμημάτων της παρέλασης.
Υπεύθυνο για την τελετή που θα ακολουθήσει μετά την δοξολογία στο χώρο του Ηρώου στο άγαλμα της Ελευθερίας (τακτοποίηση τμημάτων, σειρά, καταθέσεις στεφανιών κ.τ.λ.) στις 11:30 π.μ. ορίζεται ο κ. Αθανάσιος Φυλακτός.
Η συγκέντρωση των τμημάτων παρέλασης θα γίνει στην οδό Εθνικής Αμύνης (στην περιοχή μπροστά από το Διοικητήριο), το αργότερο μέχρι τις 11:30 π.μ., ενώ η διάλυση των τμημάτων θα γίνει μετά την κεντρική πλατεία.
Κάθε σχολείο θα παρελάσει με δύο (2) επίλεκτα τμήματα (ένα αγοριών και ένα κοριτσιών) σε τετράδες 4Χ8=32 μαθητές/τριες, ένα διμοιρίτη για το κάθε τμήμα, το σημαιοφόρο και τους παραστάτες της σημαίας. Κάθε τμήμα (32 μαθητές/μαθήτριες και 1 διμοιρίτης), θα συνοδεύεται από έναν Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Μπροστά από τον σημαιοφόρο του κάθε σχολείου θα προπορεύεται μαθητής/τρια με την ταμπέλα του σχολείου. Κάθε τμήμα των συλλόγων θα φέρει τη σημαία ή το λάβαρο με το σημαιοφόρο και τους παραστάτες. Τα τμήματα θα είναι θηλέων ή αρρένων σε τριάδες (3) ή τετράδες (4) ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Λευκά γάντια φέρει αποκλειστικά και μόνο ο σημαιοφόρος. Η στολή των τμημάτων θα είναι κατά το δυνατόν ομοιόμορφη.

ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΣ
1. Φιλαρμονική του Δήμου
2. Πολεμικό Μουσείο Σιδηροκάστρου «Μιχάλης Τσαρτσίδης» με την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης «Γεώργιος Δουράτσος Διοικητής Ρούπελ»
3. Εθελόντριες Νοσηλευτικής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
4. Σώμα εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Δράμας
5. Σύλλογος Ποντίων Δράμας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» (1930)
6. Λύκειο Ελληνίδων (1946)
7. Θρακική Εστία (1955)
8. Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας (1960)
9. Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «ΤΟ ΚΑΡΣ» (1979)
10. Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Μικροχωρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» (1982)
11. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κουδουνίων (1983)
12. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αμισού Ν. Δράμας (1983)
13. Σύλλογος Κρητικών Ν. Δράμας «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ» (1985)
14. Πολιτιστικός Σύλλογος «ΟΙ ΡΙΖΕΣ» (1991)
15. Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Πανοράματος Δράμας (1995)
16. Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδερού και Δενδρακίων «ΡΩΜΑΝΙΑ» (1996)
17. Πανμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» (1997)
18. Σύλλογος Εβριτών Νομού Δράμας «Ο ΈΒΡΟΣ» (2006)
19. Ένωση Χορευτών Δράμας «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» (2008)
20. Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαλωτής Ν. Δράμας(2012)
21. Σύλλογος Ποντίων Προαστίου Δράμας «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»(2019)
22. Σύλλογος Παίδων Χριστιανικής Αγωγής Δράμας
23. Ειδικό Σχολείο A/θμιας Εκπ/σης Δράμας.
24. Δημοτικά Σχολεία Δράμας (1ο – 16ο)
25. Ενιαίο Επαγγελματικό Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Δ/θμιας Εκπ/σης Δράμας.
(ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.)
26. Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπ/σης και Κατάρτισης Δ/θμιας Εκπ/σης Δράμας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.)
27. Γυμνάσια Δράμας (1ο – 6ο)
28. Γενικά Λύκεια Δράμας (1 ο – 4ο )
29. Επαγγελματικά Λύκεια Δράμας (1ο-2ο ΕΠΑ.Λ-Εσπ.ΕΠΑ.Λ)
30. Μουσικό Σχολείο Δράμας (Γυμνάσιο – Λύκειο)
31. Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
32. Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
33. Λέσχη Καταδρομέων Ν. Δράμας
34. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Δράμας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία της Παρέλασης, οι συνοδοί καθηγητές Φυσικής Αγωγής των τμημάτων, πρέπει να προσέξουν και να επιμείνουν με σχολαστικότητα στα παρακάτω σημεία:
• Στην απόλυτη στοίχιση και ζύγιση.
• Στην τήρηση των κανονικών αποστάσεων – διαστημάτων.
α) Απόσταση μεταξύ των σχολείων – συλλόγων 10 βήματα (περίπου 10 μέτρα).
β) Ο μαθητής/τρια κρατάει την ταμπέλα του σχολείου 3 βήματα πριν από την Σημαία (περίπου 3 μέτρα).
γ) Οι τυμπανιστές (αν υπάρχουν) θα τοποθετηθούν 5 βήματα πίσω από το τμήμα της Σημαίας (περίπου 5 μέτρα) και θα χρησιμοποιηθούν μετά τη διέλευση των τμημάτων από τον χώρο των επισήμων (από το ύψος της ATTICA BANK και μετά).
γ) Οι διμοιρίτες 3 βήματα πίσω από το τμήμα των τυμπανιστών (περίπου 3 μέτρα).
δ) Κάθε διμοιρίτης θα είναι 3 βήματα μπροστά από το τμήμα του (περίπου 3 μέτρα).
ε) Ο διμοιρίτης κάθε τμήματος 5 βήματα από την τελευταία τετράδα του προηγούμενου τμήματος του ιδίου σχολείου (περίπου 5 μέτρα).
στ) Οι υπεύθυνοι συνοδοί των τμημάτων οφείλουν να συνοδεύουν τα τμήματά τους από το αριστερό μέρος αυτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.
• Στην ταυτόχρονη και ζωηρή αιώρηση των χεριών (η παλάμη τεντωμένη και τα δάχτυλα ενωμένα).
• Στον ελεύθερο και φυσικό βηματισμό.
• Στη ζωηρή και ταυτόχρονη στροφή της κεφαλής δεξιά (όχι και του κορμού), από ολόκληρο το τμήμα, πλην του πρώτου δεξιά, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Ο διμοιρίτης κάθε τμήματος, υψώνει προειδοποιητικά το δεξί χέρι με την παλάμη εστραμμένη προς τα μέσα στο ύψος Α’ Δείκτη και το κατεβάζει απότομα στο ύψος του Β’ Δείκτη, οπότε το τμήμα στρέφει ζωηρά και ταυτόχρονα το κεφάλι δεξιά βλέποντας προς το τιμώμενο πρόσωπο. Στο ύψος του Γ’ Δείκτη κάθε τριάδα ή τετράδα επαναφέρει το κεφάλι εμπρός.
• Εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι ο σημαιοφόρος πρέπει να φέρει το κοντάρι της σημαίας στο αριστερό ισχίο (λεκάνη) στη σκύτινη υποδοχή του, να κρατεί αυτό με το αριστερό του χέρι στο ύψος του ώμου (με την παλάμη εστραμμένη προς τα μέσα, τα δάχτυλα να κλείνουν προς το θώρακα) και σε θέση ημικατακόρυφη. Κατά την παρέλαση και ειδικά μπροστά από το τιμώμενο πρόσωπο και στο ύψος του Β’ δείκτη, η σημαία φέρεται (με ζωηρή κίνηση) από την ημικατακόρυφο σε κατακόρυφο θέση και στη συνέχεια, στο ύψος του Γ δείκτη η σημαία επανέρχεται στην αρχική της θέση. Κατά την απόδοση τιμών της σημαίας, οι παραστάτες, πλην του 1ου δεξιά και ο σημαιοφόρος θα χαιρετήσουν με στροφή του κεφαλιού τους, προς το τιμώμενο πρόσωπο.
Τέλος, εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή των καθηγητών Φυσικής Αγωγής που θα συνοδεύουν τα τμήματα, να τα προετοιμάσουν επαρκώς και να δώσουν βαρύτητα στην τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων, ώστε η ροή των τμημάτων να είναι συνεχής και επιθυμητή και να πειθαρχούν στις εντολές και υποδείξεις των ορισθέντων καθηγητών Φυσικής Αγωγής που έχουν την ευθύνη του συντονισμού των τμημάτων και θα βρίσκονται καθ’ όλη τη διαδρομή της παρέλασης.
Παρακαλείται η μπάντα του Δήμου Δράμας να σταματήσει να παίζει τα εμβατήρια όταν θα παρελάσει το Μουσικό Σχολείο Δράμας.

Το γενικό συντονισμό και το πρόσταγμα κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2022 αναθέτουμε στον Υπεύθυνο Ομάδας Φυσικής Αγωγής κ. Σάββα Καραβασίλογλου, ο οποίος παρακαλείται να δώσει τις ανάλογες οδηγίες, για την εξασφάλιση της επιτυχίας της Εθνικής εορταστικής εκδήλωσης, στους επικεφαλής των τμημάτων.
Υπεύθυνοι για την ομαλή ροή των τμημάτων κατά τη διάρκεια της παρέλασης και προκειμένου τα τμήματα να μην παρουσιάζουν στασιμότητα, ορίζονται οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, κ.κ Συμεών Συμεωνίδης, Βασίλειος Συκωτίδης, Δημήτριος Τζεφαλής, Ηλίας Τόλιος.
Εκφωνητής, κατά την παρέλαση των πολιτικών τμημάτων, ορίζεται ο κ. Αθανάσιος Φυλακτός.
Θα πρέπει επίσης να τονισθεί στους μετέχοντες της παρέλασης, η σημασία της εν γένει εμφανίσεως, του παραστήματος και του βηματισμού, ώστε να παρουσιάζουν εικόνα που να προκαλεί το θαυμασμό και να αποσπά το αυθόρμητο και θερμό χειροκρότημα.
Η Αστυνομική Δ/νση Δράμας παρακαλείται να διακόψει την κυκλοφορία στα σημεία που κρίνει απαραίτητο στις 11:30 π.μ. και να μεριμνήσει ώστε τα τμήματα να μην παρενοχλούνται από θεατές κατά τη διάρκεια της παρέλασης.
Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας παρακαλείται να ορίσει έναν γιατρό κατά την ημέρα της παρελάσεως ο οποίος θα παρευρίσκεται στο χώρο συγκέντρωσης των τμημάτων από ώρα 11:30 π.μ. μέχρι την αποχώρηση των προς παρέλαση τμημάτων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!