Μπορεί να λειτουργήσει πάλι το θερινό σινεμά;

0
6677

Απαντούν στα “Χ” οι: Γ. Δεμερτζής, Μ. Μλεκάνης, Αλ. Τσιαμπούσης, Στ. Ηλιόπουλος, Στ. Χαραλαμπίδης και Ελ. Στέφου.
Γ. Δεμερτζής: “Η λειτουργία του θερινού δημοτικού κινηματογράφου είναι στα σχέδιά μας”

Μπορεί οι ημέρες της καραντίνας να είναι πρόσφατες και η απειλή του κορωνοϊού να συνεχίζει να είναι υπαρκτή, ωστόσο η αλλαγή του καιρού είναι αισθητή και το καλοκαίρι δεν μπορεί παρά να προκαλεί αισιοδοξία. Είναι η εποχή που συνηθίζουμε να σχεδιάζουμε διακοπές και να ταξιδεύουμε μέσα από την μεγάλη λευκή οθόνη των θερινών σινεμά. Το τελευταίο είναι κάτι που ομολογουμένως έχει λείψει από τη Δράμα, παρότι ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος παραμένει ανενεργός στον γνωστό καταπράσινο χώρο του Δημοτικού Κήπου Δράμας.
Μετά την περίοδο της καραντίνας που προηγήθηκε, τα θερινά σινεμά θα ξανανοίξουν και πάλι την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με όσα είπε προ ημερών η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση δεν ήταν λίγοι όσοι μπήκαν στην διαδικασία να προβληματιστούν για την απουσία του θερινού σινεμά στη Δράμα. Άλλοι τόσοι, σε συζητήσεις που έγιναν έθεσαν την ανάγκη να αξιοποιηθεί και πάλι ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος “Αλέξανδρος” που παραμένει ανενεργός, παρότι θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο πολιτισμού και να δώσει άλλη διάσταση στα καλοκαιρινά βράδια της Δράμας.
Είναι όμως εφικτή η επαναλειτουργία του και τι προοπτική θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα;
Μιλώντας στα “Χ” ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, κ. Γιώργος Δεμερτζής, είπε ότι το θέμα έχει απασχολήσει τον Πολιτιστικό Οργανισμό και έχει προηγηθεί συζήτηση με τον Δήμαρχο Δράμας. «Πρόκειται όμως για ένα θέμα περίπλοκο αφού τίθενται κάποια ζητήματα σχετικά με τον εξοπλισμό προβολής, με την συντήρηση του χώρου και την ύπαρξη όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επαναλειτουργία του. Μας προβληματίζει το θέμα και θα πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει. Οι δυσκολίες, φέτος ειδικά, με την εμφάνιση του κορωνοϊού είναι ακόμη περισσότερες. Ο κόσμος μπορεί πλέον να επισκεφθεί ευκολότερα τα θερινά σινεμά λόγω της κατάστασης που προέκυψε με τον covid-19 αλλά και πάλι πολύ περιορισμένα, τηρουμένων των μέτρων που προβλέπονται. Ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια και είναι απαραίτητη η συντήρησή του. Ωστόσο, η λειτουργία του θερινού δημοτικού κινηματογράφου είναι στα σχέδιά μας. Δεν έχουμε κατασταλάξει ακόμη εάν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει από κάποιον ιδιώτη, από κάποιον συλλογικό φορέα ή από τον Δήμο Δράμας. Το βέβαιο είναι ότι ο χώρος θα χρειαστεί και για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους» σημείωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, προσθέτοντας ότι η ενδεχόμενη επαναλειτουργία του θερινού δημοτικού κινηματογράφου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες για την προβολή ταινιών παλαιότερων ετών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, φέτος όμως, όλα πήγαν πίσω, εξαιτίας της εμφάνισης του κορωνοϊού που είχε ως αποτέλεσμα και μειωμένα έσοδα για τον Δήμο Δράμας.
Ο χώρος του θερινού σινεμά «Αλέξανδρος» είχε αξιοποιηθεί την περίοδο 2013 – 2014, από το εθελοντικό σωματείο «Συμμετέχω – Πρωτοβουλία Δραμινών» της οποίας πρόεδρος υπήρξε η κ. Ελένη Στέφου. Όπως εξηγεί η ίδια στα «Χ» ο σύλλογος είχε πάρει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία διότι επεδίωκε να αναδειχθεί ο θερινός κινηματογράφος. Οι προβολές που διοργανώθηκαν τότε έγιναν λίγο πριν τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και στόχευαν στη μεγαλύτερη συμμετοχή των Δραμινών και της τοπικής κοινωνία στο ΦΤΜΜ Δράμας. Το Φεστιβάλ είναι μια καταξιωμένη διοργάνωση στο χώρο των κινηματογραφιστών και διεθνώς και αυτό θέλαμε να μεταφέρουμε και στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν γίνει και προβολές ταινιών σε ανοικτούς χώρους της Δράμας, όπως στην οδό Ζερβού και σε άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης. “Εάν υπάρχει θέληση ο δημοτικός κινηματογράφος μπορεί να επαναλειτουργήσει. Πιστεύω ότι εάν ο “Αλέξανδρος” λειτουργούσε, ο κόσμος της Δράμας θα ανταποκρινόταν. Ποιος δεν θα ήθελε, για παράδειγμα, τα καλοκαιρινά βράδια να δει μια παλιά ελληνική ταινία σε θερινό σινεμά. Θεωρώ ότι στις μικρές πόλεις, όπως η δική μας, όπου δεν υπάρχει η πληθώρα επιλογών εξόδου των μεγαλουπόλεων, η λειτουργία ενός θερινού κινηματογράφου θα είχε απήχηση” εξηγεί η κ. Ελένη Στέφου.
Για την προοπτική επαναλειτουργίας του κινηματογράφου “Αλέξανδρος” ο κ. Σταύρος Χαραλαμπίδης, που τον είχε αξιοποιήσει, για μικρό χρονικό διάστημα στο παρελθόν, ως επιχειρηματίας και εδώ και δεκαετίες λειτουργεί τον χώρο του κινηματογράφου Ολύμπια, σημειώνει στα “Χ”: “Τα συστήματα προβολής έχουν αλλάξει. Οι κινηματογραφικές μηχανές με τις μπομπίνες καταργήθηκαν εδώ και 6-7 χρόνια. Σήμερα ο κινηματογράφος δουλεύει ψηφιακά. Ένα τέτοιο ψηφιακό μηχάνημα κοστίζει 60.000€. Ένας ιδιώτης που ήδη ασχολείται με τις κινηματογραφικές αίθουσες μπορεί να αξιοποιήσει τον χώρο του δημοτικού κινηματογράφου. Κάποιος άλλος που ασχολείται για πρώτη φορά θα έχει πρόβλημα στην προβολή των ταινιών. Δεν θα μπορέσει να παίξει ταινίες πρώτης προβολής. Το κόστος των ταινιών πέφτει στο 50% για ανθρώπους όπως εγώ, που ασχολούμαστε με το είδος. Για κάποιους άλλους όμως οι τιμές θα είναι “fix”. Όμως και το θέμα της ανταπόκρισης του κόσμου είναι ένα ζήτημα. Στη διάρκεια της μικρής περιόδου που αξιοποιήσαμε το θερινό σινεμά, εμείς ως επιχείρηση, τα Σαββατοκύριακα ο χώρος έκλεινε και δεν πατούσε άνθρωπος. Οι περισσότεροι μετακινούνταν στις παραλίες”.
Στο ερώτημα εάν μπορεί ο κόσμος στην Δράμα να επιστρέψει στο θερινό σινεμά ο κ. Χαραλαμπίδης απαντά: “Ο κινηματογράφος δέχθηκε πολλά χτυπήματα, από τις βιντεοταινίες μέχρι και το διαδίκτυο το οποίο είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ακόμη και νέες ταινίες “κατεβαίνουν” παράνομα. Όμως σε άλλες περιοχές ο κόσμος μπαίνει στο σινεμά. Στη Δράμα το βλέπω λίγο δύσκολο. Στη Δράμα δεν έχουμε πανεπιστήμια, φοιτητές, δεν έχουμε τον επιπλέον κόσμο που έχουν άλλες περιοχές, όπως οι Σέρρες, η Καβάλα, η Ξάνθη ή η Κομοτηνή. Δεν έχουμε στρατόπεδα, ούτε και φοιτητές. Θα κάνουμε όμως κρούση στο Δήμο Δράμας για να συζητήσουμε την πιθανότητα να τον επαναλειτουργήσουμε. Ούτως ή άλλως οι χειμερινοί κινηματογράφοι λόγω του κορωνοϊού είναι κλειστοί”.
Μιλώντας στα “Χ” για τις προοπτικές που υπάρχουν για την επαναλειτουργία του θερινού δημοτικού κινηματογράφου της Δράμας, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης επεσήμανε: “Για να λειτουργήσει από κάποιον ιδιώτη θα πρέπει να γίνει δημοπρασία. Θα πρέπει να δούμε όμως τι έχει στην κατοχή του ο δήμος για να δημοπρατήσει. Μόνον ο χώρος υπάρχει σήμερα και τίποτε άλλο. Δηλαδή, όποιος θελήσει να συμμετάσχει στην δημοπρασία θα πρέπει να κάνει εξαρχής μια ολόκληρη επένδυση. Δεν ξέρω αν θα έχει μέλλον ένα τέτοιο εγχείρημα από πλευράς ανταπόκρισης ενδιαφερομένων. Θα πρέπει να υπάρχει μηχανή προβολής, να γίνει προμήθεια εξοπλισμού και να γίνουν παρεμβάσεις στο χώρο. Από εκεί και πέρα, από συλλογικούς φορείς θα μπορούσε ίσως να λειτουργήσει αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν χρόνο για να προχωρήσει. Θα ήταν θετικό πάντως να επαναλειτουργήσει. Σε κάθε περίπτωση, κάθε πρωτοβουλία που έχει σχέση με τον πολιτισμό είναι χρήσιμη. Θυμίζω ότι στην περίοδο της δικής μας Δημοτικής Αρχής είχαμε εντάξει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ταινιών και προβολές στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο. Είμαστε σαφώς υπέρ της επαναλειτουργίας του θερινού κινηματογράφου. Το ότι ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί τόσο καιρό κάνει κάπως πιο δύσκολη την επανέναρξή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα”.
Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης “Project Δράμα 2020” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σημείωσε μιλώντας στα “Χ”: “Άποψη της παράταξης αλλά και δική μου είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε ένα τόσο όμορφο χώρο, στο κέντρο της πόλης, ο οποίος λειτουργούσε ως θερινό σινεμά, είναι κρίμα να μην έχουμε ένα θερινό κινηματογράφο στη Δράμα. Αντιλαμβάνομαι ότι επαγγελματικά ή επιχειρηματικά ίσως δεν είναι συμφέρουσα μια πρωτοβουλία επαναλειτουργίας του. Ωστόσο θυμίζω ότι το 2013 μέσω του σωματείου “Συμμετέχω” αναλάβαμε μια πρωτοβουλία να ανοίξουμε τον κινηματογράφο “Αλέξανδρος” έχοντας πάρει άδεια από την τότε Δημοτική Αρχή. Μπήκαμε μέσα και καθαρίσαμε τον χώρο που ήταν κυριολεκτικά ζούγκλα. Μέχρι και η οθόνη είχε καλυφθεί από τα φυτά. Χρειάστηκαν εκτεταμένες παρεμβάσεις τις οποίες κάναμε εντελώς εθελοντικά χωρίς ούτε ένα ευρώ από τον Δήμο και χρησιμοποιώντας μόνο χορηγίες. Ανοίξαμε τότε τον Αλέξανδρο και πραγματοποιήσαμε ένα φεστιβάλ. Το ίδιο κάναμε και την επόμενη χρονιά με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Από τότε είχα εκφράσει την άποψη ότι κάποιος σύλλογος ή κάποιοι εθελοντές θα μπορούσαν σε συνεννόηση με τον Δήμο Δράμας, να αναλάβουν την λειτουργία του θερινού κινηματογράφου. Θα ήταν ιδανικό, εάν υπήρχε μια κινηματογραφική λέσχη. Δυστυχώς δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Από την στιγμή όμως που έχουμε δημοτική επιχείρηση που διοργανώνει το ΦΤΜΜ Δράμας, θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία και ο ίδιος ο Δήμος Δράμας ώστε να επαναλειτουργήσει ο θερινός κινηματογράφος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε συνεννόηση με κάποιους πολιτιστικούς συλλόγους που θα μπορούσαν να το λειτουργούν ως χώρο τέχνης αλλά ακόμη περισσότερο ως θερινό κινηματογράφο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει με πολύ χαμηλό αντίτιμο ενδεχομένως. Το οικονομικό μέρος, δηλαδή η απόδοση δικαιωμάτων για την προβολή ταινιών ίσως είναι και αυτό που αποτρέπει τους συλλόγους να ασχοληθούν. Πάντως, σε περίπτωση που θα επαναλειτουργούσε δεν θα ήταν ανάγκη να κάνει προβολές εμπορικών ταινιών που κοστίζουν αρκετά χρήματα. Θα μπορούσε να βοηθήσει στο κομμάτι αυτό και ο κ. Σταύρος Χαραλαμπίδης που αξιοποιεί επιχειρηματικά τον κινηματογράφο “Ολύμπια”. Από μια συζήτηση που είχα κάνει μαζί του, ο ίδιος δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει να βρίσκουμε ποιοτικές ταινίες με χαμηλό κόστος και οι οποίες ενδεχομένως να μην προβάλλονται ιδιαίτερα στα σινεμά. Η επαναλειτουργία του θερινού κινηματογράφου, με τέτοιες ταινίες χαμηλού κόστους, θα μπορούσε να υπάρξει από κάποια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα από κάποιον σύλλογο. Το θέμα της επαναλειτουργίας του θερινού δημοτικού κινηματογράφου το θέσαμε στην Δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις στο περιθώριο της πρόσφατης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής (την προηγούμενη εβδομάδα). Δεν λάβαμε καμία απάντηση.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας” κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, σημείωσε για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του δημοτικού θερινού κινηματογράφου: “Στις 24/05/2015 είχαμε τονίσει την ανάγκη δημιουργίας δημοτικού θερινού κινηματογράφου. Το είχαμε θέσει από τότε και στα εκτός ημερησίας θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να υπάρξει η ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή. Σε πολλούς δήμους της χώρας οι θερινοί δημοτικοί κινηματογράφοι ανοίγουν. Είναι ανάγκη να λειτουργήσει στην πόλη μας σε μόνιμη βάση με φθηνό εισιτήριο και ταινίες υψηλής ποιότητας ο θερινός μας κινηματογράφος. Ταυτόχρονα πρέπει να χρησιμοποιείται από ομάδες ενεργών πολιτών που ασχολούνται με τον πολιτισμό ώστε να αναδεικνύουν τις δικές τους δράσεις”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ