Νέα Κρώμνη Δράμας: Με το πονεμένο άκουσμα της λύρας πραγματοποιήθηκε το Ταφικό Έθιμο

0
2115

Με τη μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της Νέας Κρώμνης αλλά και εκπροσώπων τοπικών αρχών και συλλόγων τελέστηκε το πανάρχαιο Ταφικό Έθιμο στα κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης, την Κυριακή του Θωμά, 1η Μαΐου. Οι κάτοικοι, μετά τη δοξολογία στον αύλειο χώρο του ναού των κοιμητηρίων, επισκέφθηκαν τα μνήματα στα κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης συνοδεία Ποντιακής Λύρας και μελών του Συλλόγου Ακρίτες Νέας Κρώμνης και του Συλλόγου Διατήρησης, συντήρησης των Μνημείων της Νέας Κρώμνης ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές.
Την πομπή περίμεναν σε κάθε μνήμα οι συγγενείς των κεκοιμημένων που είχαν ετοιμάσει Πασχαλινά εδέσματα τα οποία κατανάλωσαν επάνω στα μνήματα των συγγενών τους, τσουγκρίζοντας μάλιστα και τα παραδοσιακά Πασχαλινά αυγά. Με τον τρόπο αυτό, κατά την Ποντιακή παράδοση, τιμούν τους νεκρούς τους και αποδεικνύουν ότι δεν τους λησμονούν, ούτε κατά την αναστάσιμη περίοδο.

Το Ταφικό Έθιμο παρακολούθησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο οποίος δήλωσε σχετικά στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Το πανάρχαιο έθιμο που θέλει τους ζωντανούς να έρχονται στους κεκοιμημένους και να τους θυμούνται, αναβιώνει μετά από δυο χρόνια καραντίνας λόγω της πανδημίας. Είμαστε εδώ να τιμήσουμε με την παρουσία μας αυτό το πανάρχαιο δρώμενο και να δώσουμε τα εύσημα στους δυο συλλόγους οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των ηθών και των εθίμων του τόπου μας και να τα μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές. Ο σεβασμός των νεκρών στο γένος μας ήταν πάρα πολύ σπουδαίο πράγμα και είναι πολύ σημαντικό που το τιμούμε (το έθιμο) και τη σημερινή εποχή».

Παρών ήταν και ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος τόνισε στα «Χ»: «Τα ταφικά έθιμα είναι μια μακραίωνη παράδοση. Στα κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης ακολουθούμε τα Ταφικό Έθιμο των Ποντίων. Περιφερόμαστε ανάμεσα στους τάφους και ουσιαστικά δείχνουμε με τον τρόπο αυτό ότι οι τεθναιώντες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και της ζωής μας. Είναι πολύ συγκινητικό και είναι ένα κομμάτι της παράδοσης που έφεραν οι πρόγονοί μας από τις πατρίδες και το οποίο συνεχίζουμε να τηρούμε εδώ στη Δράμα. Επιτέλους, μετά από δυο χρόνια μπορέσαμε να τηρήσουμε ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και ελπίζω στη συνέχεια να μπορούμε να το τηρούμε απρόσκοπτα, γιατί μέσα από την παράδοση νοηματοδοτούμε τη σύγχρονη πραγματικότητα».

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Ακρίτες Νέας Κρώμνης κ. Γιάννης Παπαγιωτίδης μίλησε στα «Χ» για κλίμα χαράς και συγκίνησης αφού μετά από δυο χρόνια πλήρους αναστολής όλων των δραστηριοτήτων όλων των συλλόγων φέτος το έθιμο τελέστηκε κανονικά. Τόνισε μιλώντας για το Ταφικό Έθιμο ότι «Στην Νέα Κρώμνη το έθιμο αυτό αναβιώνει τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι ένα πανάρχαιο έθιμο του οποίου οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της ποντικής ιστορίας και παράδοσης και που στο διάβα των αιώνων έφθασε να τελείται ακόμη και σήμερα πενυματικοποιούμενο μέσα από τη Χριστιανική διδασκαλία και πίστη για την ανάσταση των νεκρών, σε ένα κλίμα συγκίνησης και χαράς. Αυτή την ημέρα την αφιερώνουμε στους νεκρούς μας και νοερά τους έχουμε κοντά μας. Το πονεμένο άκουσμα της λύρας. Το τσούγκρισμα των αυγών. Οι ευχές “Χριστός Ανέστη”. Η προσφορά και αντιπροσφορά εδεσμάτων που έχουν ετοιμάσει οι οικογένειες των νεκρών και παραθέτουν μπροστά στους τάφους. Οι συζητήσεις για τους νεκρούς που έφυγαν. Τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια που καλείται να παίξει ο λυράρης. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα όχι απλώς εφορίας αλλά συγκίνησης. Υποδηλώνουν την ψυχή του Πόντιου. Την αγάπη του για τη ζωή και την ελπίδα του ως Χριστιανού για τη μεταθανάτιο ζωή».

Το Ταφικό Έθιμο αναβιώνει σε πολλά χωριά της Δράμας τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ενώ στη Νέα Κρώμνη τελείται την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα, δηλαδή την Κυριακή του Θωμά. Πρόκειται για ένα έθιμο που άρχισε να ατονεί μετά τον διωγμό των Ποντίων προσφύγων από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά επανήλθε και συνεχίζει να αναβιώνει κάθε χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ