Στο πόδι οι αγρότες της Α.Μ.Θ. σήμερα με διαμαρτυρία στην Κομοτηνή

0
18148

– Κ. Ακριτίδης στα «X»: «Κτηνοτρόφοι που πλήρωναν ρεύμα 300 ευρώ, τώρα έλαβαν λογαριασμό 1.380 ευρώ»
– «Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με αγροτικά μπλόκα και τρακτέρ»


 

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, συνεταιρισμών και καπνοπαραγωγών από τη Δράμα και τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιείται σήμερα στην Κομοτηνή.
Η κινητοποίηση αφορά καυτά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν με την αύξηση του αγροτικού πετρελαίου, την αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση των ζωοτροφών και τη νέα ΚΑΠ. Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί, 50 τρακτέρ από τους αγροτικούς συλλόγους της Κομοτηνής θα διασχίσουν την πόλη από ανατολικά προς δυτικά. Θα φθάσουν στο κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφθούν το γραφείο του Περιφερειάρχη, και θα καταθέσουν ψήφισμα για τη διαμαρτυρία τους, απαιτώντας παράλληλα την έλευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομοτηνή και συνάντηση μαζί του.

Για την κινητοποίηση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης, κ. Κώστας Ακριτίδης, είπε ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής θέλει να ενημερώσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τις προτεραιότητες που υπάρχουν. «Από τη στιγμή που δεν έχει πάρει στα χέρια την κατάσταση ο Πρωθυπουργός, αλλά αφήνει την κατάσταση στον εκάστοτε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σίγουρα οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με αγροτικά μπλόκα και τρακτέρ, αλλά στοχευμένα, ώστε να μην ταλαιπωρήσουμε την υπόλοιπη κοινωνία. Θα προτείνουμε να κάνουμε μπλόκα σε καίρια σημεία, όπως τα τελωνεία. Θα ενημερώσουμε τον κόσμο αν τελικά θα γίνουν τέτοιες κινήσεις, αλλά εκεί θα πρέπει να πάμε όλοι και όχι 100 και 150 αγρότες. Αν κλείναμε δρόμους, για παράδειγμα στη Δράμα ή την Αμφίπολη, οι μόνοι που θα ταλαιπωρούσαμε θα ήταν οι συμπολίτες μας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που προσπαθούν ακόμα να επιβιώσουν στη σημερινή κατάσταση. Η ενίσχυση κτηνοτροφίας με 7% επί του τζίρου 3 μηνών, που έχουν εξαγγείλει, δεν είναι σοβαρό κίνητρο για τους κτηνοτρόφους. Το σημαντικό είναι να γίνει άμεσα μείωση της τιμής του πετρελαίου αλλά και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους αγρότες. Μόνο αυτό μπορεί να δώσει φυσιολογικές τιμές στα προϊόντα και στις ζωοτροφές την επόμενη χρονιά».
Ο κ. Ακριτίδης πρόσθεσε: «Επί χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται να μας δώσουν μείωση στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου, ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε το κόστος παραγωγής. Τώρα έχουμε και τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, που μας έχει αναγκάσει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτά που μας έχουν χρεώσει. Έχουμε τον ΕΛΓΑ, που έχει καταντήσει απλά ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αφού μόνο εισπράττει, χωρίς να αποζημιώνει τις πραγματικές ζημιές και δίνοντας ψίχουλα αντί αποζημίωσης. Έχουμε παραδείγματα κτηνοτρόφων που πλήρωναν ρεύμα 300 ευρώ και τους ήρθε λογαριασμός 1.380 ευρώ».

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νευροκοπίου, κ. Χρήστος Τσέρνιος, επισημαίνει στα «Χ»: «O αγροτικός κόσμος έπρεπε ήδη να έχει ξεσηκωθεί με αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια, μέσα σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουμε. Δεν βλέπουμε κάποια θετική αντίδραση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα προβλήματά μας. Πήραν τελευταία κάποια μέτρα, τα οποία δεν μας αγγίζουν καν. Το να μας επιδοτήσει επί του τζίρου του πρώτου τριμήνου δεν μας λέει τίποτε. Καταρχάς, οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας δεν έχουμε καν τζίρο αυτή την περίοδο. Είναι νεκρή περίοδος για εμάς, κατά την οποία γεννούν τα αιγοπρόβατα και οι αγελάδες. Τζίρο έχουν μόνο κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως οι ενσταβλισμένες μονάδες που έχουν όλο τον χρόνο περίπου τον ίδιο κύκλο εργασιών. Έπειτα, δεν μπορείς να λες ότι ενισχύεις τον κτηνοτρόφο με ελάφρυνση του Φ.Π.Α. στις αγορές των ζωοτροφών στο 6% και την πώληση να την αφήνεις στο 13%. Να δημιουργούμε, δηλαδή, Φ.Π.Α., τον οποίο πρέπει να επιστρέψουμε στο κράτος. Οι ζωοτροφές ανέβηκαν κατά 100%, ανέβηκε το πετρέλαιο 50% περίπου, ενώ και για το ηλεκτρικό ρεύμα έρχονται πλέον σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες τεράστια ποσά. Πρόσφατα ακούσαμε για συνάδελφο με μονάδα 300 προβάτων ότι θα πρέπει να πληρώσει λογαριασμό 2.000 ευρώ από 400 ευρώ περίπου που πλήρωνε πριν».
Τα οικονομικά βάρη που δημιουργούνται στον αγροτικό κόσμο είναι πλέον δυσανάλογα με τις δυνατότητές του, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί και πάλι τους παραγωγούς στον δρόμο των κινητοποιήσεων, με τους εκπροσώπους του να μιλούν για επικοινωνιακές μεγαλοστομίες που δεν μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα.

 

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών & Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Α.Μ.Θ. αναφέρει:
«Εμείς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Α.Μ.Θ., καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας με τις αστείες εξαγγελίες της για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της πατρίδας μας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε σε όλους όσοι λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την επαγγελματική και οικογενειακή μας επιβίωση, και κατ’ επέκταση την οικονομική επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου, ότι για να παρέμβεις και να λύσεις προβλήματα και για να κάνεις σοβαρές παρεμβάσεις, θα πρέπει τουλάχιστον να έχεις αντιληφθεί το πρόβλημα, το μέγεθός του και, φυσικά, να θέλεις να το λύσεις!
Κινούμενοι σε ένα πολιτικά αποστειρωμένο περιβάλλον, μακριά από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας και κάνοντας συνεντεύξεις τύπου και ανακοινώσεις χωρίς αντίλογο, θα είστε πάντα εκτός τόπου και χρόνου.
Με επικοινωνιακές μεγαλοστομίες δεν μπορείτε να λύσετε κανένα πρόβλημα, γιατί, δυστυχώς, για όλους μας, η πραγματικότητα που εμείς βιώνουμε είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που εσείς παρουσιάζετε.

Ας δούμε, λοιπόν, τα μέτρα που εξαγγείλατε και τι προτείνουμε εμείς:

-Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή για ένα χαράτσι που διογκώθηκε στις παροχές ρεύματος, η κάλυψη από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 είναι 80% και για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 είναι 50%.
Για τους αγρότες αυτή είναι συνήθως η περίοδος μετά τα ποτίσματα και για τους κτηνοτρόφους μετά τα αρμέγματα, άρα με το μικρότερο οικονομικό βάρος. Φυσικά, είναι εύκολο να προσπερνάς τους μήνες του καλοκαιριού με το μεγάλο κόστος ποτίσματος και αρμέγματος, όταν δεν αφορά εσένα! Το 80% γίνεται 50% για τους 2 πρώτους μήνες του 2022! Τι αλλάζει, εκτός από την αλλαγή του χρόνου, και μειώνεται το ποσοστό κάλυψης της ρήτρας; Οι λογαριασμοί που έχουν χρεωθεί για αγρότες και κτηνοτρόφους, δεν μπορούν να εξοφληθούν!
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ.

-Για τη μείωση του Φ.Π.Α. σε ζωοτροφές και λιπάσματα από 13% σε 6%.
Η συγκεκριμένη μείωση έχει μηδενικό οικονομικό όφελος για κτηνοτρόφους και αγρότες, γιατί ο Φ.Π.Α. που πληρώνουμε στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και σε όλα τα εφόδια που αγοράζουμε, συμψηφίζεται με τον Φ.Π.Α. από την πώληση των προϊόντων μας. Στο τέλος κάθε τριμήνου, αν ο Φ.Π.Α. από τις αγορές υπερβαίνει τον Φ.Π.Α. των πωλήσεων, τότε ο Φ.Π.Α. των πωλήσεων τον καρπώνεται ο παραγωγός. Αν ο Φ.Π.Α. των αγορών υπολείπεται του Φ.Π.Α. των πωλήσεων, τότε το ποσό της διαφοράς ο παραγωγός το αποδίδει στην τοπική ΔΟΥ. Μειώνοντας τον Φ.Π.Α. από 13% στο 6%, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πληρώνουν λιγότερο Φ.Π.Α., άρα, όταν πωλήσουν, θα συμψηφίσουν και θα καρπωθούν λιγότερο Φ.Π.Α. ή θα αποδώσουν περισσότερο Φ.Π.Α. στη ΔΟΥ. Να υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής ζωοτροφών, λιπασμάτων και λοιπών εφοδίων κι επειδή ο Φ.Π.Α. είναι ποσοστό επί της αυξημένης καθαρής αξίας των εφοδίων, το ποσό του Φ.Π.Α. αυξάνεται αναλογικά. Το κόστος μείωσης του Φ.Π.Α. για το δημόσιο ταμείο είναι μηδενικό. Εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών ας ρωτήσουν και κανένα λογιστή!
ΟΥΤΕ ΚΡΥΟ, ΟΥΤΕ ΖΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α. ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΦΟΔΙΩΝ.

-Για το μεταφορικό ισοδύναμο σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου.
Η ενίσχυση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί η ενίσχυση αυτή να διασφαλίζεται ότι φτάνει στα χέρια των κτηνοτρόφων.

-Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών, με 7% επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2022.
Είμαστε περίεργοι να μάθουμε ποιος είναι αυτός ο αρρωστημένος νους που σκέφτηκε αυτό τον τρόπο ενίσχυσης, με τα ψίχουλα του 7%! Ποια η συλλογιστική και η λογική του; Απλώς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αν δεν το γνωρίζετε, ότι στη δική μας περιφέρεια, η συντριπτική πλειονότητα των κτηνοτρόφων δεν έχει παραγωγή προς πώληση αυτή την περίοδο. Για τα αιγοπρόβατα στη Βόρεια Ελλάδα, και ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Α.Μ.Θ., αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε και στις αντίστοιχες της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, η πώληση της παραγωγής ξεκινά λίγο πριν από το Πάσχα. Για τα νησιά όπως είναι η Θάσος και η Σαμοθράκη, σίγουρα το Πάσχα, γιατί δεν υπάρχει γαλατάς για να παραλάβει το γάλα. Για τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής, που έχουν αυτή την περίοδο γέννες, σίγουρα τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και μετά. Φοβόμαστε ότι το 7% επί του τζίρου κάποιοι συνάδελφοι θα το εκλάβουν ως κίνητρο και ως έμμεσο σήμα για το τι θα επακολουθήσει στην κτηνοτροφία, για να σφάξουν τα κοπάδια τους αυτή την περίοδο και να γλιτώσουν.
Η φωτογραφική αυτή ενίσχυση, κυρίως για τους γνωστούς λίγους και εκλεκτούς, μας αποδεικνύει γι’ ακόμα μία φορά την υποκρισία του ΥΠ.Α.Α.Τ. όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και όλους τους συναδέλφους ότι την περίοδο του Πάσχα του 2020 οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Α.Μ.Θ. προτείναμε με έγγραφό μας στον τότε Υπουργό κ. Μ. Βορίδη την κατανομή της κορονοενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα με βάση τα τιμολόγια πώλησης την περίοδο αναφοράς. Ο κ. Μ. Βορίδης μάς είχε απαντήσει προφορικά, αποκλείοντας την πρότασή μας, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται εξατομίκευση και απαγορεύεται από την Ε.Ε., γιατί στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Τώρα η χρησιμοποίηση των τιμολογίων πώλησης για την καταβολή ενίσχυσης δεν είναι εξατομίκευση και δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό; Αν τελικά στόχος σας είναι να τελειώσετε την ελληνική κτηνοτροφία, είστε σε καλό δρόμο! Ανακαλέστε άμεσα την απόφασή σας αυτή!
ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΜΕ 150 ΕΥΡΩ/ΖΜ.

-Για την επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου.
Μία ακόμα άδικη και παράλογη απόφαση, εκτός τόπου και χρόνου!
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022 ΚΑΙ ΘΕΣΠΙΣΗ ΦΤΗΝΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.

Καλούμε όλους του πορφυρογέννητους του ΥΠ.Α.Α.Τ. να ενισχύσουν πραγματικά και όχι επικοινωνιακά τον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Α.Μ.Θ.».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ