Συνεχίζονται τα έργα στο Αράπ – Τζαμί

0
3627

Μιλάει στα «Χ» η κα Μαρία Μερτζάνη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μέχρι και το τέλος του 2021 τουλάχιστον θα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης που γίνονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στο παλιό τέμενος της πλατείας Δικαστηρίων της Δράμας. Πριν από λίγες ημέρες κατεδαφίστηκε ένα μικρό οίκημα – παλιό κατάστημα που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το ιστορικό μνημείο στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, κάτι που εντάσσεται στον σχεδιασμό για την ανάδειξη της πρόσοψης του κτιρίου.
Η κα Μαρία Μερτζάνη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, εξήγησε χθες στα «Χ» ότι τον Φεβρουάριο του 2020 άρχισαν από τη Διεύθυνση που προΐσταται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ζωγραφικού διακόσμου, μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του πρώην μουσουλμανικού τεμένους της πλατείας Δικαστηρίων, γνωστό ως Αράπ – Τζαμί. Σύμφωνα με δηλώσεις της, η κ. Μερτζάνη έχει προσλάβει προσωπικό, έχει προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά και έχει εγκαταστήσει το ικρίωμα που χρησιμοποιείται για τις απαιτούμενες εργασίες. Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων είναι σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έχει αναλάβει τις αναστηλωτικές εργασίες του τεμένους και προχωρά παράλληλα στο πλαίσιο της αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου.
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου αποκατάστασης, η κα Μερτζάνη σημείωσε ότι οι εργασίες βρίσκονται εντός των προκαθορισμένων χρονικών πλαισίων και το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστούν στο διάστημα του επόμενου ενάμιση χρόνου τουλάχιστον. Η λήξη των εργασιών αποκατάστασης έχει προκαθοριστεί για το τέλος του 2021. Ειδικότερα για την περίοδο της πανδημίας και το κατά πόσο έχει επηρεάσει την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης του χώρου, είπε ότι αυτή δεν έχει καθυστερήσει την εξέλιξη των έργων, πέραν των περιπτώσεων κατά τις οποίες δόθηκαν άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς που το δικαιούνταν. Για την κατεδάφιση του μικρού οικήματος, ιδιοκτησίας του Δήμου Δράμας, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, σημείωσε ότι αυτό έγινε για λόγους πρόσβασης στο μνημείο και δεν έχει σχέση με τη διευκόλυνση των έργων.Το σύνολο του έργου έχει ενταχθεί του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με αρμόδιο φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, από τον πρώην Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη.
Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και από το 2001 ανήκει στον Δήμο Δράμας. Είναι γνωστό ότι το Αράπ Τζαμί κατατάσσεται στα μονόχωρα τρουλαία τεμένη με τριμερές προστώο. Οι τρουλίσκοι της διώροφης στοάς και του προστώου καλύπτονται με τετράρρικτες στέγες με κεραμίδια και ο κεντρικός τρούλος με οκταγωνική στέγη. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, θα πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου και του ζωγραφικού του διακόσμου, καθώς και εργασίες συντήρησης των μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του, με στόχο το μνημείο να αποδοθεί στο κοινό πλήρως αποκαταστημένο και λειτουργικό.
Στη διάρκεια του χρόνου, στις όψεις του προστώου έχουν προσαρτηθεί μαγαζιά που κρύβουν την πρόσοψή του και η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται διαμέσου ενός παλιού καταστήματος, το οποίο κατεδαφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες και ανήκε ιδιοκτησιακά στον Δήμο Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ