Μπορεί και η Δράμα να αναπτύξει τον λεγόμενο δημιουργικό τουρισμό;

0
2429

– Τηλεδιάσκεψη και με τη συμμετοχή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας για το διατοπικό σχέδιο συνεργασίας, με τίτλο «ENERDECA II»
– Μιλά στα «Χ» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, κ. Μ. Χατζόπουλος


 

Για το διατοπικό σχέδιο συνεργασίας με τίτλο «ENERDECA II», με ιδιαίτερη αναφορά στον δημιουργικό τουρισμό, είχαν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 25 αναπτυξιακές εταιρείες και φορείς εταιρειών και φορέων από 8 χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τουρκία). Μεταξύ των Αναπτυξιακών Εταιρειών που συμμετείχαν ήταν και αυτή της Δράμας, μέσω του διευθυντή της, κ. Μανώλη Χατζόπουλου.
Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η τηλεδιάσκεψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Leader, το οποίο, εκτός από τις επενδύσεις τις οποίες εντάσσει και υλοποιεί, περιλαμβάνει και άλλα έργα, διατοπικά και διακρατικά. «Αυτά έχουν στόχο, παράλληλα με ιδιωτικές επενδύσεις, να γίνονται και κάποιες μελέτες, σχέδια και έργα τα οποία θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Τα διατοπικά σχέδια είναι αυτά που γίνονται σε επίπεδο χώρας, όπως έχουμε τη μάχη των οχυρών με τις Σέρρες ή το πάρκο Φιλίππων με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Υπάρχει και το διακρατικό σχέδιο «ENERDECA II» που έχει να κάνει με τον δημιουργικό τουρισμό – τουρισμό εμπειρίας, όπως π.χ. ο αγροτικός τουρισμός, όπου ο επισκέπτης αποκτά εμπειρία από τις αγροτικές εργασίες. Ο επισκέπτης μπορεί ουσιαστικά να ενσωματωθεί με τις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ», ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας είπε ότι μπορούν να υλοποιηθούν σχέδια δημιουργικού τουρισμού στη Δράμα και για τον λόγο αυτό, άλλωστε, γίνονται αυτές οι δράσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν ακριβώς τα δεδομένα, τι πρέπει να προσέξει κανείς, τι έχει γίνει με επιτυχία κάπου αλλού και να προχωρήσει. «Για παράδειγμα, η λεγόμενη Μάχη των Οχυρών, με την οποία θέλουμε να δούμε ποια από τα οχυρά μπορούν να λειτουργήσουν και να δεχθούν κόσμο, είναι ένας τομέας που έχουν πάρα πολύ ανεπτυγμένο οι Γάλλοι στη λεγόμενη γραμμή Μαζινό (εκεί όπου αμύνθηκαν απέναντι στους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Εκεί υπάρχουν ολόκληρα χωριά που έχουν τέτοιου είδους τουριστικά πακέτα. Εμείς στη Δράμα και τις Σέρρες δεν έχουμε ακόμα τίποτε. Δεν έχουμε αξιοποιήσει τόσο όσο θα μπορούσαμε ή θα θέλαμε το Οχυρό Λίσσε».

Πρόγραμμα δημιουργικού τουρισμού
O «δημιουργικός τουρισμός» είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, που επιδιώκει τη συμμετοχή των τουριστών σε δημιουργικές δραστηριότητες που συνδέονται με το πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής. Κοινό στόχο των 25 εταίρων αποτελεί η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων όλων των συνεργαζόμενων περιοχών και η ανάδειξης ενός διακριτού προϊόντος δημιουργικού τουρισμού (creative tourism) σε διακρατικό επίπεδο.
Οι κύριες παράμετροι του σχεδίου είναι αφενός η ερμηνεία του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος των περιοχών παρέμβασης των τοπικών προγραμμάτων CLLD/LEADER και αφετέρου η βιωματική τουριστική εμπειρία μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων δημιουργικού τουρισμού στις συνεργαζόμενες περιοχές.

Στην τηλεδιάσκεψη, που έγινε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, από την Αναπτυξιακή Καβάλας συντόνιζαν οι Δρ. Νικόλαος Θωμαΐδης και Αθηνά Ιωαννίδου. Ομιλητές ήταν οι Δρ. Nancy Duxbury (Πανεπιστήμιο Coimbra, Πορτογαλία), Δρ. Δωροθέα Παπαθανασίου – Zuhrt (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελλάδα), Δρ. Νικόλαος Θωμαΐδης, Aldo Di Russo (Expert in Audio-Visual Productions, Ιταλία).
Από την Αναπτυξιακή Δράμας παρόντες ήταν οι Μανώλης Χατζόπουλος, Τάνια Βασιλειάδου, Αγάπη Καραπέτσα και Ανδρέας Ιατρίδης. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ και πολλές εικόνες που αφορούν πολιτιστικές βιωματικές εμπειρίες.
Το διακρατικό σχέδιο συνεργασίας ENERDECA II χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Α.Α. 2014-2020, στο πλαίσιο της υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων CLLD/LEADER.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!