Νέα γέφυρα της Μαρμαριάς: Ολοκληρώνεται μέχρι το καλοκαίρι

0
1238

Θα βελτιώσει την κυκλοφορία των οχημάτων που σήμερα διεξάγεται με δυσχέρεια μέσω της παλαιάς γέφυρας


 

Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η κατασκευή του έργου της γέφυρας της Μαρμαριάς στον Δήμο Παρανεστίου. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2022, σύμφωνα με όσα είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, κ. Θεόδωρος Σιδηρόπουλος.
Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε, έχουν ολοκληρωθεί τα υποστυλώματα και τα δοκάρια στα οποία θα τοποθετηθεί η πλάκα της γέφυρας. Στην παρούσα φάση, λόγω των καιρικών συνθηκών, που δεν επιτρέπουν τη στρώση τσιμέντων, έχει ξεκινήσει ένα άλλο τμήμα του έργου που αφορά τη διαμόρφωση των δρόμων πρόσβασης που ενώνουν τη γέφυρα με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Ενώ έχουν αρχίσει ήδη οι εκσκαφές προκειμένου η γέφυρα να συνδεθεί με τον υφιστάμενο δρόμο και η σύνδεση της γέφυρας με τον υφιστάμενο δρόμο ανήκει στο ίδιο έργο που αυτή την στιγμή υλοποιείται, όπως είπε ο κ. Σιδηρόπουλος. Ο ίδιος είπε ότι, με την ολοκλήρωση του έργου, τα οχήματα θα μπαίνουν στην καινούργια γέφυρα και μετά θα εξέρχονται στη συνέχεια του οδικού δικτύου. Η ολοκλήρωση των έργων θα επιτρέψει τη μετακίνηση των οχημάτων μέσω της καινούργιας γέφυρας πλέον και θα κοπεί η κυκλοφορία από την παλιά γέφυρα της Μαρμαριάς, σύμφωνα με όσα είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Ο ίδιος, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες που έλεγαν ότι δεν έχουν προχωρήσει μελέτες για τις συνδέσεις της νέας γέφυρας και ότι αυτό το κομμάτι αποτελεί αντικείμενο μίας ξεχωριστής μελέτης και κατ’ επέκταση ενός ξεχωριστού διαγωνισμού που δεν έχει γίνει.

Πληροφορίες για το έργο
Υπενθυμίζεται ότι φορέας υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας. Το έργο είναι προϋπολογισμού μελέτης 3.500.000 ευρώ (ο συμβατικός προϋπολογισμός είναι: 1.972.041,96 ευρώ) με σύμβαση που υπεγράφη με τον ανάδοχο στις 10/06/2020.
Πρόκειται για έργο που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων», συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) με τίτλο: «Παρεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Δράση 7B.16.1».

Η σημαντικότητα της τοποθεσίας
Η Ε.Ο. 14 Δράμας – Ξάνθης αποτελεί τη μοναδική οδό σύνδεσης των οικισμών του Δήμου Παρανεστίου με την έδρα του Ν. Δράμας και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη χώρα. Ταυτόχρονα αποτελεί και την οδό που οδηγεί στον ορεινό όγκο της οροσειράς Ροδόπης, το Παρθένο Δάσος Φρακτού και το υδροηλεκτρικό φράγμα Θησαυρού. Με την κατασκευή της προτεινόμενης γέφυρας βελτιώνονται σημαντικά οι συνθήκες οδικής ασφάλειας στην περιοχή, καθώς η κυκλοφορία μέσω της παλαιάς γέφυρας διεξάγεται με δυσχέρεια και εναλλάξ, αφού δεν επαρκεί το πλάτος για δύο λωρίδες, χωρίς ορατότητα και με μεγάλες κλίσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των επιβαινόντων.
Η νέα γέφυρα κατασκευάζεται βορειοδυτικά της υφιστάμενης, η οποία κατασκευάστηκε πριν μισό και πλέον αιώνα και είναι μίας διαδρομής. Η νέα γέφυρα που δημιουργείται θα έχει δύο λωρίδες κατεύθυνσης για τα οχήματα συν δύο λωρίδες πεζογέφυρας εκατέρωθεν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ