Μηχανική συγκομιδή εξετάζουν οι καλλιεργητές

0
14002

Συνεχίζεται το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών για την εξαγωγή της πατάτας στο λεκανοπέδιο.

Σε μηχανική συγκομιδή της πατάτας άρχισαν να προσανατολίζονται οι παραγωγοί του Νευροκοπίου, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με την έλλειψη εργατικών χεριών από τη γειτονική Βουλγαρία, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στη συνοριακή διάβαση της Εξοχής εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Η φετινή χρονιά αναμένεται καλή, τουλάχιστον από πλευράς ποσότητας προϊόντος, παρόλα αυτά είναι νωρίς ακόμη να μιλήσει κανείς για τις τιμές που θα διαμορφωθούν καθώς συγκομιδή έχει γίνει μέχρι τώρα μόνο από ελάχιστους παραγωγούς, οι οποίοι κινούνται και εμπορικά.
Ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου κ. Φώτης Φιλιππίδης υπογράμμισε στα “Χ” ότι «Ουσιαστικά, η φετινή συγκομιδή της πατάτας δεν έχει αρχίσει. Κάποιοι λίγοι παραγωγοί έχουν αρχίσει δειλά – δειλά τη συγκομιδή. Πρόκειται για πατατοπαραγωγούς που εμπλέκονται και στο εμπόριο της πατάτας. Στο εμπόριο αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν οι πατάτες της Κοζάνης. Η συγκομιδή της πατάτας Νευροκοπίου θα ξεκινήσει στο επόμενο δεκαήμερο. Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου».
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι πατατοπαραγωγοί σε ό,τι αφορά την επικείμενη συγκομιδή είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. «Θα πρέπει να μεταφερθούν εργάτες από άλλα σημεία της χώρας, ενώ οι εργάτες που βοηθούν στην συγκομιδή από τις γειτονικές περιοχές της Βουλγαρίας, εξαιτίας του covid θα πρέπει να ετοιμάσουν απαραίτητα έγγραφα και να κάνουν τεστ για τον covid περνώντας τα σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού από τη Βουλγαρία που απασχολείται όλα αυτά τα χρόνια στην συγκομιδή της πατάτας δεν μπορεί να πηγαινοέρχεται όπως συνηθιζόταν μέχρι πέρσι».
Στην προσπάθεια να εξευρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα των εργατικών χεριών για την συγκομιδή της πατάτας, προηγήθηκαν συζητήσεις με ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας προκειμένου να διοχετευτούν στο λεκανοπέδιο εργάτες που συνήθως απασχολούνται σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Ωστόσο και αυτή η επιλογή δεν άρχισε ακόμα να εφαρμόζεται στην πράξη με αποτέλεσμα οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής να αναζητούν άλλες μεθόδους για την συγκομιδή του προϊόντος.
«Πλέον, οι περισσότεροι πατατοπαραγωγοί που είναι ανάστατοι με το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, άρχισαν να καταφεύγουν στη μηχανική λύση της κομπίνας. Αγοράζουν κομπίνες που χρησιμοποιούνται για την συγκομιδή της πατάτας, Η μηχανική μέθοδος δεν χρειάζεται πολλά εργατικά χέρια για την συγκομιδή του προϊόντος. Πρόκειται για συρόμενες κομπίνες που εξάγουν πατάτες. Η λύση αυτή φαίνεται να είναι μονόδρομος αφού μέχρι τώρα δεν φαίνεται να λύνεται το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου κ. Φώτης Φιλιππίδης.
Σε ότι αφορά την διαμόρφωση των τιμών κατά την φετινή περίοδο, είναι ακόμη νωρίς να εκτιμήσει κανείς την κατάσταση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είναι μια καλή ή μέτρια χρονιά από πλευράς ποσότητας προϊόντος, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η τιμή του προϊόντος διαμορφώθηκε το φθινόπωρο γύρω στα 27 – 32 λεπτά, ανάλογα με την ποικιλία. Οι στρόγγυλες πατάτες κινήθηκαν σε 27-28 λεπτά το κιλό και οι πατάτες των ποικιλιών «Σπούντα» και «Τζέλι» πωλήθηκαν επίσης από τους παραγωγούς μεταξύ 30 – 32 λεπτών το κιλό. Η διαφορά σε σχέση με την προπέρσινη τιμή παραγωγού ήταν σημαντική, με δεδομένο ότι πρόπερσι το προϊόν πωλήθηκε από τους παραγωγούς του λεκανοπεδίου σε τιμές μεταξύ 40 και 45 λεπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ